Начало / Екскурзии / Екскурзии - Битоля

Екскурзия Гърция и Македония 2020

Номер на оферта

/

231567

Дати & цени

Цената включва

Цената включва:
Транспорт с лицензиран туристически автобус;
1 нощувка със закуска в хотел 3* в Паралия Катерини;
2 нощувки със закуски в СПА хотел “Epinal” 4* http://www.hotelepinal.com/;
Безплатно ползване на спа съоръженията в хотела – вътрешен басейн, турска баня, сауна, джакузи и фитнес;
Туристическа програма в Едеса;
Посещение на Пела;
Туристическа програма във Вергина;
Посещение на остров „Св. Ахил“ – Мала Преспа;
Туристическа програма в Битоля;
медицинска застраховка с асистанс, лимит 5000 евро;
водач и екскурзоводско обслужване по време на пътуването.

Цената не включва:
организиран обяд на остров ”Св.Ахил”-Мала Преспа - 10 евро;
полудневна екскурзия до Охрид с туристическа програма в стария град– 30 лева;
вечеря в ресторант с жива музика в Битоля – 20 лева;
разходи от личен характер и входни такси на посещаваните обекти.
Допълнителните екскурзии и мероприятия се осъществяват при минимум 20 записани туристи.

Програма на пътуването

Едно пътуване, което съчетава докосването до места запазили древната българска история и красивата природа на езера, планини и водопади, местата, където са властвали легендарните македонски владетели.

Програма:

1-ви ден: Отпътуване от София в 06:30 ч. от стадион „В.Левски” по маршрут София-Кулата-Едеса- Пела. Посещение на гр.Едеса (Воден), един от най-забележителните градове в Северна Гърция, благодарение на водопадите, които се изсипват през парковете и поддържат атмосферата влажна и свежа. Разположен е на високо плато, а в центърът му в прекрасен парк се разкриват фантастични гледки към водопадите образувани след силно земетресение, най високият от които е 70 метра. Една от най-красивите части на града е махалата Варош, която е защитена със специален закон. Там ще видите хубавите стари къщи, останали от стария град след опожаряването му, и ще се разходите по тесните живописни улички, за да видите интересните църкви. Туристическа програма в Едеса: Вароша, Византийският мост, Катедралата”Покров Богородичен” и старинния храм”Св.Троица”.Отпътуване за Пела (Постол), малко градче с население около 2500 души в област Егейска Македония. Някога на това място се е намирала древната столица на Македонските царе и родно място на Филип II и неговия наследник Александър Велики. Посещение на археологическия парк, обиколка из руините на древния град – запазени останки от различни сгради, сред които са храмовете на Афродита, Деметра и Кибела, разходка по централния площад на древния града – Агората на Пела. Отпътуване за Паралия Катерини, настаняване в хотел 3*. Свободно време за вечеря, нощувка.

2-ри ден: Закуска. Отпътуване за Вергина – малък град, основан през 1922 г. при сливането на двете села Кутлеш и Барбес. Градът става световно известен през 1977 г. когато гръцкия археолог Манолис Андроникос намира гробница на царете Македонски, включително и гробницата на Филип II Македонски – баща на Александър Велики. Откритото място се оказва древен Агаи – най-старата столица на македонските владетели. Музейният комплекс е бил осветен 1993 г. Той е построен така, че да запази гробниците и артефактите и да покаже гробната могила такава, каквато е била преди разкопките. Вътре има 4 гробници и малък храм - в него се пази ларнакса на Филип II Македонски, направен от 24-каратово злато с тегло 11 кг. На капака на кутията е изобразено 16-лъчево слънце, наречено Звездата на Вергина, което е възприето от Гръцка Македония като символ на областта. 1991 г. 8-лъчев стилизиран вариант на Звездата на Вергина е поставен на флага на независимата Република Македония,но през 1995 г. били принудени да го сменят, поради жестоки разпри с гръцката държава. Продължаваме към остров „Св.Ахил”- малко островче насред Малкото Преспанско езеро свързано със сушата с понтонен мост с дължина около километър.Разглеждане на Царската базилика”Св.Ахил”, където се смята, че е открит гроба на Самул –цар на българите и храмовете „Св.Георги” и „Св.Св.12 апостоли”. По желание с предварителна заявка обяд на Св. Ахил. Отпътуване през Флорина (Лерин) за Битоля. Битоля е разположен в южната част на долината Пелагония, и е обграден от планините Баба и Нидже. В Битоля има много исторически здания от различни периоди. Най – впечатляващите от тях са от османския период .По това време Битоля е била център на международната дипломация с прозвището „град на консулите“. За отминалата слава свидетелстват сградите с техните елегантни фасади по главната улица „Широк сокак“. Градът е втория по големина в страната, и е културен, индустриален, търговски и образователен център. Битоля е бил важен град още през Античността. Носел е името Хераклея Линкестис и се смята за основан от Филип II Маседонски в средата на 4-ти век пр.Хр. Името на града произхожда от старославянската дума Orbitel, означаваща "обител", "манастир", тъй като градът е бил изключително богат на всякакви манастири и църкви. В периода 1016-1018 г. Битоля е столица на България. Настаняване в хотел „Епинал”4* централно разположен в Битоля, срещу Културния център. Хотелът разполага със сауна, фитнес зала, закрит басейн и хидромасажна вана.Нощувка.

3-ти ден: Закуска. Пешеходна туристическа програма в Битоля: Старата чаршия (безистена), Часовниковата кула, храма „Св.Вмчк. Димитър Мироточиви Чудотворец”. Свобдно време за обяд и почивка в хотела, ?или по желание /срещу заплащане/- полудневна екскурзия до Охрид. Каквото и да кажем за Охрид няма да бъде достатъчно. Това място е най-добре да се види със собствени очи. Ще се позовем само на легендата за името на града,датираща още от времето на великия български владетел цар Самуил. Когато той изкачил хълма, днес там се извисява крепостта му, възкликнал „ Ох риде” при въздействието на градската панорама. За останалото града говори сам, когато го опознаете. Отпътуване за Охрид . Пешеходна обиколка на стария град с местен екскурзовод , която започва от : стария чинар – хилядолетното дърво в града, площада и пристана на града , паметниците на “Св. Св. Кирил и Методий” и на “Св. Климент Охридски” – патрона на града , паметника на Св. Наум , къщата на братя Робеви , работилницата за ръчна изработка на хартия , църквите “Св. София”, “Св. Богородица Перивлепта ”, “Св. Панталеймон и „ Св. Климент „ (Плаошник) с мощите на Климент Охридски , Амфитеатъра , галерията за икони , Самуиловата крепост – застанала като корона над града и други. Връщане в хотела в Битоля, нощувка.

4-ти ден: Закуска. Отпътуване от Битоля през Прилеп- градът с Крали Марковите кули и възрожденските храмове „Св.Благовещение” и „Св.Преображение Господне. Отпътуване за Струмица през прохода Плетвар, по поречието на река Вардар, Демир Капия, Валандово, прохода Костурино. Пристигане в Струмица – града под Царевите кули привечер. Кратък престой в Струмица. Отпътуване за България. Пристигане в София късно вечерта.

Цена на човек в двойна и тройна стая -275 лв.
Деца до 12 год. с двама възрастни в стая – 245 лева.
Доплащане за единично настаняване – 115 лева

Тагове

Оферти - Македония |  Оферти - Битоля |  Екскурзии - Македония |  Екскурзии - Битоля |  3 Март 2024 - Македония |  3 Март 2024 - Битоля

Избрани оферти