Начало / Екскурзии / Екскурзии - Панама

Екскурзия до ПАНАМА И КОСТА РИКА – зелената приказка на Централна Америка

Номер на оферта

/

236031

Дати & цени

Цената включва

• Самолетни билети София – Истанбул – Панама сити – Сан Хосе – Панама сити – Истанбул – София с включени летищни такси, чекиран и ръчен багаж;
• 14 нощувки със закуски в подбрани луксозни 4* хотели;
• 4 обяда и 6 вечери по програма;
• Всички трансфери и турове с частен автобус, съобразен с броя на групата;
• Лицензирани местни екскурзоводи;
• Професионален водач-преводач от туроператора с многогодишен опит в страните от Латинска Америка;
• Всички входни такси на посещаваните забележителности;
• Предварителна географска и историческа информация за страната и посещаваните градове и забележителности;
• Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с включени медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 20000 евро на ЛЕВ ИНС. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включва

• Застраховка „Отмяна на пътуване“: около 220 лева на човек;
• Бакшиши за екскурзоводи и шофьори (при добро обслужване е прието да се дават по 4-5 щ.д. на човек на ден);
• Частично преминаване на Панамския канал: 185 USD на човек при 10 записани;
• Екскурзия до Агуа Клара, Форт Сан Лоренсо и езерото Гатун: 125 USD на човек при 10 записани;
• SKY TREK ZIPLINE в Аренал: 95 USD на човек;
• Катамаран по залез слънце в Мануел Антонио: 90 USD на човек при 10 записани;
• Тур с лодка в мангровите гори на остров Дамас: 85 USD на човек при 10 записани;
• Тур с каяк в мангровите гори на остров Дамас: 70 USD на човек при 10 записани;
• Тур Скрити плажове и вълшебни водопади в Мануел Антонио: 160 USD на човек при 10 записани;
• Напитки по време на хранене и лични разходи;
• PCR тестове;

Програма на пътуването

Защо да изберете тази програма?
• Водач от България с многогодишен опит в страните от Латинска Америка, познаващ в детайли културата и особеностите им;
• Настаняване само в проверени луксозни 4* хотели, отговарящи на новите мерки;
• Среща с местното племе ембера в Панама и плаване в автентично дървено кану!
• Посещение на 3 парка на Коста Рика – Аренал, Мануел Антонио и Ирасу.
• Гарантирана среща с маймуни, ленивци, макао, тукани, оцелот, пума и ягуар!
• Изкачване на най-високия вулкан на Коста Рика и поглед в зашеметяващия му кратер с изумруденото езеро вътре!
• Малка група с персонално отношение към всеки турист;
• 13 закуски, 4 обяда и 6 вечери, съобразени с начина на хранене на всеки;
• За авантюристите предлагаме възможност за спускане по въжен тролей, плуване в тропични водопади, парасейлинг и тур с лодка или каяк в мангровите гори.

=============================================================

ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

ПРОГРАМА:

Ден 1 /19.03.2022, събота/ СофияИстанбул
Излитане от летище София в 21:15 ч. за Истанбул. Кацане в 23:40 ч. Настаняване в хотел на летище и нощувка.

Ден 2 /20.03.2022, неделя/ ИстанбулПанама сити
Закуска. Продължение за Панама с полет в 08:25 ч. Времетраене на дългия полет: 16:45 ч. с техничен стоп в Богота. Кацане на международното летище в Панама сити в 17:10 ч. Посрещане и трансфер до хотел Best Western Plus Zen 4*, централно разположен. Настаняване и нощувка.

Ден 3 /21.03.2022, понеделник/ Панама сити
Закуска. Обиколката ни на Панама сити започва с посещение на Панамския канал при шлюза Мирафлорес и терасите за наблюдение към Центъра за посетители. Ще гледаме как огромните кораби преминават край нас по сложната шлюзова система и ще научим историята на Канала и на най-стария шлюз. Отправяме се към хълма Анкон, откъдето се разкрива гледка към града и красивия Панамски залив. Хълмът е най-високата точка в Панама сити - 213 м.н.в. и от него се вижда модерната част на града, колониална Панама, Моста на Америките и Панамския канал. Продължаваме обиколката с пешеходна разходка в колониалното сърце на Панама сити – тук тесните калдъръмени улички и красивите европейски сгради ще ви посрещнат в обятията си, точно както са ги оставили заселниците преди 300 години. Днес Колониалният център на Панама е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Включено тристепенно меню за обяд в местен ресторант.
Следобед се отправяме към провлака Амадор – реновирана зона в старата част на Канала, днес място за отдих на местните жители и на гостите на града. Ще разгледаме емблематичната цветна сграда на Биомузея, проектиран от гениалния Франк Гери и негова първа творба в Латинска Америка. В 8-те постоянни експозиции на Биомузея ще проследим как геоложкото възникване на панамската земя разделя двата океана, свързва Северна и Южна Америка и променя завинаги света преди 3 млн. години. Връщане в хотела. Свободно време за вечеря и нощувка.

