Начало / Екскурзии / Екскурзии - Дуръс

ИСТИНСКАТА АЛБАНИЯ – ДРЕВНОСТ И СЪВРЕМИЕ

Номер на оферта

/

232418

Дати & цени

Цената включва

Транспорт с лицензиран туристически автобус;
Всички пътни и магистрални такси;
1 нощувка със закуска и вечеря в Поградец хотел 4*;
4 нощувки със закуски и вечери в района на Дуръс, хотел 3*;
2 нощувки на закуски и вечери в Саранда, хотел 3*;
Туристическа програма в Поградец;
Посещение на град Елбасан;
Посещение на град Корча;
Посещение на град Дуръс;
Посещение на манастира Арденица;
Посещение на град Гирокастро;
Туристическа програма в Саранда;
Посещение на град Янина /Гърция/;
Медицинска застраховка с асистанс и покритие 5 000 евро;
Водач от фирмата и екскурзоводско обслужване.

Цената не включва

Целодневна екскурзия до Тирана и Круя – 20 евро при 20 плащащи;
Целодневна екскурзия до Аполония и Вльора – 25 евро при 20 плащащи;
Посещения на археологически комплекс Бутринт – 15 евро при 20 плащащи;
Входните такси на посещаваните по маршрута обекти;
Разходи от личен характер;
Доплащане за медицинска застраховка за лица над 64 год. - 8 лева;
Доплащане за транспорт за тръгване от Шумен и Велико Търново - 25 лева;
Застраховка "Отмяна на пътуване" с покритие за Ковид-19;
Горивни такси при промяна в цените на горивата с повече от 10 % нагоре, обявяват се до 20 дни преди датата на отпътуване.

Ориентировъчни входни такси на обектите:
- Музеят на Скендербег в Круя - 400 албански леки /? 7 лв./
- Входна такса Аполония – 500 албански леки /? 9 лв./
- Входна такса Бутринт – 1000 албански леки/? 17 лв./
- Входна такса крепостта Гирокастро – 300 албански леки /? 5 лв./
- Входна такса в Арденица – 1 евро за манастира на човек
- Такси до крепостта от 1-2 евро на човек

Програма на пътуването

Обиколна екскурзия с мини почивка на Дуръс - 8 дни/7 нощувки със закуски и вечери без нощен преход

ПОТВЪРДЕНА ДАТА! - налични 4 места

Доплащане за единично настаняване – 250 лева

=============================================================



ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

Има една малка страна на брега на Средиземно море, с древна история, изстрадана в битки и обрати на съдбата. Надарена с великолепна природа, високи планини, кристални реки и обширни морски брегове. В нея живее любезен и трудолюбив народ, който строи своето нелеко бъдеще. Това е Албания, наричана от някои хора „Страната на орлите“, он други – „Страната на бункерите и мерцедесите“.Тази обиколна програма ще ви запознае с истинската Албания, страна съчетала в себе си древност и съвременна култура, ще ви доближи до нейните хора и ще ви потопи в бита и начина им на живот.

1-ви ден : Отпътуване от София в 06:30 часа от паркинга пред НС „Васил Левски“ по маршрут София-Кюстендил-Гюешево-Струга-Поградец. Дневен преход през Македония. Преминаване през ГКПП Кяфесан към територията на Албания до град Поградец, красиво курортно градче, намиращо се точно срещу Охрид на брега на езерото. Името на градчето произлиза от наименованието на средновековната крепост Градец, която се е намирала на хълм над днешния албански курорт - „под“ и „градец“ – град разположен под крепостта. На мястото, където през Средновековието е била изградена крепостта Градец, в по-древни времена пък е имало старо Илирийско селище. Днес от старото укрепление не е останало почти нищо, но пък от хълма, на който се е намирало има прекрасна гледка към околността. Курортът разполага с голям пясъчен плаж на брега на езерото, две православни църкви и две джамии. Има и голяма и приятна за разходки крайбрежна алея със зелен парк около нея. Настаняване в хотел 4*, на брега на езерото. Вечеря.Нощувка.


