Начало / Екскурзии / Екскурзии - Велико Търново

Духът на България - 3 дни - автобус от Варна

Номер на оферта

/

234916

Дати & цени

Цената включва

2 нощувки в уютен хотел 3* във Велико Търново
Закуска на блок маса
Транспорт с комфортен туристически автобус
Демонстрация на занаяти – месене на ритуален хляб и дегустация
Обслужване с опитен професионален екскурзовод по време на цялата екскурзия

Цената не включва

Всички хранения, неупоменати в програмата
Разходи от личен характер
Ориентировъчни входни такси:
Национален историко-архелогически резерват Плиска – 5 лв
Вход в крепостта Царевец – 6 лв
Музей на восъчните фигури – 10 лв
Даскалова къща – 6 лв
Музей на хумора – 6 лв
Национален музей на образованието – 3 лв
Пещера Бачо Киро – 3 лв
Мадарски конник – 5 лв ( Беседа – 5 лв)

Програма на пътуването

Духът на България с автобус от Варна

Маршрут: Варна - Плиска - Преображенски манастир - Велико Търново - Трявна - Габрово - Дряновски манастир - Мадара - Кюлевча - Провадийска солница - Варна

3 дни/2 нощувки

ДАТИ: 03.09.2022 - 05.09.2022

ЦЕНА на човек: 199 лв.

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

За варненци старопланинските градчета са любимо място за туризъм. Нещо повече, Балканът си остава гостоприемен и духовен пътеводител и днес, когато всички ние, българите, търсим отдушник от досадно дълго продължаващата коронавирусна пандемия. Старите български столици, отколешните постижения на майсторите на дърворезбата и иконописта, находките на археолозите са само малка част от това пътуване към Стара планина, което ви предлагаме в тази програма.

Вярата и образованието – две основи на живота, които ще докоснем в писмената сред Двора на кирилицата край Плиска, пред уникалните стенописи на Преображенския манастир, в класните стаи на Априловската гимназия в Габрово – първото българско светско училище, символ на борбата за национална просвета в тежките години на петвековното робство.

Защо да изберете тази програма?

Отлична програма за почивните дни през едни от най-светлите български празници с основна мисия „Духът на българина“.

=============================================================

ПРОГРАМА

Ден 1: ВАРНА – ПЛИСКА – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Акцентите: Голямата базилика в първата българска столица/ Домът на кирилицата / Манастирът с „Колелото на живота”/ Престолнината на Второто българско царство

Тръгваме от Варна по автомагистрала „Хемус”, за да стигнем до първата ни спирка в това пътешествие – основаната от хан Аспарух столица Плиска. Ще посетим експозицията на историческия музей и руините на Голямата базилика, един от най-мащабните християнски храмове в Европа и в целия славянски свят през периода IX - ХI век, истинско светилище на дух и древна култура по българските земи.Ще научим и подробности по реставрацията на храма, начената по инициатива на покойния проф. Божидар Димитров и вдъхновена от пророчицата Ванга. След това ще разгледаме Двора на кирилицата, уникален комплекс, роден от благородния жест на един арменски предприемач, вдъхновен от великото дело на двамата братя Кирил и Методий.

Отпътуваме за Велико Търново. Но преди да влезем в столицата на Второто българско царство, ще посетим най-голямата света обител в околностите на старопрестолния град – Преображенския манастир. Основан през XIII век, по времето на Втората българска държава, и поддържан с дарения на втората съпруга на българския цар Иван Александър – Сара, и сина им цар Иван Шишман, манастирът имал важна роля в духовния живот на страната. Минал през много превратности в своята дълга история, днес манастирът съхранява безценно културно наследство. Стенописите на главната църква „Преображение Господне” са дело на големия художник Захарий Зограф, най-въздействащия от които е „Колелото на живота”. Основната част от сградата и един от най-красивите звънарници са творение на майстор Кольо Фичето.

Пристигаме във Велико Търново. Тук ще посетим историческия хълм Царевец с крепостната стена, царския дворец, патриаршеската църква, кулата, в която е бил затворен плененият от цар Калоян латински крал Балдуин Фландърски след победоносната за българите битка при Адрианопол през 1205 година. След това, в Музея на восъчните фигури – нещо като български мадам Тюсо, ще видим как са се обличали и живели царското семейство, болярите и обикновените българи през Средновековието. Накрая ще отделим време и за разходка из Самоводска чаршия – търновската улица на занаятите. Настаняване в хотела. Нощувка.