Ден 4 /22.03.2022, вторник/ Панама сити – селище на Ембера – Соберания Парк
Закуска. Този ден ще навлезем във вътрешността на Панамския провлак и ще видим земите, населявани и до днес от племето Ембера. Отправяме се на север от град Панама към езерото Алахуела, откъдето се прехвърляме на дървени канута и продължаваме по ръкавите на реките Чагрес и Пекени. Заобиколени от гъсти гори и красиви водопади неусетно ще стигнем до селището на Ембера. Тук те ще ни посрещнат топло в своите автентични къщи, ще пробваме тяхната кухня за обяд и ще се запознаем с красивите им дрехи, танци, увлекателни легенди и характерни татуировки. Най-впечатляващи са изделията и мънистените украшения, излезли изпод умелите и сръчни пръсти на жените от племето. Домакините ще ни разведат наоколо и ще ни покажат някои от растенията, които използват за храна и лекарства.
Следобед ще направим разходка в джунглата на Национален парк Соберания, основан през 1980 г. и охраняващ 220 кв.км от вторични дъждовни гори. Ще навлезем в царството на тукани, папагали, колибри, кълвачи, пеперуди, капуцини, маймуни викачи, тамарини, трипръсти ленивци, коати, агути и мравояди. В парка живеят 525 вида птици, 105 вида бозайници, 79 вида рептили и 55 вида земноводни. При късмет ще зърнем някои от тях много отблизо. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 5 /23.03.2022, сряда/ Панама сити
Закуска. Свободен ден за почивка и самостоятелно разглеждане на красива Панама. По желание може да се включите в 8-часова екскурзия до новата част на Панамския канал от страната на Атлантическия океан. Разглеждат се шлюзовете Агуа Клара и стария испански форт Сан Лоренсо, построен преди 400 години върху 25-метров клиф на естуара на река Чагрес. Историята му е свързана с корсарските набези от Карибско море и влизането на Капитан Морган в колониална Панама. Днес фортът обект от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Включен е обяд пикник в джунглата на Национален парк Сан Лоренцо, а след това ще се насладим на разходка с лодка из каналите на езеро Гатун. Ще видим преминаващите презокеански кораби и ще се порадваме на многобройните птици, маймуни и ленивци, живеещи наоколо. Връщане в хотела, свободно време за вечеря и нощувка.
В определени дни е възможно и частично преминаване на Панамския канал – това е едно от най-впечатляващите преживявания, което може да си подарите, докато сте в Панама. Турът е особено популярен сред любителите на инженерните чудеса и свръхчовешките методи в строителството. Ще се отправим към марината на остров Фламенко, където ще започне това уникално водно приключение. Специализиран екскурзовод на борда ще ни дава подробна информация на английски език за всеки детайл от строежа на шлюзовете. Преминавайки под арката на Моста на Америките нашия кораб ще навлезе в шлюзовете при Мирафлорес и в тези при Педро Мигел. На борда на кораба се сервира обяд на бюфет, безалкохолни напитки и вода. Следва прохода Кулебра – едно от най-живописните места по време на прехода през канала. Проходът е прокопан сред хълмовете на Централнопанамска планинска верига. Исторически това е най-трудната за изпълнение част от новия воден път на Америка и хиляди човешки животи са намерили тук своя край. По време на Френския етап от строежа на Панамския канал множество по-малки подизпълнители са работили по проекта и днес в тяхна чест са наименували един от хребетите край канала. След „Хълма на изпълнителите“ следва „Хълма на златото“ – кръстен така на кратката златна треска, обхванала обществеността след намирането на малко злато тук. Обичайна гледка са огромните крокодили, излегнали се на слънце от двата бряга на канала. След прохода Кулебра корабът навлиза в езерото Гатун, което до 1936 г. било най-голямото изкуствено създадено езеро в света. Приключението ни свършва в град Гамбоа – важен център, отговарящ за поддръжката и дренажа на канала.
Прибиране обратно в Панама сити. Включена вечеря с панамски специалитети в местен ресторант. Трансфер до хотела и нощувка.

