Начало / Екскурзии / Екскурзии - Златоград

Чудните Източни Родопи – люлка на древни цивилизации и смайваща природа

Номер на оферта

/

232802

Дати & цени

Цената включва

Цената включва:
Транспорт с лицензиран автобус/микробус с възможност за тръгване от Шел Пазарджик и Пловдив;
1 нощувка със закуска в Ивайловград;
1 нощувка със закуска в Златоград;
Посещение на всички обекти по маршрута /без включени входни такси за музеи и археологически места/;
Екскурзоводско обслужване по време на пътуването от лицензиран екскурзовод;
Мед. Застраховка

Цената Не включва
Доплащане за единично настаняване – при възможност на запитване -
Доплащане за Мед. Застраховка за лица над 65 год. – 3 лева
Входни такси в музеите и посещаваните обекти, беседи от местни екскурзоводи в музеи и археологически обекти.
Вечери, обеди и разходи от личен характер

Входни такси:
ПЗЦ Източни Родопи – 4 лева на възрастен и 2 лева на учащ;
Музеи в Етнографски комплекс Златоград:
- Археолого-етнографски музей – 3 лева възрастен, учащи и пенсионери – 2 лева
- Музей Делю войвода -3 лева възрастен, учащи и пенсионери – 2 лева;
Входни такси Татул: възрастни - 3 лв., ученици – 1 лв., На място туристите могат да ползват услугите на екскурзовод срещу 10 лв. за беседа.
Забележка: Агенцията не носи отговорност за евентуални промени във входните такси, които се заплащат на място.

Програма на пътуването

АВТОБУСНА ПРОГРАМА „Опознай България
3 дни/2 нощувки

МАРШРУТ:СОФИЯ-МАДЖАРОВО-РЕКА АРДА-ПЗЦ ИЗТОЧНИ РОДОПИ-БОРИСЛАВЦИ-ИВАЙЛОВГРАД-ИЛИЕВА НИВА-ЗЛАТОГРАД-СВЕТИЛИЩЕ "ТАТУЛ"- ПРИРОДНИ ФЕНОМЕНИ „КРОКОДИЛА“,"КАМЕННА СВАТБА" И "КАМЕННИ ГЪБИ"- СВЕТИЛИЩЕ НА НИМФИТЕ-СОФИЯ