Ден 2: ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ТРЯВНА – ГАБРОВО – ДРЯНОВО – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Акцентите: Кой печели облога за дърворезбования таван в Трявна? / Разкрасяване в габровската „пластична хирургия”/ На урок в първото българско светско училище / По следите на първия хомо сапиенс в пещерата Бачо Киро

След закуска срещу допълнително заплащане се отправяме към Трявна- едно най-колоритните старопланински градчета, съхранило атмосферата на българското Възраждане. Тук ще посетим популярната Даскалова къща със знаменития дърворезбован таван, изобразяващ слънце. Тази уникална творба е създадена след облог и професионална надпревара между майстор и калфа, а кой от двамата е спечелил..ще научим на място. Разходка из градчето, където ще видим някои от емблематичните му архитектурни забележителности: Часовниковата кула, „Гърбавия” мост, Старото школо, черквата „Св. Архангел Михаил” и др.

Продължаваме за Габрово, където още в началото ще се постараем да си повишим градуса на настроението в единствения в България Дом на хумора. Ще подгреем в Залата с кривите огледала, после ще се видим в нова светлина в габровските селфи кабинки, ще се разкрасим /без пари!/ в габровската „пластична хирургия”, ще се загубим и намерим в най-малкия, но много объркващ огледален лабиринт.

След доброто настроение в Дома на хумора се отправяме към Априловската гимназия, основана през 1872 година от възрожденеца Васил Априлов , където е разположен и единственият в страната Музей на образованието. Тук е направена възстановка на някогашното взаимно училище от XIX век – първото светско училище у нас, и ще видим как е протичал учебният час. Наследниците на Априловската гимназия ще ни разкажат и как протича обучението на подрастващите днес.

Последна спирка за деня – Дряново. Тук ще посетим едноименния манастир, където в драматичните дни на Априлското въстание през 1876 година се е водела една от най-тежките битки на българските въстаници с турската войска. Ще се разходим по екопътеката, която ще ни отведе до пещерата Бачо Киро, където археолозите откриха най-старите следи от хомо сапиенс в цяла Европа.

Завръщане във Велико Търново. Нощувка.

Ден 3: ВЕЛИКО ТЪРНОВО – МАДАРА – СЕЛО КЮЛЕВЧА – ПРОВАДИЯ – ВАРНА
Акцентите: Мадарският конник – кой е той?/ Храната като изкуство и здраве в село Кюлевча / Най – старата солница в Европа

След закуска отпътуваме за Мадара, където ще посетим един от символите на България – скалния барелеф Мадарски конник, включен в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Ще разгледаме Голямата пещера, известна с легендата за трите нимфи и със своята уникална акустика, ще се изкачим и до подножието на барелефа, чието изображение и до днес остава загадка за науката.

В близкото до Мадара село Кюлевча ще гостуваме на етнокомплекса Вила Булгара еко, където любезните домакини ще демонстрират месене на хляб и тяхната философия за храната като изкуство и здраве.

Продължаваме за Провадия и тук ни очаква среща с един от най-интересните археологичски обекти в тази част на България – Солницата, праисторически солодобивен и градски център, най-старият в Европа, датиращ от периода 5500 – 4300 г. пр.Хр. Добивът на сол в онези древни времена е имал изключително важно значение. Солта е била равностойна на парите! Тук ще се запознаем с технологията на солодобива от древността, която се прилага без никакви промени и днес.

Пристигане във Варна.

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Минимален брой участници: 25
Срок за набиране на група: 21.04.2022
Условия за записване:
Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.

Записване и начин на плащане:
Депозит при резервация: 50 лв на човек
Доплащане до 100% до 14 дни преди отпътуване.

Пълна информация за пътуването се предоставя на емайл не по-късно от 3 дни преди отпътуване.

Настаняването в автобуса е по ред на записване.

Условия за анулации:
- При отказ от пътуване на туриста след изтичането на 3 календарни дни от сключването на договора до 14 календарни дни преди датата на тръгване – такса в размер на 25 лв. на турист.
- При отказ от пътуване от 13 календарни дни до 8 дни преди датата на тръгване - такса в размер на 50% от цената на пакета .
- При отказ от пътуване на туриста от 7 дни до началната дата на изпълнение на туристическите услуги неустойката е в размер на 100% от платената обща цена.

Необходими документи:
Валиден документ за самоличност
Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: валиден международен паспорт или лична карта с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.
COVID-19: Виж актуалните изисквания тук.

Ориентировъчни входни такси:
- Национален историко-архелогически резерват Плиска – 5 лв
- Вход в крепостта Царевец – 6 лв
- Музей на восъчните фигури – 10 лв
- Даскалова къща – 6 лв
- Музей на хумора – 6 лв
- Национален музей на образованието – 3 лв
- Пещера Бачо Киро – 3 лв
- Мадарски конник – 5 лв ( Беседа – 5 лв)

Допълнителни условия:
Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ

+ Екскурзия до Трявна, Габрово и Дряновски манастир – 35 лв

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Велико Търново |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Велико Търново |  Оферти от Варна - България |  Оферти от Варна - Велико Търново

Избрани оферти