2-ри ден : Закуска. След закуска ще посетим град Корча – център на българското етническо малцинство в Албания. Корча е град в Югоизточна Албания с население от 79 000 души. Първоначалното име на града е Горица, дадено му от неговите основатели, зa които се знае, че са били славяни от българската група. Името на града идва от старобългарската дума горица, тоест малка планина. Горица е част от средновековната област Девол, която е под прякото управление на българските епископи от Охрид и Охридската архиепископия. По времето на Първото българско царство регионът е включен в границите му, в областта Кутмичевица. Сегашният град датира от 15 век, по време на управлението на османският султан Мехмед II. По-късно градът е център на санджак в рамките на Битолския вилает. Корча не е включена в границите на Западния български вилает след Цариградската посланическа конференция, но влиза в границите на Санстефанска България. Според решенията на Берлинския конгрес градът е върнат отново в рамките на Османската империя. Албания обявява независимост от Османската империя на 28 ноември 1912 г., след което Корча става част от новото княжество. В Корча днес има голям брой власи и българи, също така и голям брой православни етнически албанци.Посещение на църквата в центъра на града - най-голямата православна църква в Албания, построена в края на 20-ти век. Църквата на възкресението удивява с внушителния си размер и наличието на две кули, подобни на минаретата. Местният Музей на средновековното изкуство има богата колекция от експонати. Най-често можете да видите икони, продукти от камък и дърво, текстил и хартия, бижута. Отпътуване за Дуръс. По пътя спирка в град Елбасан-индустриалното сърце на страната. Градът възниква през 1-ви век под името Масио Скампа – остър планински връх, заради кулите, които били построени на старите крепостни стени. На мястото на древното илирийско селище в 1466 год. Султан Мехмед II поставя началото на днешния град и изгражда крепостта на Елбасан. Кратка разходка в централната част на града с посещение на крепостта. Настаняване в хотел 3* в района на Дуръс. Вечеря. Нощувка.

3-ти ден: Закуска. Свободен ден за почивка или по желание /срещу допълнително заплащане/Екскурзия до столицата Тирана и Круя. След закуска отпътуване за град Круя – градът, чието име значи „пролет“ е известен като център приютил семейството на националния герой на Албания Скендербег, живял в началото на XV век. Емблематичен за Круя е замъкът-крепост, който през Средновековието е защитавал цялата област от нашествията на османските войски. Свободно време за разглеждане на музея и посещение на типичен търговски „сокак“ с магазинчета за сувенири. Продължаваме към Тирана – столицата на Албания. Тирана е най-големият град в Албания, разположен на брега на река Ишми и нейна столица от 1920 година. След свалянето на режима на Енвер Ходжа града бързо се променя динамично и се превръща в търговски и туристически център. Новите сгради от алуминий и стъкло се издигат до старите джамии и паметници в центъра на града, множество кафенета и бутици са разположени главно в района Блоку – мястото, където Енвер Ходжа е живял и някога е било извън града. Централния площад носи името на Скендербег – национален герой, който за кратко време успява да постигне независимостта на Албания от Османската империя. Пешеходна и автобусна обиколка: разглеждат се (отвън): старата часовникова кула, шарената джамия „Етем бей”, Парламента, централния площад с паметника на Скендербег, сградите на министерствата, националния исторически музей, операта, мавзолея и резиденцията на Енвер Ходжа, Държавния университет, новия Sky center, Бункера-музей и други забележителности. Свободно време за самостоятелна разходка. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

4-ти ден : Закуска. Свободен ден или по желание /срещу допълнително заплащане/ Екскурзия Антична Аполония и курорта Вльора. След закуска ще отпътуваме на юг от Дуръс за да посетим преди обяд комплекса Аполония Илирийска –останки от античен древногръцки град. Градът е основан през 588 г. пр.н.е. на десния бряг на река Вьоса на 10 km от устието й в Адриатическо море. Аполония е крепост и търговски център, от който тръгва в североизточна посока южния ръкав на римския търговски път Виа Егнация. По време на Първата световна война австро-унгарците започват археологически разкопки в района, продължени от френски археолози след създаването на Албания. Разкопките разкриват храм и театър от 6 век пр.н.е., както и антични улици, мозайки и други. Действащият музей в Аполония е отворен с помощта на Съвместна програма на ЮНЕСКО – “Култура и наследство за социално и икономическо развитие”.Следва посещение на модерният и гостоприемен курорт Вльора-популярна туристическа дестинация, предлагаща прекрасни условия за морски отдих и пълноценна почивка. Вльора е второто по големина пристанище и третият по големина град в Албания. Разположен е на брега на Адриатическо море, живописно кацнал на залив със същото име. Силните позиции на Вльора като курорт се допълват и от факта, че съществува фериботен маршрут между нея и италианските морски и пристанищни градове Бриндизи и Отранто в Апулия. Вльора е основан като древногръцка колония през VI век пр. Хр. под името Аулон. Името на града на български и италиански е Валона. Така се е наричал градът и през Средновековието.
Посещаваме централната част, с площада на Независимостта, на който се намира сградата на Първото независимо албанско правителство – днес Музей на независимостта. Свободно време за самостоятелна разходка. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

5-ти ден : Закуска. Преди обяда е посветен на посещение на град Дуръс /включено в цената/. Дуръс, най-голямото пристанище на Албания на Адриатическо море и курортен център на северна Албания. Със своите 15 км плажни ивици около града, Дуръс привлича всяка година хиляди туристи. Пешеходна обиколка и разходка в центъра на града: с разглеждане отвън на „Свeти Павел” и "Свети Асти", Венецианската кула, православната църква, руините на крепостните стени, амфитеатъра от римско време. Свободно време в града. Връщане в хотела. Свободен след обяд за почивка и разходка в района. Вечеря.Нощувка.