Ден 6 /24.03.2022, четвъртък/ Панама сити – Сан Хосе – Аренал
Закуска. Трансфер до летище и полет до Сан Хосе в 11:30 ч. Кацане в Коста Рика в 11:49 ч. ?Pura Vida, Costa Rica! Или „Добре дошли“ в Рая на Земята! Посрещане и трансфер до градчето Ла Фортуна и Национален парк Аренал. Настаняване в хотел Arenal Manoa Resort & Hot Springs 4* – едно от нашите най-любими кътчета в тази красива тропична страна. Тук ще имате време да се насладите на уникалния пейзаж, да се полюбувате на конусовидния връх на вулкан Аренал и да се потопите в басейните с термална вода. Аренал е най-активният вулкан в Коста Рика, висок 1650 м. Страната е разположена в една от най-сеизмичните зони на Земята и днес има 7 активни вулкана и поне още 60, които са спящи или загаснали. Коренните жители вярвали в свещената сила на това място и го наричали „Домът на огненият бог“.

Ден 7 /25.03.2022, петък/ Аренал
Закуска. Целодневна екскурзия, която ще ви покаже най-красивите места наоколо. Ще започнем с двучасова пешеходна разходка сред гъстата тропична гора, по време на която ще стъпим и върху старите лавови полета на вулкана Аренал, дръзко оформил пейзажа тук по време на своите изригвания през последните 7 000 години. Продължаваме с водопада Ла Фортуна, където най-смелите и добри плувци могат да се потопят в студените му води. По обяд ще спрем в центъра на градчето Ла Фортуна, ще разгледаме площада, църквата и ще обядваме в някое от ресторантчетата наоколо. Следобед ще се отправим към невероятния комплекс на Baldi Hot Springs, където имаме включена вечеря. Басейните, водните пързалки, фонтаните, водните каскади и цветните светлини на Baldi ни потапят в едни приказен свят и ни връщат назад в детството, когато никой от нас не искаше да излиза от водата. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 8 /26.03.2022, събота/ Аренал
Закуска. Целодневна, вдигаща адреналина, екскурзия в парк Аренал. Някога чудили ли сте се какво ли е да скачаш като маймуна от дърво на дърво? Или как летят папагалите в пищната зеленина на тропичните гори? А как ли се живее в короните на гигантските дървета? Вярно ли е, че мравките листорези могат за едно денонощие да унищожат цяло дърво? Е, днес е денят, в който ще си отговорите на всички тези въпроси и ще сбъднете мечтите си да поживеете като Тарзан и Джейн в дивото! Денят ни започва с разходка по висящите мостове на парк Sky Adventure – тук плътната зелена мантия на тропичната джунгла плавно Ви обгръща, гигантските дървета се извисяват на десетки метри над Вас като огромни живи катедрали, чувате ромона на бистрите потоци и водопади, фокуса Ви попада на плеяда от невиждани цветя, а погледът Ви се рее над зеленото море от палми, папрати, орхидеи и бромелии под вас. Цветни пеперуди кръжат наоколо, а странни звуци на непознати птици огласят гората. Като най-запомнящо се преживяване в гората на Аренал препоръчваме да изберете опцията със спускане по въжен тролей сред фантастичните дървета на парка. Докато летите във въздуха, удивителните гледки към идеалния по форма вулканичен конус ще се сменят пред Вас и вече никога няма да сте същите, защото се пробвали полета на птиците... Вечерта сме Ви приготвили още една изненада – ще се разходим в тропичната дъждовната гора по здрач, защото нощем тя живее свой, скрит от погледа на човека, живот. Помнете, че най-истинският горски концерт се слуша само след залез слънце. Вечеря в местен ресторант. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 9 /27.03.2022, неделя/ Аренал – Мануел Антонио
Закуска. Свободно време за почивка в градината или на минералните басейни в комплекса. По обяд освобождаваме стаите и се отправяме към Тихоокеанското крайбрежие. Само 4 ч. и половина ни делят от поредното природно чудо на Коста Рика – Национален парк Мануел Антонио. От самото му създаване през 1972 г. до днес костариканците се стараят да запазят за бъдещите поколения богатствата на този красив и разнообразен на живот крайбрежен район. Това е най-малкият парк на Коста Рика, разположен на площ от 683 ха, но е един от най-впечатляващите – комбинацията от очарователни плажове, фантастични дъждовни гори и коралови рифове е поразителна. Настаняване в хотел San Bada 4*. Свободно време за разходка и вечеря в някое от интересните ресторантчета наоколо. Нощувка.

