Начало / Екскурзии / Екскурзии - Банджул

Гамбия и Сенегал – бягство към първичното!

Номер на оферта

/

240062

Дати & цени

02 ноември 2023 г. - Цена от 3690 €

Цената включва

Самолетни билети София - Дакар и Банджул - София с вкл. 7 кг ръчен багаж и 23 кг чекиран багаж
Всички летищни такси
1 нощувка със закуска в хотел 4* в Дакар
1 нощувка в със закуска в хотел 4* в Сали
1 нощувка със закуска в хотел 4* в Сен Луи
1 нощувка със закуска в хотел 4* в Кеур Салум
2 нощувки със закуска в лодж в Abca’s Creek
2 нощувки със закуска в хотел 4* в Банджул
3 нощувки със закуска в хотел 4* в Картонг
7 обяда
10 вечери
Всички описани в програмата екскурзии, за които е посочено, че са вкл. в пакетната цена
Транспорт с луксозен и климатизиран автобус
Всички трансфери в програмата
Здравна застраховка "Пътуване в чужбина" с покритие 10 000 евро
Водач на български език

Цената не включва

Разходи от личен характер
Неупоменати в програмата услуги
Застраховка "Отмяна на пътуване"
Лица на възраст над 70 години доплащат за медицинска застраховка
Бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори

Програма на пътуването

Гамбия и Сенегал – бягство към първичното!
Водач – Албена Джоунс

12 дни / 11 нощувки

ДАТА: 02.11.2023 – 13.11.2023

ЦЕНА на човек в двойна стая: 3690 евро

=============================================================ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!=============================================================

ПРОГРАМА

ДЕН 1: София - Дакар /02.11.2023/
Среща на летище София и полет за Дакар, столицата на Сенегал /с прекачване/.
Пристигаме в Дакар.

Дакар е един от най-големите пристанищни градове на Атлантическия океан в Западна Африка. Градът е една от историческите Четири общини на Сенегал и в миналото е столица на Френска Западна Африка. Местните жители наричат столицата с нарицателното “африканския Париж”, което е едновременно име и надежда за едно по-добро бъдеще.

Вечеря в хотела /вкл. в пакетната цена/.
Нощувка.

ДЕН 2: Дакар - остров Горе - Сали /03.11.2023/
Закуска. Предстои ни вълнуваща обиколка на Дакар. Жив, разнообразен и вдъхновяващ град! Град, който впечатлява със своята енергия и автентичност. Място, където традициите на Африка се преплитат с модерното, създавайки уникална смесица от култури и обичаи. Градът, който през 1978 г. "дава" името си, на най-трудното, опасно и предизвикателно състезание в света - Рали Дакар.

Днес ще видим основните забележителности на Дакар. Обиколката ни ще започне с Монумента на африканския ренесанс – паметник висок 52 метра, по-висок от Статуята на свободата в Ню Йорк и най-високата статуя в Африка. Монументът е разположен на върха на 100 метров хълм, откъдето се открива спираща дъха панорамна гледка към Дакар. Ще продължим обиколката на града с посещение на Катедралата, Джамията и Президентския дворец.

Ще продължим обиколката на града с посещение на Катедралата, Джамията и Президентския дворец.
След като разгледаме основните забележителности на Дакар се качваме на ферибота към остров Горе /Goree/, част от историческото културно наследство на ЮНЕСКО. Португалци, холандци, англичани и французи са управлявали Сенегал, и през всичкото това време, Сенегал е най-големият център за търговия с роби на африканския бряг! Именно тук се намира Masion des Esclaves /Дом на робите/, посетен през годините от Нелсън Мандела, папа Йоан Павел II и Барак Обама.
Ще разгледаме още Историческия музей и църквата Свети Чарлз.
Време за обяд /вкл. в пакетната цена/.
С ферибот ще се отправим към съвсем друга атмосфера - Сали, ривиерата на Сенегал. Тюркоазено море, природа, шикозни курорти, яхти яхтени пристанища, голф игрища - живот на бели покривки.
Настаняване в хотел в Сали и вечеря /вкл. в пакетната цена/.
Нощувка.

ДЕН 3: Сали - Националният парк Джудж - Сен Луи /04.11.2023/
Днес ще закусваме рано в хотела и потегляме към Националния парк Джудж /Djoudj/, част от историческото културно наследство на ЮНЕСКО. Паркът се смята за един от най-важните резервати за птици на планетата. Рай за любителите на птици. Ще се потопим в невероятния свят на повече от 400 вида птици, сред които пеликани и фламинго. Докато плаваме с лодка, местен еколог ще ни разказва увлекателно за различните видове птици.
Ще обядваме сред природа в парка /вкл. в пакетната цена/.
Следобед ще потеглим към Сен Луи или Сейнт Луис /Saint Louis/. Град, състоящ се от нова континентална част, стара част на остров в река Сенегал, както и рибарско селище, сгушило се между реката и океана. А старата част на града е изключително красива! Не случайно е наричана Африканската Венеция. Основан от нормандски моряци през 1659 г., той е и първият основан от европейци град в Западна Африка. Няколко века Сен Луис е бил основен център за търговия с гума арабика (смола от акация), злато, слонова кост и роби. Но най-вече града е известен с факта, че през 1930 г. френският авиатор Жан Мермоз извършва първия пощенски трансатлантически полет от Сен Луис до Натал, Бразилия.
Настаняване в хотел в Сен Луис и вечеря /вкл. в пакетната цена/.
Нощувка.

