Начало / Екскурзии / Екскурзии - Петра

Екскурзия до Израел и Йордания – обиколна програма

Номер на оферта

/

239670

Дати & цени

Цената включва

+ Самолетен билет на АК Wizz Air - София-Тел Авив-София
+ Ръчен багаж 40х30х20см
+ Wizz Priority: един багаж на колелца на борда (макс. размер 55 x 40 x 23 cm, 10 kg), чекиране и качване на борда с предимство
+ 1 нощувка със закуска и вечеря в Тиберия, Израел
+ 1 нощувка със закуска и вечеря в Аман, Йордания
+ 1 нощувка със закуска и вечеря в Петра, Йордания
+ 2 нощувки със закуски и вечери във Витлеем, Израел
+ Посрещане и помощ при пристигане на летище Бен Гурион от представител на местния туроператор
+ Трансфери при пристигане и заминаване
+ Портиерски услуги в хотелите
+ 5 пълни дни климатизирано превозно средство. Всички трансфери.
+ 5 дни разглеждане на забележителности
+ Входни такси на посещаваните обекти в Йордания.
+ Свидетелство за поклонничество
+ Лицензиран екскурзовод на български език /подлежи на препотвърждение/.
+ Туристическа застраховка Помощ при пътуване с покритие 10 000 евро за лица до 64,99 г.

Цената не включва

- Туристическа застраховка Помощ при пътуване с покритие 10 000 евро за лица над 65 г. - задължително доплащане - 20 лв.
- Чекиран багаж до 20 кг. - 160 лева в посока
- Застраховка Отмяна на пътуване - препоръчителна
- Входни такси на посещаваните обекти в Израел.
- Входни/изходни такси - 109 шекела /около 55 лв./ от Израелска страна на граница Шейх Хюсеин и 14 USD на Алънби мост от Йорданска страна
- Бакшиши - 30 USD - заплащат се задължително на място при пристигане
- Допълнителни екскурзии
- Обеди и напитки по време на хранене
- Лични разходи

Програма на пътуването

Маршрут: София-Тел Авив-Капернаум-Табха-Назарет-Тиберия-Шейх Хюсеин-Джераш-Аджлун-Аман-Мадаба-Небо-Петра-Алънби мост-Витлеем-Йерусалим-Витлеем-Тел Авив-София

6 дни / 5 нощувки

Дата на заминаване: 09.10

=============================================================================

ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!

=============================================================================

ПРОГРАМА

ПЪРВИ ДЕН: София-Тел Авив-Капернаум-Табха-Назарет-Тиберия
Заминаване за Израел с редовен полет на АК Уиз еър за Тел Авив рано сутринта.

Кацане на летище Бен Гурион в Тел Авив. Посрещане от представител на местния туроператор.

Отпътуване към Галилея - родина на християнски апостоли и място, където Исус Христос е прекарал своето детство и юношество.

Обиколката започва с посещение на Назарет. За християните по света градът е мястото на известието от Господ за пристигането на Спасителя. Това е градът, в който Исус Христос е живял през по-голямата част от живота си на Земята. Архангел Гаврил пристига в Назарет и съобщава на Дева Мария, че ще роди Син Господен, който ще избави хората от злините.

Посещение на църквата Благовещение - Приснодевата е била на Светия извор, когато ? се явил Архангел Гавриил и ? казал: „Благословена си ти сред жените! “. Затова още през четвърти век на това място е издигнат параклис, който е построен по поръчение на император Константин. Настоящият храм е изграден върху основите му, а изворът и досега съществува в подземието. Точно над извора, в самата църква, се намира чудотворната икона, изобразяваща срещата при извора.

Продължавате към Тиберия.  Следва посещение на Капернаум, където ще видите руините на синагогата и осмоъгълната църква Св. Петър. Капернаум играе важна роля в евангелията и Новия завет като място, където е живял Иисус Христос. Там са живели и много други негови ученици като апостолите Петър и Андрей, също така братята Яков и Йоан (синовете на Зеведей) и Матей митарят. Исус Христос проповядвал в синагогата на града и живял в къщата на Петър.

Ще посетите Хълма на блаженствата, където Исус изнесе проповедта на планината.