Ден 10 /28.03.2022, понеделник/ Мануел Антонио
Събуждате се сутрин и чувате рева на дивите маймуни, зазорява се, а наоколо пеят пъстри птици. Отпивате от чашата ароматно костариканско кафе и си мислите за новия ден, който предстои да прекарате на красивите плажове наоколо… Ето, точно това означава прословутата фраза на нашите домакини ?Pura Vida! Това е онзи съвършен миг от вечността, който не искате да свършва! Закуска. Отправяме се на целодневна пешеходна обиколка из парк Мануел Антонио. По специално изградените и поддържани горски пътечки ще зърнете някои от многобройните обитатели на парка – два вида ленивци, редките маймуни катерици, капуцини, папагали, макао, тукани, игуани, цветни раци и др. Ще се разходите по най-известните плажове Еспадия Сур и Мануел Антонио, ще откриете и няколко скрити лагуни, заливчета и панорамни площадки. Пътеките край впечатляващата скала Пунта Катедрал ни откриват фантастични гледки към лазура на океана.

Ден 11 /29.03.2022, вторник/ Мануел Антонио
Закуска. Свободно време за плаж и почивка. По желание може да се включите в някоя от многобройните активности в парка и наоколо. Може да яздите конe, да направите парасейлинг, да разгледате водопадите в района, да карате каяк, да се гмуркате и много други. Наши любими екскурзии са:
Приключение с Катамаран Ocean King по залез слънце – катамаранът е нов, голям, забавен и напълно обезопасен. Продължава 4 часа. Цена около 90 USD на човек при 10 записани и включва трансфери, вечеря, плодове, сокове, 4 алкохолни напитки, наблюдение на делфини, оборудване за шнорхелинг и водач от туроператора. Носете си хавлия, бански, водоустойчива камера и усмивка.
Разглеждане на крайбрежните мангрови гори с лодка – в плитките морски ръкави всичко е спокойно, водата се движи плавно и животът тече хармонично от хиляди години. В мангровите гори на остров Дамас биоразнообразието е зашеметяващо – тук живеят тигрови и зелени чапли, кралски рибарчета, мангрови ястреби, маймуни капуцини, мравояди, еноти, боа удушвач, игуани, гущери, катерици, тигрови раци, охлюви и др. Тук в морските канали живеят растения привикнали със солената морска вода. Часовете на тура са съобразени с приливите. Продължава 2,5 часа. Цена около 85 USD на човек при 10 записани и включва трансфери, домашно приготвен обяд, екипировка и водач от туроператора. Същият тур можем да предложим и с каяк – вълнуващо и вдигащо адреналина преживяване! Цена: 70 USD.
В джунглите на Коста Рика има скрити стотици вълшебни водопади и ако сте ценител на недокоснатата природна красота, то този тур е точно за Вас. По време на това приключение ще видите места, познати само на местните хора, ще плувате в естествени водни басейни, ще се пуснете по естествена водна пързалка, ще скачате в дълбоки вирове, ще видите девствени плажове, ще усетите Рая в чистия му вид! Цена около 160 USD на човек при 10 записани и включва трансфери, обяд, лека закуска, фреш, вода, местен екскурзовод и водач от туроператора. Носете си бански, хавлия, джапанки, затворени обувки, репелент, слънчева защита, резервни дрехи и усмивка!

Ден 12 /30.03.2022, сряда/ Мануел Антонио – Сан Хосе
Закуска. Отпътуваме към Централната долина и столицата Сан Хосе като по пътя ще направим спирка, за да разгледаме прочутата плантация за кафе Дока, разстелила се по склоновете на вулкана Поас. Това е най-голямата плантация за кафе в Коста Рика, собственост на фамилия Варгас от 1940 г. Тук ще проследите традициите и стъпките по отглеждането, беритбата, преработването, сушенето и печенето на зърната, от които идва ароматната напитка.
Втората ни спирка ще е при водопадите на река La Paz и градината към тях, където имаме включен обяд. Ще имаме достатъчно време да разгледаме целия комплекс La Paz Waterfall Gardens, а той определено ще Ви изненада със своите живописни пътеки сред смесената дъждовна и облачна тропична гора, водещи до поредица от 5 отделни водопада. В малката зоологическа градина към комплекса може да видите над 100 вида животни, 26 вида колибри, различни жаби, включително мъжки ягуар, пума, оцелот и маргай. Животните са попаднали тук след като центърът, който ги е отглеждал се е наложило да затвори. Министерството на околната среда на Коста Рика няма ресурс да се грижи за 35-те диви котки, а те са твърде стари и прекалено дълго са свикнали с човешки грижи, за да бъдат пуснати на свобода. Така те попадат под опеката на La Paz Waterfall Gardens. Тук те се размножават и грижовните им стопани мечтаят един ден да пуснат техните малки на свобода в защитена среда.
Настаняване в хотел Country Inn & Suites by Radisson 4*. Нощувка.