ДЕН 4: Сен Луи - Кеур Салум /05.11.2023/
Закуска. Днес ще направим обиколна на Сен Луи. Към днешна дата градат не е голям - само 250 000 човека. В продължение на 229 години /1673 - 1902/, той е бил столица на Френската колония - Сенегал и важен икономическа център. Името на града е дал лично френския крал Луи IX, но там също много почитат и Луи XIV.
Разхождайки се по тесните улички на града, ще усетим мултикултурната атмосфера на Африка. Преминавайки през площада Faidherbe, ще стигнем до Централната Джамия на Сен Луи. Има какво да кажем и за площада, но да се върнем на джамията... Несравнима с никоя друга по света! Не защото е най-голяма, най-красива или побира най-много хора... Не! Единствената, която има камбана и циферблат на часовник !?!
Камбана и часовник?Да, ще ви разкажем всичко на място :) !
Една от основните дейности в Сен Луи е риболовът, като рибарската общност е една от най-големите в Западна Африка.
Ще обядваме /вкл. в пакетната цена/ и потегляме с автобус към Кеум Салум /около 7,5 часа/.
Настаняване в хотел и вечеря /вкл. в пакетната цена/.
Нощувка.

ДЕН 5: Кеур Салум - резерват Фатхала /06.11.2023/
Предстои ни наистина вълнуващ ден! Ще закусим рано в хотела и потегляме към резервата Фатхала. Ще бъде наистина вълнуващ ден. Това е една уникална възможност да видим някои диви животни в естествената им среда.
Ще следваме следите на животните. Възможно е да видим жирафи, носорози, зебри, антилопи, питони, биволи... Трябва ни само малко късмет.
Ще преминем границата с Гамбия, за да навлезем дълбоко в бившата английска колония. Гамбия - най- малката страна в континентална Африка, и изцяло обградена от Сенегал.
Спираме за обяд-пикник /вкл. в пакетната цена/.
Откакто книгата на Алекс Хейли "Корени" е публикувана през 1976 г., туристите се стичат в селата Джуфурех и Албреда, където започва историята на легендарния Кунта Кинтех. Ще се върнем 200 години назад, потапяйки се в атмосферата и духа на селцата. Тези от вас, които са чели книгата, ще бъдат наистина очаровани, тъй като ще се запознаем с вожда на селото, ще видим знамето и ще посетим дома на легендарния Кунта Кинтех. Продължавайки това вълнуващо преживяване в миналото, ще отплаваме към остров Кунта Кинтех.
След като разгледаме острова, ще отплаваме към лодж, където ще се насладим на невероятна природа.
Вечеря /вкл. в пакетната цена/.
Нощувка.

ДЕН 6: Национален парк на река Гамбия /07.11.2023/
Закуска. Тръгваме през южния бряг към Сома, минаваме през живописния маршрут Васу, за да видим мистериозните каменни кръгове. Никой все още не може да потвърди дали това е древно гробище.
Стига с камъните за днес, време е за вода!
Отпряваме се към Кунтаур, качваме се на лодка и се пускаме по течението на река Гамбия. Ще наблюдаваме хипопотами, крокодили, а при късмет и шимпанзета и невероятни видове птици.
Връщаме се обратно в лоджа и вечеря /вкл. в пакетната цена/.
Нощувка.