Обяд в местния ресторант с рибата на Свети Петър /по желание, срещу допълнително заплащане/. Според легендата, преди 2000 години Св. Петър изпуснал монета в морето на Галилея и рибата я уловила. Св. Петър уловил рибата, за да си вземе монетата обратно, оставяйки пръстови отпечатъци върху кожата й.

В края на обиколката ще имате възможност да се насладите на разходката с лодка по водите на Галилейско море /по желание, срещу допълнително заплащане/.

Настаняване в Astoria Galilee Hotel или подобен в Тиберия.

Вечеря в хотела. Нощувка в Тиберия.

ВТОРИ ДЕН: Тиберия-Шейх Хюсеин-Джераш-Аджлун-Аман
Закуска.

Отпътуване към Йордания. Минаване на границата при Шейх Хюсеин.

Първият град, който ще посетите в Йордания е Джераш. Смятан от мнозина за най-добре запазения римски провинциален град в Близкия изток - ако не и в света, - Джераш (древният Гераса) е археологически шедьовър, разположен сред плодородните хълмове на Гилеад.

Основан от войниците на Александър Македонски през ІV в. пр. н. е., Джераш се присъединява по-късно към процъфтяващите и космополитни градове на римския Декаполис, достигайки своя зенит около 150 г. Неговият просперитет се основава на търговията с кервани, земеделието и рудодобива, а неговите граждани харчат с широка ръка, издигайки разкошни сгради в един характерен „ориенталски бароков“ стил.

Следва посещение на Аджлун. Замъкът Ajloun се намира в северната част на Йордания близо до едноименното село Ajloun. Крепостта е построена през 12 век за защита на близките железни мини, които са били от съществено значение за производството на оръжия. Освен това е била част от верига от крепости за препращане на важни съобщения. Те били предавани с огън и пощенски гълъби. Днес руините на замъка могат да бъдат посетени.

Отпътуване към Аман.

Настаняване в хотел Strand hotel Jordan или подобен.

Вечеря в хотела. Нощувка в Аман.

ТРЕТИ ДЕН: Аман-Мадаба-Небо-Петра
Закуска.

Денят започва с обзорна обиколка на Аман. Градът е разположен на 19 хълма. Тук имам много ниски къщи от бял камък и затова е получил прозвището ”Белият град”. Аман съчетава западна и източна култура, местните жители са приветливи и добронамерени. Интересни забележителности са: Археологически музей; фолклорен музей; ”Цитаделата” - храмът на Херкулес; дворецът на Омиад, дворецът Басман, Византийската църква, Римския театър.

Отпътуване към Мадаба. Само на 30-ина километра от столицата Аман, се намира едно от най-удивителните места в страната - Мадаба,  градът на мозайките. Буквално хиляди мозайки на повече от 1300 години се пазят из домовете и църквите на града - екзотични цветя и животни, сцени от митологията, религиозни мотиви и сцени от ежедневието.

Следва посещение на планината Небо. От склоновете и се открива красива гледка към Израел и част от долината на река Йордан. В ясен ден можете да видите очертанията на Йерусалим и Йерихон. Според Библията това е мястото, където Моисей се е изкачил и за първи път е видял Обетованата земя. На върха са открити останки от църква и манастир. Църквата датира от средата на 4 век и е построена в памет на мястото, където е починал Моисей.

Отправяме се към Петра.

Настаняване в хотел Edom Petra или подобен.

Вечеря в хотела. Нощувка в Петра.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН: Петра-Алънби мост-Витлеем
Закуска.

Днешният ден е посветен на розово-червеният град Петра, едно от чудесата на древния свят. Петра, чието име означава „скала“, е била укрепен град и процъфтяващ търговски център, чиито жители изсичат къщи, храмове и гробници, понякога с извънредно сложни и украсени с колони фасади, в естествените стени на каньона. За да стигнете до този внушителен древен град, трябва да преминете през дългия един километър прохладен каньон Сик. Каньонът е широк 3-4 метра и висок 200 метра. Първото нещо, което ще се разкрие пред вас, е Съкровищницата на фараона (Al Khazneh) - величествена сграда с фасада, изсечена от огромна скала, а според легендата на върха й се крие фараонско съкровище. Територията на града е голяма, а забележителностите много. Данните сочат, че постройките датират от различни епохи, поради различни владетели на града. Сред тях са били идумеите (18-2 в. пр. н. е.), набатеите (2 в. пр. н. е. - 106 г. до н. е.), римляните, византийците и арабите. През 12 в. пък градът е завладян от кръстоносците.

