Начало / Екскурзии / Екскурзии - Сафранболу

Черноморска Турция - от Бургас, Варна и Добрич

Номер на оферта

/

237077

Дати & цени

30 април 2022 г. - Цена от 874 лв.

Цената включва

-транспорт с комфортен лицензиран туристически автобус
-всички гранични и пътни такси
-7 нощувки със закуски и вечери в хотели 3* и 4*
-лицензиран турски екскурзовод на български език
-медицинска застраховка с асистанс
-водач
-Туристическите обиколки с лицензиран турски екскурзовод на български език, както следва:
-обиколка на Сафранболу
-обиколка на Самсун
-обиколка на Трабзон
-екскурзия до манастира Сумела без включена входна такса
-обиколка на Амася
-екскурзия до археологически резерват Хатуша без включена входна такса
-обиколка на Анкара
-обиколка на Ескишехир
-обиколка на Изник (древна Никея)

Цената не включва

-обяди
-входните такси зa обектите

Програма на пътуването

ЧЕРНОМОРСКА ТУРЦИЯ! Живописно пътуване между Понтийските планини и Черно море през една различна, непозната и много красива северна Турция с водач Валентин Киряков - автобусна програма

С тръгване от Бургас и Варна

АВТОР НА ПРОГРАМАТА И ВОДАЧ - ВАЛЕНТИН КИРЯКОВ!

8 дни / 7 нощувки

МАРШРУТ: БУРГАС - САФРАНБОЛУ – САМСУН – ТРАБЗОН/СУМЕЛА – АМАСЯ – ХАТУША – АНКАРА – ГОРДИОН - ЕСКИШЕХИР – НИКЕЯ - БУРГАС

ДАТА: 30-04-2022 г.

ЦЕНА на човек в двойна стая:
С тръгване от Бургас - 894 лв.
С тръгване от Варна - 954 лв.

РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 31.01.2022 НАМАЛЕНИЕ -20 лв (не е калкулирано в цената)

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

АКЦЕНТИ НА ПРОГРАМАТА:

- Уникалният архитектурен резерват Сафранболу, украшението на Анадола
- Стъклената тераса край Сафранболу с живописна гледка към каньона Токалъ
- Синоп - родното място на Диоген
- Пътуване с лифт до хълма Бозтепе - прекрасна панорама към Орду, столицата на лешниците
- Света София - царската църква на трапезундските императори
- Манастирът Сумела или Богородица на черната скала
- Посещение на фабрика за чай с дегустация
- Скалните гробници на понтийските царе, великолепната джамия на Баязид II и музеят с мумиите на монголски аристократи в Амася
- Археологическият музей в Чорум
- Боазкале / славната Хатуша, гордата столица на хетите
- Музеят на анатолийските цивилизации, крепостта, римските руини (Термите, Храмът на Август и Колоната на Юлиян) в Анкара
- Гробницата на цар Мидас и руините на Гордион - столицата на антична Фригия
- Античният амфитеатър и храмът Света София в Изник (древна Никея)

=============================================================

ПРОГРАМА

Ден 1 :

30.04.2022 Бургас/Варна/Добрич – Сафранболу

Тръгване в 05.00 часа. Преминаване от Европа в Азия по единия от мостовете над Босфора в района на Истанбул.
В ранния следобед почивка с възможност за обяд край красивото езеро Сапанджа.
Пристигане в Сафранболу, украшението на Анадола! Уникален архитектурен резерват, включващ повече от 1000 недокоснати от времето къщи, кервансараи, хамами, джамии и чешми, построени преди 400 години + 200-годишна часовникова кула и слънчев часовник.
В списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство от 1994 година.
Свободно време и разходка по Копринената улица до Чаршията.
Вечеря. Нощувка в преустроени за хотели стари „османски“ къщи, подобни на нашите в Боженци, Арбанаси и Жеравна.

