Начало / Екскурзии / Екскурзии - Приморско

Екскурзия - Нестинарски празник в Странджа – село Българи - 3 дни - автобус

Номер на оферта

/

192222

Дати & цени

Цената включва

2 нощувки с 2 закуски в семеен хотел 2* / 3* Царево/Приморско или региона;

Транспорт с лицензиран автобус по маршрута;

екскурзоводско обслужване;

Цената не включва

входни такси в посещаваните обекти, билет за корабчето до остров Света Анастасия

Програма на пътуването

Маршрут: София-Археологическият резерват „Деултум – Девелт”-Приморско-Бекликташ-село Българи-остров Света Анастасия-София

3 дни/2 нощувки със закуски

ДАТА: 02.06. - 04.06.2017 г.

ЦЕНИ:
На човек в двойна/тройна стая: 169 лв.


==================================================================

ПРОГРАМА:

На празника на Св. Константин и Св. Елена

Трети юни е, денят на св.св. Константин и Елена по стар стил, празникът на нестинарите. Няколко силуета, мъже и жени, облечени в народни носии, с иконите на светците, играят в жаравата с боси крака, ровещи, разпръскващи гейзерчета от искри. Това е последната искра от един древен, мистичен обичай, запазен само тук. Последната искра от тракийските мистерии, надживяли хилядолетия, изгрева и залеза на империи, цивилизации и народи.


ДЕН 1 / 02.06.2017 г.

Отпътуване от София в 07:30 ч от стадион Васил Левски посока Бургас.

Посещение на Археологическият резерват „Деултум – Девелт”. Тук в началото на 70-те години на І век, при управлението на император Тит Флавий Веспасиан, е основана римската колония Деултум от ветераните на VІІІ Августов легион. Това е единствената колония на свободни римски граждани в днешната българска територия. До града е имало пристанище, което било разположено на днешното Мандренско езеро.През следващите три века градът се е разраснал и се е утвърдил като един от най-богатите в провинцията. По времето на император Марк Аврелий (ІІ в. н.е.) е бил защитен с големи крепостни стени. Градоустройството на града е по Хиподамовата система (правоъгълна улична мрежа, ориентирана по посоките на света), с много добро водоснабдяване и канализация. При археологически разкопки е разкрита голяма обществена баня с подово отопление, построена в края на І в. и преустройвана през следващите столетия до края на ІІІ в. Впечатляващи са както размерите на сградата, така и степента, в която е запазена.През 812 г. хан Крум превзема крепостта, изселва населението заедно с епископа и заселва прабългари. Градът става важен граничен пункт между България и Византия със 160 км гранично съоръжение и митница, в която близо 200 г. византийските императори са плащали годишен данък на българските владетели.
Следва посещение на най-новия туристически обект край Бургас - Аква Калиде - Бургаските минерални бани, използвани от античността и реставрирани така както са изглеждали по времето на Сюлейман Великолепни.Настаняване в хотел 2 /3* в района на Приморско. Нощувка.

ДЕН 2/ 03.06.2017 г.

Закуска.Посещение на тракийското мегалитно светилище Беглик таш, намиращо се недалеч от гр. Приморско. Беглик Таш заема централно място сред култовите паметници в България. Изградено в средата на природните скални феномени, то олицетворява култа към Слънцето. С оформянето на неговата структура и добавянето на ритуални символи и знаци траките са изразявали своите религиозни представи за усъвършенстването и обезсмъртяването на човека, които са в основата на така наречения Тракийски орфизъм. Следобяд отпътуване за село Българи.Участие в празника с нестинарските ритуали в живописното селце, уникално със съхранените през вековете традиции. Същността на нестинарските игри се разгръща надвечер - най-старият нестинар разпръсква жаравата, нестинарите излизат от малкия конак на центъра, където са прекарали цял ден в пост и танц. Най-отпред на ритуалното шествие се носят тъпана и гайдата, след тях - иконите, които са “облечени” и последни - нестинарите. Обикалят три пъти черквата и влизат в жаравата. След празника около кръга с жаравата започва голямо хоро, което продължава до късно през нощта. Късно отпътуване към хотела в Приморско. Нощувка.

ДЕН 3 /04.06.2017 г.

Закуска, Трансфер до пристанището на Бургас, откъдето тръгват туристическите кораби за остров Света Анастасия. Божественото късче земя се намира на около 6 км от Бургас, между нос Света Анастасия и нос Атия. Островът е изграден от вулканични скали, висок е 12 метра, площта му е 0,01 кв.км. На него се намира манастирът „Света Анастасия“. На острова, носел някога името Болшевик, времето заспива. А тишината е просто оглушителна. По европейски проект община Бургас превърна "Св. Анастасия" в екоостров, който от май 2014 г. приема туристи. Старият манастир е пълен с атракции за малки и големи. Билетите за пътуване се заплащат на самия кораб, при качване. Цени на билетите: 9 лв. (стандартен, в двете посоки),6 лв. (за учащи и пенсионери), 0 лв. (деца до 7 г. и хора с увреждания).Предварителна продажба на билети не се извършва. Продължителност на пътуването: 30-40 мин. в едната посока. Престоят на острова е 2 часа. Отпътуване за София - пристигане на стадиона късно вечерта.

==============================================================

Минимален брой туристи за реализиране на пътуването: 25 човека.

Краен срок за уведомление на туристите, ако пътуването не се реализира – 5 дни преди отпътуване.

Начин на заплащане: 30% депозит при резервация; доплащане - 5 дни преди пътуването.

===============================================================

Информация за обектите и събора:

Село Българи (131 жители ) е разположено на 280 м н. в Странджа планина. Намира се на 17 км от град Царево и е единственото нестинарско селище в България. Езическият ритуал се предава от дълбока древност и е преплетен с легендата за Св. Св. Константин и Елена. „Прихващането“ на нестинарите и танцуването в транс в огнената жарава под звуците на нестинарския тъпан са уникални за Европа

Близо до село Българи се намира защитена местност „Марина река“ – истинска ботаническа градина. В нея могат да се наблюдават почти всички редки и защитени вечнозелени растителни видове, терциерни реликти, представителни за ПП „Странджа“.

Нестинарски обред. Нестинарството е древен български и гръцки обичай, при който хората танцуват боси върху жарава (въглени). Според традицията нестинарите играят вечерта в деня на Константин и Елена (нощта на 3 срещу 4 юни по стар стил). За първи път обичаят е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков. Според някои историци обичаят се свързва с езически ритуали, запазили се от времето на траките. Въпреки, че нестинарите играят върху жаравата с икона на Св. Св. Константин и Елена, обичаят никога не е бил признат от Църквата, преследван е от нея, а самите нестинари са наричани „обладани от дявола“ и са подложени на гонения. В резултат на това някои от нестинарите се отказват от древния ритуал, други са изселени. И така през 1941/1942 г. нестинарските игри били запазени само в 3 села — Българи, Кости и Граматиково, където традицията продължава до към 1948–1949 г. Автентичният обичай е възстановен в началото на 1990-те години. Днес в село Българи изумителният танц върху жарава е само един отглас от онези древни тържества и ритуали. Въпреки това великата огнена мистерия пази притегателната си сила и досега.

Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Приморско |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Приморско |  Лято в България - България |  Лято в България - Приморско

Избрани оферти