Шуменско плато - любимо място за разходка

Снимка: © Мария Ангелова/NasamNatam.com

Една от най-високите точки на цялата Дунавска равнина се намира на върха на Шуменското плато - връх Търнов дял е 502 м над морското равнище и е на второ място по височина след Лилякското плато. Шуменското плато е любимо място за разходка и добро място за тренировка, тъй като ще трябва да се справите с малко наклон.

Шуменското плато е обявено за природен парк през 80-те години на миналия век, за да се запазят интересният релеф, животинският и растителният свят. Характерни за релефа му са стръмните склонове със сипеи, врязаните долини и отвесните скални венци по ръба на платото, които са причина за зашеметяващите гледки отгоре.

Снимка: © Мария Ангелова/NasamNatam.com

В подножието на платото има повече от 70 карстови извора, някои от които прерастват и в по-големи реки. Единственото място на платото, където има обработваеми площи, е от страната на село Осмар, където има големи лозови масиви. 

Снимка: © Мария Ангелова/NasamNatam.com

Какво ще видите на и около Шуменското плато?

На върха му е издигнат монументален паметник, посветен на 1300-годишнината от създаването на българската държава.

В друга част на платото се издига Шуменската крепост.

От централната част на Шумен започват 1300 каменни стъпала, по които можете да изкачите пеша платото и да стигнете до паметника, посветен на 1300 години България. При началото на стълбището се издига една от най-емблематичните сгради за културния живот на града - Младежкия дом. В него можете да гледате кино, гостуващи театрални постановки, да участвате в празници и чествания или да станете част от фестивалния живот на града. 

Младежкият дом в Шумен

Ако се качите на Шуменското плато, ще видите първата българска столица Плиска, както и Мадарският конник.

В околностите на платото са и руините на Преслав - втората българска столица.

*

Младежкият дом в Шумен участва в кампанията на Cif&Domеstos "Чист дом, чиста страна" под мотото "Почисти и пътувай". За четвърта поредна година Cif&Domestos реализират своята ежегодна национална кампания, чиято кауза е да почисти и възстанови красотата на български исторически паметници, градски пространства и природни забележителности. Гласувайте за една от 8-те български забележителности в кампанията, а събралите най-много гласове 3 локации ще бъдат почистени. За гласувалите, разбира се, има награди. Научете повече за инициативата тук.

Дата: 17 декември 2012 г.
4.5/5, 15485 гласа
Забележителности около Шумен