Ден 1-ви: Отпътуване от София, паркинга пред НС „Васил Левски“ в 7:00 часа по маршрут София-Пазарджик-ПловдивМаджарово-Ивайловград. Маджарово е град в южна България с много интересно местоположение. Града се намира в кратера на палеовулкан и е обграден от скални масиви останки от неговото изригване. Непрестъпните скални сипеи са създали добри условия за гнездене на птици. Тточно там е и единствената колония от лешояди в България. Посещение на Центъра за наблюдение на лешояди в който има музей и да се наблюдават птиците.Освен това района е богат на минерали образувани от вулканичната дейност. В с.Бориславци има музей с богата сбирка на кристали и етнографска част, която ще посетим по пътя за Ивайловград. Фото пауза до Кован кая, природна забележителност на завоя на р.Арда и на меандрите преди язовир Ивайловград за снимки. Маршрута продължава към Ивайловград.Най известната забележителност античната Вила Армира / в момента не работи поради реконструкция, но може да се види отвън/. Района около Ивайловград е богат на останки от стари крепости и долмени – мегалитни съоръжения от големи каменни плочи, свързани с религиозни ритуали на древните хора. Тук се намират крепост Лютиче крепост, стария Римски мост, крепост Родостица, крепост Бял град, както и долмени при селата Железино и Пелевун. Посещение на Археологически музей в Ивайловград, там са експонатите от Родостица и голямата могила в с.Свирачи. Ще посетим и таханджийницата - единственото място, на което може да се види как се е правел сусамов тахан преди повече от век. Сусамът е древна и традиционна култура за региона на Ивайловград. На юг-югозапад от града нивите са засети със сусам, който се изкупува от местната таханджийница и се преработва в сусамов тахан. Таханът, смесен с мед, действа като натурален афродизиак, затова сме сигурни, че ще помните дълго неговия екзотичен вкус. Настаняване в хотел в Ивайловград. Свободно време за вечеря. Нощувка.
Ден 2-ри: Закуска. Отпътуване към Златоград като по пътя се минава през Крумовград. По пътя преди Крумовград ще посетим Мемориален комплекс „Илиева нива“ край село Глумово. Пантеонът е построен в памет на избитите над 200 деца при най-големия погром над българите от Западна и Източна Тракия по време на Междусъюзническата война през 1913г.Пътя ни минава покрай Крумовград – третия по големина град в област Кърджали. Градът нашумя покрай открития в района на Ада Тепе най-стар рудник за добив на злато в Европа. Други интересни места покрай града са платото Ковил – забележително със скалните си некрополи, олтари, пещери и останки от крепост. Пътя ни минава и покрай село Звздел, където в близост се намират останките от крепостта Асара, издигната върху руините на праисторическо светилище. Предполага се, че в тоя район са направени едни от първите опити за рудодобив, и че крепостта е служела за охрана на рудниците. Пристигане в Златоград. Златоград е най-южният град в България Градчето е с изключителна архитектура и прилича на етнографски музей под открито небе. С типични калдаръмени улички и стари къщи, първите етажи на които са разнообразни работилнички и музеи В тази автентична среда можете да видите на живо как се обработват вълна, козина или памук. Има работилници за предачество, плетачеството, тъкачеството–с отвесен и хоризонтален стан, абаджийство, гайтанджийство и терзийство. Впечаляваща е ножарската работилница, където се коват средновековни мечове. Работилниците са и дюканчета, от които можете да си купите всичко, което ви хареса за спомен. Кратка обиколка из старата част на града – Училището, църквата Св.Георги Победоносец, вкопаната църква „Успение Богородично“ и др. Посещение на Етнографски ареален комплекс "Златоград", единственият частен етнографски комплекс в България.Разходка покрай автентичните работилници, възрожденски хотелчета, приятни винарни и механи. Настаняване в хотел в Златоград. Свободно време за вечеря. Нощувка.
Ден 3-ти: Закуска. Отпътуване по посока към Кържали. По пътя ще направим кратка отбивка към село Татул за посещение на Светилището на Орфей – един от най-величествените мегалитни паметници, открити по нашите земи от края на V и началото на ІV хил. пр.Хр .Светилището се намира в местността Кая башъ /в превод от турски - Каменна глава/ Археолозите смятат, че още преди 3500 години канарата край Татул е била почитана като хероон – светилище на обожествен след смъртта си тракийски цар. През 2011г. в кампанията „Чудесата на България” обектът беше избран за едно от 10-те чудеса на България. На път за Кържали и след града ще видим още няколко интересни и причудливи природни феномена – мегалитен комплекс „Крокодила“, Вкаменената сватба, известна още като Кърджалийски пирамиди и Природният феномен Каменните гъби (известен още като Скални гъби) е разположен на около 1километър северно от село Бели пласт. След като се насладим на тези чудеса на природата ще се отправим покрай градовете Хасково към Димитровград, където ще спрем за кратко посещение на „Светилището на Нимфите и Афродита“, което се намира на около 500 м североизточно от с. Каснаково, Димитровградска община. Разположено е в дъното на красива местност носеща името „Гяур бунар”,античното обручище, градено през ІІ – ІV в. е малка част от голямото имение на римлянина от тракийски произход Тит Флавий. След този последен обект ще се насочим към АМ Тракия и градовете Пловдив и София.Пристигане в София на НС „Васил Левски“ вечерта.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Златоград |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Златоград |  Есен 2023 - България |  Есен 2023 - Златоград

Избрани оферти