Ден 13 /01.03.2022, четвъртък/ Сан Хосе
Закуска. Целодневна обиколка на забележителностите на столицата на Коста Рика: Националния Театър – гордостта на тикосите повече от столетие, Катедралната базилика Св. Йосиф с фантастичните 39 витража, сградата на Централната поща, Музеят на златото с най-голямата колекция от златни артефакти от доколумбовата епоха, статуята на Джон Ленън, местният пазар, откъдето може да си купите екзотични плодове, местен сладолед и др. Сан Хосе е основан през 1736 г. и значително се развива в началото на 19 век, когато в икономиката взимат превес отглеждането на кафе и банани. Това е третият град в света, в който се въвежда електрическо улично осветление и първи в света по изграждане на обществени телефонни линии. Повечето от великолепните централни сгради на Сан Хосе датират от края на 19 век, точно след голямото и разрушително земетресение от 1888 г. Вечеря в ресторант Ram Luna, откъдето се открива панорамна гледка към града и долината. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 14 /02.03.2022, петък/ Сан Хосе – Вулкан Ирасу – Долина Ороси
Закуска. Целодневна екскурзия до национален парк Ирасу – поредният вулканичен конус, част от огромния Огнен пръстен, обрамчващ целия Тихи океан. Със своите 3432 м е най-високата точка в Коста Рика, а името му идва от местните думи за „връх“ и „гръмотевица“. За последно са чули тътена му в началото на 60-те години на 20 век, когато непрекъснато пушел, изстрелвал огромни скали надолу по склоновете си и посипвал къщите на хората в Картаго и Сан Хосе с пепел. Оттогава Ирасу спи и само дишащите фумароли в един от кратерите му показва, че сърцето му е все още горещо. Вятърът и вулканичната активност са превърнали върха на Ирасу в лунен пейзаж. Има няколко кратера с искрящи езерца от дъждовна вода, оцветена в ярките нюанси на вулканичните минерали. Изградените туристически пътеки на върха, обикалящи основния кратер, са дълги около 1 км. При ясно време от върха на вулкана се виждат Тихия океан и Карибско море.
Включен обяд в местен ресторант. Следобед ще посетим красивата долина Ороси и Градините на Ланкестър, известни със своите почти 1000 вида орхидеи. Тези растения са епифити и много трудно се виждат в дивата гора, защото се крият високо в клоните на дърветата. В северозападната част на Коста Рика растат кактуси и други сукулентни растения. Те също са представени в градините и са донесени от сухите тропични области на провинция Гуанакасте. Градините са основани през 1917 г. от британския ботаник Чарлз Ланкестър и все още пазят неговото наследство. За завършек на нашия тур в тази красива страна сме Ви подготвили специално посещение на термалните басейни на Hacienda Orosi, където може за последно да се поглезите в горещите извори сред удивителната природна красота на долината. Те са изключително чисти, красиво оформени в малък парк и са едно от скритите съкровища на Ороси. Включена е вкусна вечеря с местни ястия в комплекса. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 15 /03.03.2022, събота/ Сан ХосеПанамаИстанбул
Закуска. Трансфер до летище и полет в 08:32 ч. до Истанбул през Панама Сити.
Кацане на летището в Панама в 10:52 ч. и продължение за Истанбул в 18:40 ч.

Ден 16 /04.03.2022, неделя/ ИстанбулСофия
Кацане на летището в Истанбул в 15:00 ч. и продължение за София с полет в 20:10 ч. Кацане в България в 20:25 ч. Край на програмата и до нови срещи.

=============================================================

ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

Тагове

Оферти - Панама |  Оферти - Панама |  Екскурзии - Панама |  Екскурзии - Панама |  Last minute оферти - Панама |  Last minute оферти - Панама

Избрани оферти