Ден 2 :

01.05.2022 Сафранболу – Синоп - Самсун

След закуска нашето пътеществие ще продължи през планините на антична Пафлагония към Брега на амазонките. Така древните гърци наричали тази част от крайбрежието, помнещо още стъпките на митичния Язон и аргонавтите, тръгнали към Колхида, за да откраднат Златното руно!
Фотопауза край надвисналата над бездната Стъклена тераса с прекрасна гледка към каньона Токалъ.
Свободно време за разходка и обяд в Синоп, родното място на великия древногръцки философ Диоген. Възможност за разглеждане на византийската крепост, превърната по-късно в зловещ зандан (затвор), известен като „Анадолският Алкатраз“.
След обяд фотопауза край делтата на Червената река (Къзълърмак). Тя извира в далечните Арменски планини, лъкатуши дълго из централна Анадола, пресича приказната Кападокия и накрая пробива Понтийските планини, за да се влее в Черно море. Името ? идва от богатата на железни окиси глина по нейните брегове.
Следва живописно пътуване до Самсун, „Зеницата на Черноморието“ и родно място на Турската република. Тук през 1919 година с кораба „Бандърма“ пристига Ататюрк и дава началото на кемалистката революция, спасила Турция от погром.
Разходка и посещение (по желание) на археологическия музей, съхраняващ красиви римски мозайки и съкровището от древния Амисос, принадлежало най-вероятно на владетелите на Понтийското царство (III - I век пр. н. е.).

Вечеря и нощувка.

Ден 3 :

02.05.2022 Самсун – Орду – Гиресун - Трабзон

След закуска потегляме към Трабзон през безкрайни лешникови градини. 70% от световната реколта принадлежи на Турция, а 50% зрее в долините около Орду, всепризнатата столица на лешника! Ще разгледаме този град от високо! Въжената линия ще ни отведе на хълма Бозтепе, висок 530 метра, за да се насладим на невероятната панорамна гледка!
Продължаваме за Гиресун. Според легенда името му произлиза от древногръцкото название за „череша“. Римският пълководец и завоевател Лукул изпратил оттук череши в Рим, където все още не познавали този вкусен плод.
Свободно време и възможност за обяд.

След това пътят често изчезва! Величествените Понтийски планини влизат в морето и издигат непреодолима стена. Стотици години те са бранили малката Трапезундска империя от алчни пълчища. Ние ще ги пресечем през безброй тунели, някои с 4 километра дължина.
Начало на програмата в Трабзон. Разглеждане на „Света София“, царската църква на трапезундските императори.

Настаняване в хотела. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

Ден 4 :

03.05.2022 Трабзон – Сумела – Трабзон

Закуска. Манастирът Сумела или Богородица на черната скала е скрит високо в Понтийските планини на около 45 километра южно от Трабзон. Разположението му е величествено и неописуемо! Любимата на византийските императори Света обител изглежда нереална и недостижима, кацнала на един скален ръб близо до небето, повече от 300 метра над белите бързеи на буйна планинска река и хаоса от зелени дървета!
Основният храм се намира в пещера с прекрасни фрески от прочутата трапезундска школа. Лицата на Христос, Богородица и светците изглеждат като никъде другаде по света! Те имат погледите на понтийските гърци, пристигнали по тези земи през 8. век преди Христа, изживяли разцвета си с Трапезунд и бавно потънали в забрава. Много императори са коронясани тук! За тях манастирът Богородица на черната скала е бил символ за стабилността на държавата!
Включен в Списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО!

Програмата ни продължава с дегустация в една от многобройните фабрики за чай в района на Ризе, столицата на ароматния чай, любимата напитка на всички турци! Защото в Турция се пие само чай. Турското кафе е за туристите. След Първата световна война турците се превръщат в едни от най-големите производители и потребители на чай в света.
Пиенето на чай започва от сутринта, продължава целия ден и завършва малко преди лягане. Домакините обсъждат последните клюки с него, бизнесмените черпят с него партньорите си, а продавачите на килими – евентуалните си клиенти. Пиенето на чай има собствен етикет. Много невъзпитано е да откажеш, още по-невъзпитано обаче е да изпиеш първата чаша и да откажеш втората. Домакинът със сигурност ще реши, че чаят му не ти харесва.
Завръщане в Трабзон. Свободно време с възможност за разглеждане на музея и руините на крепостта.

Вечеря. Нощувка.