6-ти ден : Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване към южната част на Албания, известна като Албанска Ривиера. По пътя кратка спирка за посещение на манастира Арденица, който носи името “Рождество Богородично” и в миналото е бил истински духовен център на Православната църква. Манастирът е издигнат от византийския император Андроник II Палеолог през 1282 год. в чест на победата на възстановената Палеологова Византия над Кралство Сицилия в битката при Берат. През X век, на мястото на езическия храм е построен храм на Света Троица. На 21 юли 1451г., Скендербег се венчава в манастира за Доника Кастриоти. На това паметно събитие присъстват всички участници в т.нар. лежка лига, както и представители на Неаполитанското кралство, Венецианската република и република Рагуза. Главният манастирски храм е изписан от известните иконописци от Корча братята Константин и Анастас Зограф през 1744 год. След падането на комунистическия режим в Албания целият манастир е реставриран с личното съдействие на архиепископ Анастасиос през 1999 год. Късния след обяд пристигане в Гирокастро – укрепен град с много добре запазена крепост от периода на Османското владичество, наричан още сребърната крепост на Албания. Гирокастро е един от най-добре запазените средновековни градове на Балканите, включен в листата на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Наричан още Каменния град, заради добре запазените къщи от периода на Османската империя от 17 и 18 векове в стария град. Той е родното място на Енвер Ходжа – известен в миналото албански политик и първи секретар на Албанската комунистическа партия, ръководил държавата в периода от 1944 год. до смъртта си през 1985 г. Посещение на крепостта с военния музей. Продължаваме към град Саранда - един от най-известните албански курорти, разположен край просторен залив на Йонийско море. Името му е свързано с византийския храм „Св. Четиридесет мъченици“ , чиито руини са запазени върху хълма над града. В преданията се твърди, че в околността на храма е имало и 40 църкви, по една за всеки византийски войник – мъченик в името на Христос. Настаняване в хотел 3* . Вечеря и нощувка.

7-ми ден: Закуска.След закуска кратка разходка в централната част на Саранда с крайбрежната алея, градската порта, руините на античната синагога, градския парк. Късния след обяд по желание /срещу допълнително заплащане/ екскурзия до Бутринт с местен екскурзовод. На около 20 минути път южно от Саранда се намира античното и средновековно селище Бутринт. То е част от Национален парк "Бутринт" и е в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство от 1992 година. Селището е обграден от Йонийско море, соленото езеро Бутринт, канала Вивар и река Павла и е една от най-посещаваните туристически дестинации в региона. Историческите останки, природата и пейзажа са това, което правят Бутринт уникален. Селището е съществувало още от дълбока древност. Възниква като гръцка колония, през VII в. пр. Хр. и в последствие става римски град. Възходът на града настъпва по времето на византийското му управление. След това за кратко е бил окупиран и от венецианците. Бутринт е изоставен през късното средновековие заради образуването на блата около самия град. Разглеждане на археологическия комплекс, включен в листата на ЮНЕСКО като един от най-добре запазените гръко-римски градове на Балканите: храмът на Асклепий, Баптистерият, Нимфеонът, Театърът, Лъвската порта, Акрополът с археологическия музей. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

8-ми ден: Ранна закуска. Отпътуване за България през Гърция - ГКПП Какавия. Кратка спирка за посещение на Йоанина – областния град на Епир, разположен на красивото езеро Памвотис. Свободно време при Крепостта на града, свързана с управлението на Али Паша по време на османското владичество. Пристигане в България късно вечерта.

=============================================================

Хотели по програмата:

Поградец – хотел “Enkelana” 4* или подобен
Дуръс – хотел “Sun” 3* или подобен
Саранда – хотел “Vola” 3*или подобен

=============================================================



ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

Тагове

Оферти - Албания |  Оферти - Дуръс |  Екскурзии - Албания |  Екскурзии - Дуръс |  Лято в чужбина - Албания |  Лято в чужбина - Дуръс

Избрани оферти