Семеен фестивал Четирите стихии ще се проведе в Боженци

Снимка: Музей на архитектурно-исторически резерват Боженци

Най-многобройната фамилия, гост на фестивала „Четирите стихии“ в Боженците на 2 юни, ще получи подарък – семеен портрет, нарисуван със светлина, и рамки за скъпи семейни спомени. Фестивалът е посветен на огъня, земята, въздуха и водата и ще събере семейства от региона и всички краища на страната за едно духовно съприкосновение със земните енергии.

Ще има забавления за всички възрасти – от бебе до баба. Ще отворят врати работилници и ателиета, в които гостите ще развихрят въображението и желанието си за съприкосновение със стихиите чрез различни видове изкуства, занаяти и развлечения.

Малчугани и родители, синове и внуци, баби и майки, ще бъдат въвлечени в творчество и обучение. Ще четат, ще рисуват, ще подчиняват водата и огъня, ще се радват на свежия въздух и аромата на тревите в предбалканското село, съхранило уникални образци на българската възрожденска архитектура.

Майстори и занаятчии, танцьори, певци и свирачи ще бъдат гости в този ден в село Боженците.

Какво и защо:

Официалното откриване е в съботния ден в 12 часа и 12 минути. На мегдана ще запее и заиграе Капанският ансамбъл. А най-ентусиазираните ще могат да разучат стъпките от хореографията на най-популярните български народни танци в работилничката „Дръж се, земьо“.

Всеки гост ще може да си вземе програма и да се ориентира по картата на селото къде и какво го очаква. Два концерта и 16 ателиета ще забавляват посетителите под мотото „Заедно да сътворим и преоткрием огъня, земята, въздуха и водата, творейки“.

Семейният фестивал „Четирите стихии“ е вдъхновен от природата и всяко занимание ще е едно докосване до онова, което тя ни е предоставила - рисуване с вода, ваене на глинени съдове, изпичане на хляб, леене на свещ от природни материали, засаждане на цветя, носене на вода с кобилица, приготвяне на билков чай...

На финала ще бъдат и най-очакваните атракции – нестинарските танци, представени от танцьорите на Капанския ансамбъл и рисуване със светлина – атракция, подготвена от младите артисти на Центъра за изкуство „Алос“.

Награди за гостите

Фестивалът е идеален за семейства и приятели. Най-многобройните фамилии - тези, които са дошли в Боженци с представители от различни поколения – баби и дядовци, майки и бащи, синове и дъщери, внуци и правнуци, зетьове, братовчеди, сватове, кумове и кръщелници, вуйчовци и учинайки, ще бъдат наградени. Най-многобройната група от приятелски семейства също ще получи подаръци: лакомства - за мъжете с висок градус, за децата – със сладост, а за дамите - такива, които носят радост.

Какви точно? Запишете се при пристигането си в Боженци и изчакайте 19:30 часа, преди началото на концерта на Фолклорен танцов ансамбъл „Боженци“, за да си ги получите. А след това се хванете на хорото на ансамбъла, в който ръка за ръка тропат деца и техните родители.

Семейният фестивал е не просто събитийна атракция в и без друго обичаното от българите Боженци. Той носи посланието за заедност, което така ни трябва. И у дома, и навън.

Кога и къде:

2 юни, начало 12:12 часа, село Боженци

Дата: 25 май 2018 г.
4/5, 3051 гласа
Забележителности около Боженци