Ден 5 :

04.05.2022 Трабзон – Амася

След закуска ще пресечем Понтийските планини през прохода Зигана (1900 метра).
Амася, най-красивият и интересен град в северна Турция, също е свързан с амазонките. Според легендата той е основан от жените-воини и носи името на тяхна царица. Така поне твърди Страбон, „Бащата на географията“, роден тук през 63 пр.н.е.. Той разказва за огромната стръмна скала с непревземаема цитадела, надвесена над прекрасната река Ирис, сега Йешилърмак (Зелената река) и сгушения около нея град. Още през 302 год. пр.н.е. царете на Понт започнали да изсичат в канарата величествени гробници, сякаш за да бдят над своята столица и след смъртта си. Правили го почти 300 години, докато последният от династията, Митридат VI, се осмелил да окаже съпротива на непобедимите римски легиони в похода им през Анатолия. Направил го яростно, но неуспешно!
Амася предлага още много забележителности. Тук османските принцове тренирали тънкостите на владетелския занаят като губернатори. Бюстовете им на крайбрежната улица пазят спомена за тези времена. Бъдещите султани са оставили богато наследство от великолепни сгради. Най-изящният шедьовър сред тях е джамията на Баязид II.
Много интересен е и Археологическият музей. В него сред паметници от хетски времена лежат невероятно добре запазени мумии на монголски аристократи от ХIII в.. Потомците на Чингис хан също са властвали в този приказен град.

Свободно време. Вечеря.

Не пропускайте нощната разходка! Когато мракът се спусне над Амася, старите османски къщи, мостовете и всички останали забележителностти грейват в различни цветове. И през дена и през нощта Амася е вълшебна!

Ден 6 :

05.05.2022 Амася - Чорум – Боазкале / Хатуша – Анкара

След закуска посещение на Археологическия музей в Чорум, известен с богатата си сбирка артефакти от времето на хетите и други древни народи.
Отпътуване за Боазкале / славната Хатуша, гордата столица на хетите, една от най-мистериозните цивилизации (1800-1200 години пр.н.е.). Учените все още спорят откъде са дошли?! Появяват се около 2000 години пр.н.е. и бързо се превръщат в суперсилата на тогавашна Анатолия, дръзнала да воюва дори с великия Рамзес II! Войната им с Египет завършила с първия мирен договор в историята на човечеството! Копие от него е изложено в централата на ООН!
Обиколка за разглеждане на руините на древния град:
- каменните лъвове и сфинксове, бдящи пред царските порти.
- масивния зелен камък във формата на куб, подарък за знатен хетски младоженец от Рамзес II, най-почитания египетски фараон! И днес дарът продължава да стои сред развалините на Великия храм на Тешуба, бога на бурите! Видното място, на което е поставен преди повече от 3200 години.
- ритуалния тунел при портата на Сфинкса, през който са минавали религиозните процесии, водени от царя и царицата. Те са били и върховни жрец и жрица.
- скалното светилище в Язълъкая с надписите от клинопис и релефи на 12-те божества от подземния свят с конусовидни шапки и мечове с форма на сърп.
- още много други!
В Списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО!
Продължаваме за Анкара. Начало на програмата в столицата на Република Турция.

Вечеря, разходка и нощувка.

Ден 7 :

06.05.2022 Анкара – Гордион - Ескишехир

След закуска разглеждане забележителностите на Aнкара:
Крепостта, Римските руини (Термите, Храмът на Август и Колоната на Юлиян) и други. Възможност за посещение на изключително богатия Музей на анатолийските цивилизации („Европейски музей за 1997 г.“) или свободно време.
Отправяме се към Гордион, столицата на антична Фригия и на митичния цар Мидас, същият, когото завистливите гърци описват с магарешки уши. Според друга тяхна легенда той бил толкова алчен и глупав, че пожелал всичко, до което се докосне да се превръща в злато и щял да умре от глад!
Ние обаче познаваме един друг цар Мидас. Тези от вас, които участваха в „Средиземноморска Турция“, видяха неговото величествено и приказно светилище с огромния скален надпис.
Около 4 века след това един велик завоевател посетил Гордион. Целта на Александър Македонски била Гордиевият възел, който никой не можел да развърже. Великият пълководец също не успял и го разсякъл с меча си. Това обаче се оказало напълно достатъчно и му помогнало да завладее цяла Азия!
Край развалините на древния град има огромен брой надгробни могили, подобни на тези край нашия Казанлък. Фригите са траки!
Ще влезем в най-голямата от тях с диаметър 300 и височина 47 метра. В нея археолозите са открили скелет на 60-70 годишен мъж. Дендрохронологичният анализ го датира около 718 г.пр.н.е., т.е. времето на самоубийството на цар Мидас при превземането и разграбването на Гордион от кимерийците. По-модерни методи посочват дата с 20-30 години по-рано и някои историци смятат, че скелетът е на цар Гордий, бащата на Мидас, което не прави находката по-малко ценна и интересна!

Продължаваме за Ескишехир - един от най-хубавите съвременни турски градове! Автобусна обиколка и пешеходна разходка из модерния център и Стария град.

Вечеря и нощувка.

Ден 8 :

07.05.2022 Ескишехир – Изник (Никея) – Бургас

След закуска потегляме за Изник (древна Никея). Този град има богата антична и средновековна история, но най-значим е приносът му към християнството. Това е мястото, където през 325 година под зоркия надзор на Константин Велики се е провел Първият Вселенски събор, на който жестоко преследваното дотогава Християнство става официална религия! Тук се е състоял и Седмият вселенски или Вторият никейски събор (787 г.), също е особено важен, защото слага края на пагубното иконоборчество.
Последният велик период е от 1204 до 1261 година, когато е столица на Никейската империя! Нейните владетели успяват да прогонят католическите кръстоносци и възстановяват Византия.
В османски времена Никея / Изник е известен най-вече с прочутия и много красив изнишки порцелан!
Разглеждане на забележителностите: реставрираната съборна църква „Света София“ ( IV век ), портите и крепостните стени, античния амфитеатър, великолепната Зелена Джамия и други.
Ще пресечим залива на Измит в Мраморно море с ферибот или по най-дългия мост на територията на Турция.
Отново преминаваме Босфора, този път от Азия към Европа. Кратка почивка в района на Истанбул за отмора и покупки.
При възможност и желание окончателен пазарлък на подаръци, баклави, халва, перилни препарати и още какво ли не в Лозенград!

Привечер - отново в Бургас!

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Доплащане за единично настаняване - 260 лв
Възрастен в тройна стая на редовно легло: както 1-ви и 2-ри възрастен
Деца над 7 години в стая с двама пълноплащащи възрастни - 608 лв.
Деца до 6 години в стая с двама пълноплащащи възрастни вкл. - 433 лв.
Доплащане за тръгване от Варна - 60 лв при минимум 6 записани

Минимален брой записани за потвърждаване на екскурзията - 30

Условия за резервации:
-валиден международен паспорт
-депозит в размер на 300 лв при подписване на договора
-доплащане до 100% - до 31.03.2022

Условия за анулации:
-До 31.03.2022 г. - задържане на депозита
-След 31.03.2022 г. - задържане на пълната сума

Възможно е да бъде организиран трансфер от Добрич и Варна срещу доплащане при минимум 6 записани от двата града.

Важно: Местата в автобуса ще се определят според реда на заплащанията!

Препоръчваме застраховка "Отмяна на пътуване", покриваща неустойки при анулация при положителен тест за COVID-19 след 96-тия час преди пътуването, както и при здравословна причина за прекратяване на договора.

Срок за уведомление за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи (30) – 20 дни преди датата на тръгване

Забележка: Туроператорът си запазва правото да актуализира цената при брой на участниците по-малък от 30. Ако не приемат новото предложение, както и при анулиране на екскурзията, участниците получават обратно цялата заплатена от тях сума!

Пътуването е с културна насоченост и включва посещения на най-значимите архитектурни обекти и паметници в този район на Турция. Свободното време е сравнително ограничено, но в рамките на необходимото.

Туроператорът не носи отговорност, ако включени в програмата обекти са затворени поради реставрация, ремонт или други причини!

В случай на невъзможност да бъде проведена екскурзията поради затваряне на граници или въведени забрани за пътувания, туроператорът ще възстанови на записалите се заплатените суми в срок от 14 дни!

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

Тагове

Оферти - Турция |  Оферти - Сафранболу |  Екскурзии - Турция |  Екскурзии - Сафранболу |  Оферти от Варна - Турция |  Оферти от Варна - Сафранболу

Избрани оферти

2595 лв.

ШРИ ЛАНКА

ШРИ ЛАНКА