Змийският остров - безценно природно съкровище в резерват Ропотамо

Змийският остров е невероятно интересен природен кът в България, включен в територията  на резерват "Ропотамо". Разположен е на север от устието на река Ропотамо, отдалечен само на около 200 м от черноморския бряг. В миналото е бил известен с имената Фидониси и Свети Тома.


Змийският остров представлява малко (едва един хектар), почти кръгло, необитаемо скалисто островче с уникален животински свят. Тук гнездят много редки морски птици. Особено многобройни са чайките, които рано напролет строят гнездата си по скалистите брегове.През пролетта и есента, когато е масовият прелет на птиците по прелетния път Виа Понтика, Змийският остров се превръща в истинско птиче царство. Хиляди птици отсядат тук за кратка почивка и храна.

Островът е забележителен и с голямата популация на мишевидния гризач Гюнтерова полевка - един изключително рядък вид за българската фауна. Крайбрежните островни скали са обитавани от множество водни змии. Предполага се , че с тях е свързано и името на острова.

Любопитно: В миналото Змийският остров често е бил обект на нашествия от иманяри, търсещи заровени златни съкровища. Безразборните разкопки станали истинска напаст за девстветната дива природа на острова. За спасяването му през 1932г. видният български зоолог, академик Иван Буреш, пренесъл на острова кактуси от рода Опинция. Тук те намерили много благоприятни условия за живот и бързо се разпространили по целия остров.

Къде: на 36 км. от гр.Бургас

Кога: май - октомври

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"

Дата: 20 юни 2012 г.
5/5, 154823 гласа
Забележителности около Бургас