ДЕН 7: Банджул /08.11.2023/
Закуска и трансфер до Банджул, столицата на Гамбия. Днес ще направим обиколка на града. Ще започнем с посещение на Крокодилския басейн - древен сладководен басейн, разположен в сърцето на лабиринтното жилищно предградие Качикали. Басейнът е под попечителството на вождовия клан, наречен Bojang, чиито предци са се заселили в района преди около 500 години. Свещеният крокодилски басейн в Качикали е известен от местните гамбийци със своите лечебни сили и като място, където хората идват да се молят за благословии. Известен е и с това, че водата му лекува безплодие. Млади жени идват тук, пият от водата на крокодилите и се молят. На входа на Качикали има информативен малък музей, включващ някои интересни изложби за историята на участието на Бакау и Гамбия във Втората световна война. Музеят също така показва добра колекция от африкански музикални инструменти. Крокодилите в басейна са стотина, разхождат се свободно и дори може да ги пипнем.
Обяд /вкл. в пакетната цена/.
Ще посетим Националния музей на Банджул - символ на на гамбийското наследство. Музеят може да бъде наречен "културна съкровищница", тъй като там се съхраняват значими документи и експонати, отнасящи се до историята на Гамбия. Основната мисия на този музей е да събира и съхранява артефакти, които документират материалната култура на Гамбия, с цел да образова както местните жители, така и чуждестранните посетители за богатата история на страната.
Ще завършим обиколката ни с посещение на пазара Алберт, където ще се гмурнем още по-дълбоко в бита и духа на местните. Това е главният пазар на столицата и представлява лабиринт от алеи и стотици разклатени сергии и специално построени магазини. Състой се от 3 части: пазар на едро и дребно, където се продава всичко, което местните хора пожелаят - от дрехи до железария; пазар за продажба на плодове, зеленчуци, риба и месо и така нареченият туристически пазар, който се състои от занаятчийски сергии. Само на метри от пазара се намира реката, по брега на която живеят много от местните в импровизирани жилища.
Вечеря в хотела /вкл. в пакетната цена/.
Нощувка.

ДЕН 8: Традиционно готвене с Ида /09.11.2023/
Закуска. Днес ще се "гмурнем" в културата на Гамбия. Ще се свържем с местните, ще се докоснем до техния живот, пъстроцветните пазари, храната, вкусовете, традициите, облеклото… Денят започва със запомняща се екскурзия до „Къщата на Ида“ /победил в конкурса „Жени, подпомагащи туризма в Африка за 2017“/. Ще облечем традиционно гамбийско облекло - пола, блуза и прическа с кърпа за дамите както и цветни ризи за мъжете. Ще се отправим към местния рибен пазар в Танжи, ще купим прясна риба и зеленчуци. Връщаме се в дома на Ида и започваме подготовката на традиционно ястие от Гамбия, което всички заедно ще хапнем.
Връщане в хотела.
Нощувка.

ДЕН 9: Банджул - Картонг /10.11.2023/
Закуска. Днес е ден за почивка. Ако искате, ще ви научим да свирите на кора и барабани.
Следобед отпътуваме към Картонг.
Настаняване в хотел и вечеря /вкл. в пакетната цена/.
Нощувка.

ДЕН 10: Картонг - круиз по река Гамбия /11.11.2023/
Закуска. Днес ще се насладим на релаксиращ круиз по река Гамбия. През водните пътища, обградени със зелени мангрови дървета, ще видим много екзотични тропически птици и ферми за стриди.
Обяд на борда /вкл. в пакетната цена/.
Следобед ще имаме възможност да плуваме и ловим риба.
Трансфер до хотела.
Вечеря в хотела /вкл. в пакетната цена/.
Нощувка.

ДЕН 11: Банджул - София /12.11.2023/
Закуска. Свободно време за релакс, плаж или шопинг.
Тъй като е последния ни ден в Африка, сме организирали специална прощална вечеря /вкл. в пакетната цена/.
Нощувка.

ДЕН 12: София /13.11.2023/
Трансфер до летището и полет за София /с прекачване/.
Пристигане на летище София.

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

ХОТЕЛИ:
Дакар - 1 нощувка със закуска в хотел 4*
Сали - 1 нощувка със закуска в хотел 4*
Сен Луи - 1 нощувка със закуска в хотел 4*
Тубакута - 1 нощувка в хотел 4*
Kassagne - 2 нощувки със закуска в лодж Abca’s Creek 4*
Банджул - 2 нощувки със закуска в хотел 4*
Картонг - 3 нощувки със закуска в хотел 4*

При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства, е възможно програмата да претърпи промяна! Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпаниите!

Туроператорът си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите, при необходимост, с цел оптимизация.

Цената на хотелите е на база човек в двойна стая. Самостоятелно настаняване в стая се доплаща

Категоризацията на хотелите /понякога/ се различава от тази в Европа

Добре е да се носят леки, удобни и светли дрехи и обувки

Препоръчително е да имате слънцезащитни кремове и репеленти против насекоми

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ И УСЛОВИЯ НА ЗАПИСВАНЕ:

Международен паспорт, валиден минимум 6 месeца от крайната дата на пътуването

В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметкa

ПОЛЕТНО РАЗПИСАНИЕ:
02.11.2023 София - Истанбул 09:50 - 12:20
02.11.2023 Истанбул - Дакар 14:45 - 19:10

13.11.2023 Банджул - Истанбул 07:15 - 19:30
13.11.2023 Истанбул - София 20:30 - 20:45

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!=============================================================

Тагове

Оферти - Гамбия |  Оферти - Банджул |  Екскурзии - Гамбия |  Екскурзии - Банджул |  Екзотична почивка 2023 - Гамбия |  Екзотична почивка 2023 - Банджул

Избрани оферти