Отпътуване към Израел. Пресичане на границата на моста Албъни, известен в Йордания като мостът на крал Хюсеин.

Настаняване в хотел Paradise Premium hotel или подобен във Витлеем.

Вечеря в хотела. Нощувка във Витлеем.

ПЕТИ ДЕН: Витлеем-Йерусалим-Витлеем
Закуска в хотела.

Ще започнете деня с прекрасна панорамна гледка от Елеонския хълм в Йерусалим. Хълмът е разположен от източната страна на старите градски стени на Йерусалим и отделен от града чрез долината Кедрон. Другото му име е „Маслинена планина“, което всъщност е превод на името Елеонска, понеже някога на него е имало маслинови гори, а на гръцки елеон е маслинена градина.

Продължаване към Гетсиманската градина. В западното подножие на Елеонската планина е разположена Гетсиманската градина и оттук Христос се възнася на небето, заобиколен от учениците Си и Богородица.

Следва посещение на Църквата на всички нации. Храмът на всички нации в Йерусалим или базиликата Агония се намира в подножието на Елеонската планина. Името на църквата е оправдано, защото е изградено върху даренията на дванадесет държави на света, които имат различни религии. Църквата на всички народи е издигната в чест на библейското събитие - предателството на Исус Христос и последната му нощ преди разпъването. Вътре в храма ще видите камъка, на който Спасителят се молел.

Следва влизане в Стария град. Тук ще посетите Лъвската порта, басейна на Бетесда. Най-вълнуващият за християните маршрут в Йерусалим безспорно започва при някогашната римска крепост Антония - до Лъвската порта, северно от Златната. По времето на Иисус това място е извън очертанията на еврейския Йерусалим. Тук след бичуването на Спасителя Пилат оправдателно си измива ръцете и го осъжда на смърт чрез разпъване. На това място се издига храм, в чийто купол е изобразен голям трънен венец - спомен за Христовите страдания.

Оттук започва “Виа долороса” (Via dolorosa) - Пътят на Страданието, или Пътят на Кръста (“Via Crucis”).

Това е тясна, каменна улица, често преминаваща в стълбища, осеяна със сергии и магазинчета, в които шумно се предлага всякаква стока и сувенири - две хиляди години след Христа шумотевицата в Йерусалим е все същата. А между сергиите - различни по големина параклиси и църкви, бележещи местата, където е спирал Христос по пътя към Голгота, съхранили паметта за последните мигове на Спасителя, за мъките му и за великата му любов към света. Втората спирка е там, където Иисус взима кръста си, четвъртата напомня за последната среща с майка му, петата бележи мястото, където Симон Киренеец поема кръста, за да помогне на Иисус…

“Пътят на Страданието” свършва до Църквата на Божи гроб. Църквата на Божи гроб представлява един огромен храмов комплекс, побрал под общ покрив хълма Голгота, гроба Господен и храмовете на различни християнски изповедания - православни, католици, арменци, копти. Бурната история и човешкият стремеж към благо-украсяване на тези най-велики християнски светини са запазили много малко от автентичността им. И все пак, вълнението е неописуемо.

Следва разходка из ново-реставрирания еврейски квартал. Посещение на римското Кардо, квартала на Иродиан и продължаване към Западната стена.

Вечеря в хотела. Нощувка във Витлеем

ШЕСТИ ДЕН: Витлеем-Тел Авив-София
Закуска.

Освобождаване на стаите.

Отпътуване за Тел Авив и трансфер до летището. Заминаване за София с редовен полет на авиокомпания Wizz Air.

Кацане на летище София.

Край на програмата.


=============================================================================

ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!

=============================================================================

Допълнителна информация

Специална цена с калкулирана отстъпка за резервации, направени до 31.05!

Тагове

Оферти - Йордания |  Оферти - Петра |  Екскурзии - Йордания |  Екскурзии - Петра |  Есен 2023 - Йордания |  Есен 2023 - Петра

Избрани оферти