Сен Емилион - да се насладим на винарската култура на Бордо

Вижте галерия
1 от 10Районът на Бордо е място за почти религиозно поклонение за енофилите и гастрономите. Централното място в него заема изтънченият град Бордо, един чудесно възстановен център на архитектурата на ХVІІІ в., който служи като база за набези към винарски области с толкова почитани имена като Медок, Грав и Сотерн.

Сен Емилион - Франция
 

Тук има повече от 10 000 лозя, но приятното средновековно градче Сен Емилион съблазнява човек да поспре пò за дълго в него. Лозя върху склонове се спускат от всички страни към неговите крепостни валове от ХІІІ в., обграждащи настланите с обли камъни средновековни улици, покрай които се редят магазини за вино и пекарни, продаващи въздушно леки ореховки.

Винарните „Шато Марго“ и „Мутон Ротшилд“ и дегустацията на вина, която те предлагат, са дневните екскурзии в Медок. Но малките лозя, ветрилообразно разположени край градските стени на Сен Емилион, предоставят добрата възможност да опитате някои от най-изтънчените и сложно купажирани червени вина на Бордо.

Аристократичният замък от ХІХ в. „Шато Гран Барей“ наскоро е отворил врати като извънградски хотел. Много от просторните стаи в него са с изглед към безкрайните лозя, а менюто на ресторант „Бел епок“ от регионални специалитети предлага впечатляваща carte des vins, повече от половината от които от
винарните на Сен Емилион.

Къде:
Сен Емилион: 35 км североизточно от Бордо, Франция.
Най-добро време: пролет и есен, с изключение на гроздобера през септември, когато винарните са затворени за публиката.

Дата: 10 март 2011 г.
4/5, 9234 гласа
Забележителности около Сен Емилион