Начало / Статии / Статии - Италия

Портофино - пощенска картичка на италианската Ривиера (ВИДЕО)

Автор

/

Портофино печели състезанието по красота в Лигурия, областта с форма на полумесец, известна като италианската Ривиера. Съвършеното малко пристанище на града е вписано в списъка на защитените исторически забележителности, а за Портофино се казва, че е най-фотографираният град в света. Фасадите на жилищата на рибарите са оцветени в ярките цветове, с които Лигурия е известна – бледосинапено, охра, розово и ръждиво.

Портофино вече не е рибарско селище и днес е украсено от нафукани вили, кацнали по хъл град в света. Фасадите на жилищата на рибарите са оцветени в ярките цветове, с които Лигурия е известна – бледосинапено, охра, розово и ръждиво. Портофино вече не е рибарско селище и днес е украсено от нафукани вили, кацнали по хълмовете; малките лодки, поклащащи се в яхтклуба (покрай ефектни 45-метрови яхти), вече не се използват за риболов, а за удоволствие.

Този извънредно красив град е разположен в края на добре запазен полуостров – грижливо охраняван държавен резерват, пресичан от маркирани пътеки, от които може да се насладите на красиви гледки на крайбрежието. Може добре да се повеселите в ресторантите край пристанището, макар и по разположение те да са туристически капанчета.



Следвайте неудържимия аромат на паста trenette (лоски тънки спагети) със сос песто и печени на скара скариди в чеснов сос за едно обезоръжаващо просто лигурийско похапване. Привлекателно разположено върху склон над града е едно от най-прочутите места за ваканция – хотел „Сплендидо“. Ако списъкът на световноизвестните гости не предизвика световъртеж у вас (херцогът и херцогинята на Уиндзор са първите, разписали се в книгата за посетители през 1952 г.), гледките, откриващи се от този бенедиктински манастир, превърнат във вила, а след това в петзвезден хотел, със сигурност ще го направят.

Шестнайсетдекаровата градина с луксозна субтропическа растителност е толкова пленителна, че дори петминутната бавна разходка надолу към идеално поддържаното пристанище на Портофино (и наскоро открития там сроден хотел – „Сплендидо Маре“) не може да съблазни гостите да се отдалечат. Простата радост от един aperitivo върху терасата на „Сплендидо“ с изглед към романтичния залив и покрития с дървета полуостров превръща всяка вечер в голямо събитие. Граучо Маркс добре го е обобщил: „Чудесно място, чудесни хора“.

Какво: Портофино: 38 км югоизточно от Генуа, 171 км южно от Милано, Италия.
Най-добро време: май, юни и септември. Макар и затворен за движение на моторни превозни средства, задръстването по крайбрежния път води до превръщането на посещението през юли и август в тест за търпениe.

Виж актуалните оферти за пътуване в Портофино!

Виж още:

Екскурзия в Милано

Екскурзия в Неапол

>
16 юни 2021 г.

Тагове

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти