Начало / Екскурзии / Екскурзии - Техеран

Иран - наследникът на древна Персия

Номер на оферта

/

238355

Дати & цени

Цената включва

Самолетни билети София – Истанбул – Шираз/ Техеран – Истанбул – София с включени такси, чекиран багаж 23 кг и ръчен 8 кг;
Всички трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус;
10 нощувки в хотели 4 и 5*;
9 закуски, 8 обяда, 1 вечеря;
Всички екскурзии с местни екскурзоводи и включени входни такси за обектите по програмата;
Представител на туроператора по време на пътуването;

Цената не включва

Допълнително се заплаща:
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 130 лв.
Виза за Иран – 75 евро;
Цените са при 14 туриста и се заплащат с доплащането. При по-малък брой участници, цените могат да бъдат променени.

Цената не включва:
Медицинска застраховка с включен риск от заразяване с Covid-19 – цената се формира въз основа на възрастта на туриста, ще получите информация при записване;
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“ с покритие в случай на Covid-19.

Програма на пътуването

ЕКСКУРЗИЯ ДО ИРАН - НАСЛЕДНИКЪТ НА ДРЕВНА ПЕРСИЯ

11 дни / 10 нощувки

Маршрут:
София - Истанбул - Шираз - Персеполис - Пасаргад - Язд - Мейбод - Ишфахан - Техеран - Истанбул - София

ДАТА: 01.04.2023

ЦЕНА на човек в двойна стая: 3310 лв.
Цена на човек в самостоятелна стая: 3955 лв.

=============================================================



ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

Има една страна – наследник на древна империя, населена с усмихнати и гостоприемни хора. Иран, известен до 1935 г. като Персия, е ислямска държава, приемник на древна култура, с богато историческо минало, стояща на кръстопът между Ориента и Запада, традиционното и модерното. Иран е многолик. Контрастите са навсякъде – традиционна религиозност и модернизъм, плодородни равнини, пустинни оазиси и величествени планини, тесни улички и просторни булеварди, малки къщички от глина и разкошни къщи с прекрасни персийски градини. Обиколката в Иран ще Ви представи наследството на древна Персия: Шираз – град на поети и прекрасни градини отпреди 700 години; скалните релефи в Нагше Ростам, руините на Пасаргад и Персеполис – последната столица на древната империя; Язд – един от най-старите градове по пътя на коприната и център на зороастризма; старата столица Исфахан – един от най-големите градове в древноста, Кашан – друг оазис в пустинята, с най-стария покрит базар и настоящата столица — мегаполиса Техеран.

ПРОГРАМА

01.04.2023-сб. 1 ден София - Истанбул
Полет ТК 1032 в 15:25 от София. Кацане в Истанбул в 16:50 ч. Излитане от Истанбул с ТК 884 в 20:50 ч.

02.04.2023-нд. 2 ден Шираз (закуска, обяд)
Кацане в Шираз в 02:05 ч. Посрещане и трансфер до хотела. Ранно настаняване и кратка почивка. Закуска.
Шираз е културното сърце на Персия, град на поети, градини и славеи. В историята си от над 2000 години, Шираз е синоним на култура, образование, поезия, вино и славеи. Това е един от най-важните знакови градове в средновековния ислямски свят и столица на държавата по време на династията Занд (1747-1779), която управлява южен и централен Иран, а по-късно успява да присъедини останалата част от съвременната държава и части от Ирак. През годините на нейното управление са построени много от красивите сгради, а други са реставрирани, за да запазят и разкрият великолепната архитектура на Шираз.
По време на обиколката на града ще посетим цитаделата на хан Карим (1750-1779), разположена в центъра на Шираз и използвана и за затвор; джамията Насир ол Молк, наричана Розовата джамия; комплексът Вакил, състоящ се от баня, джамия и базар, построени между 1751 и 1773 година; мавзолея на великия поет Саади (1210-1291 г.) – първият персийски поет, преведен на европейски език, чиито най-известни творби са „Бустан” (Градината) и „Гюлестан“ (Розовата градина); парка с мемориала, гробницата и павилиона на Хафез (1315-1390 г.). Нощувка.

03.04.2023-пн. 3 ден Персеполис - Нагше Ростам (закуска, обяд)
Закуска. Целодневна екскурзия до Персеполис (ЮНЕСКО) – последната столица на древната империя, основана преди 2500 год., от Дарий I като церемониален град, а по-късно разрушен от войските на Александър Велики. Посещение на некропола Нагше Ростам с гробниците на персийските царе, известни като „Персийските кръстове” поради формата на фасадата им. Това са най-добре запазените скални релефи от 1000 г. пр. Хр. и са посветени на митичния герой Рустам.
Тук са погребани Ахамединските царе Дарий II, Артаксеркес I, Дарий I и Ксеркс I. След завладяването на Ахамединската империя от Александър Велики гробниците са били разграбени. Връщане в Шираз и нощувка.

04.04.2023-вт. 4 ден Шираз - Язд (закуска, обяд)
Закуска. Отпътуване за Язд. По път посещение на древния град Пасаргад – столицата на Кир Велики, основал Персийската империя и династията на Ахамедините през 6 век пр.н.е. Градините, дворците и мавзолея на Кир II са невероятно ценни примери за архитектурата на изключителната персийска цивилизация. Пристигане в Язд след обяд. Настаняване в хотела и нощувка.

05.04.2023-ср. 5 ден Язд (закуска, обяд)
След закуска обзорна екскурзия на Язд – столица на провинция Язд, в миналото една от главните спирки по пътя на коприната и център на зороастризма, основната религия в Персийската империя преди идването на исляма през 7 век. Поради непрекъснатата необходимост да се адаптира към пустинния климат, архитектурата тук е уникална, а произведенията на местните майстори са с много високо качество. Поради трудните за живот условия системата за водоснабдяване е изградена от канали, които отвеждат подпочвените води. Градът е оцелял от модернизацията, запазвайки естествения си облик – традиционни квартали, къщи, канална система, базари, хамами, джамии, синагоги, храм на Зороастризма и др. примери за миналото му величие. Ще видим Градината на Довлат Абат с невероятна паркова архитектура и древна напоителна система, с много постройки, сред които са дворецът на владетеля и неговата администрация и най-високата ветроуловителна кула (33 м), считана за шедьовър на изкуството, архитектурата и символ на човешкия гений. Посещение на Кулата на мълчанието Дакхме – мястото, където са оставяли мъртвите, далеч от огъня и водата, в изпълнение на древен култ към Зороастър (5 век пр. Хр). Джамията Джеме от 14 век с двете най-високи минарета в Иран, всяко от които е високо 52 м и с диаметър 6 м (изобразена е върху гърба на банкнотата от 200 риала). Ще видим и зороастрийският храм на огъня Аташкаде, върху който е изобразено „крилатото слънце” Фаравахар. Нощувка.

06.04.2023-чт. 6 ден Язд – Мейбод – Наин – Исфахан (закуска, обяд)
Закуска. Тръгване за Исфахан. Спиране в Мейбод – един от най-старите градове в Иран и древна столица на Персия. Тук е роден родоначалникът на династията на Музафаридите, както и много велики персийски поети, суфисти, духовници и политици. Тук е Кулата на гълъбите – най-красивата в Иран. Спиране в Наин – друг пустинен град. Преди повече от 3000 год. персийците са се научили да докарват вода от планините в пустинята и да строят подземни акведукти. До 1960 г. тази древна система е снабдявала 70% от Иран с вода и тук най-добре може да се види как тя функционира. На това място се намират и едни от най-великолепните паметници: джамията Джаме, която е на 700 години и е една от първите четири джамии, построени в Иран след нашествието на арабите, крепостта, историческата къща Пирния, в която е живял местен адвокат, по-късно губернатор на града, а след това е закупена от Министерството на културата и изкуствата, като сега е етнографски музей; стария пазар. В града се произвеждат килими и изделия от висококачествена вълна. Обяд. Продължаване за Исфахан. Нощувка.

07.04.2023-пт. 7 ден Исфахан (закуска, обяд)
Закуска. Разглеждане на Исфахан – столица на едноименната провинция, разположен в географския център на страната в средата на Иранското плато. Великолепен град, един от най-красивите градове на Ориента, а между 1050 и 1722 г. е бил един от най-големите градове в света. През 16-17 век, по време на Шах Абас I от династията на Сафавидите, градът преживява голям културен разцвет и за втори път става столица на Персия. Построяват се много джамии, дворци, градини, прекрасни булеварди, покрити мостове и много от тези безценни паметници на Персийско-Ислямската архитектура могат да се видят и днес. Една персийска поговорка гласи: „Исфахан е половината свят”.
Посещение на площад Нагш е Джахан, известен като Имам (ЮНЕСКО) – в превод „лицето на света”, който е един от най-големите в света (изобразена е върху гърба на банкнотата от 20,000 риала); двореца Шехел Сотум – удивителна сграда, предназначен за приеми и развлечения, която наричат „павилиона на 40 колони”, тъй като 20-те колони се отразяват във водата пред нея и изглеждат като 40. Много от керамичните пана, с които е била покрита са разпилени в различни музеи по света. Джамиията Имам или Шах джамия; двореца на Али Капу, проектиран първоначално като грандиозна порта, където да бъдат посрещани и забавлявани гостите на шаха; джамията Шейх Лотфола – друг шедьовър от 1603 г., построена от главния архитект на шах Абас I; Разходка до историческите мостове Каджу и Си О Се, издигнати над река Заянде и посещение на стария пазар Кейсария, който е един от най-старите (от 17 век) и големи пазари в Близкия изток с дължина 2 км – тук има прекрасни произведения, изработени от местните майстори. Нощувка.

08.04.2023-сб. 8 ден Исфахан – Кашан – Техеран (закуска, обяд)
Закуска. Отпътуване за Техеран. По път ще видим църквата Ванк – една от най-красивите арменски църкви. “Ванк“ идва от арменски и означава „манастир“. Тази църква е известна и като Църквата на Светите сестри. Строителството ? започва през 1606 г. с помощта и труда на стотици хиляди арменци, които били заселени в района от шах Абас I по време на отоманската война (1603 – 1618 година). Смята се, че е завършена с големи промени в дизайна в периода 1655 – 1664 година под надзора на архиепископ Давид. Катедралата се състои от куполно светлище, подобно на иранска джамия, но с добавена полуосмоъгълна апсида и повдигнат олтар. Екстериорът ? е сравнително семпъл с модерната по онова време тухлена зидария, но интериорът ? е изключително сложно декориран и впечатляващ. Следващия обект е Монар Джонбам или в превод от персийски „треперещи минарета“ е паметник. Строителството на паметника започва през 14 век от династията на Сафавидите, за да покрие гроба на суфи Аму Абдола Сокла.
Пристигане в Кашан, известен с персийските килими, коприната и глазираните глинени плочки „каша”. Посещение на градината Фин (ЮНЕСКО) – най-старата персийска градина в Иран с множество фонтани и каскади, построена през 1590 г. от Абас I и достроявана от последвалите владетели. В двора ? има много кипариси, дървета и постройки, сред които е Кашан (банята), в която през 1852 г. е убит Амир Кабир, канцлер на Иран, считан за „първия реформатор”. Тук ще видим и къщата Табатабайе, построена през 1880 г. Макар че отвън изглежда скромна, тя заема 5000 кв. м, а вътре цари разкош – стените в стаите са украсени със стенописи, а прозорците – с витражи. Пристигане в столицата Техеран. Нощувка.

09.04.2023-нд. 9 ден Техеран (закуска, обяд)
Закуска. Техеран – столицата на Иран, е разположена в подножието на планинския масив Елбрус, с население 12 млн. жители. За първи път Техеран е бил избран за столица от Ага Мохамад Хан през 1796 г. След това столицата се мести многократно в различни градове и Техеран е 32-та национална столица на Иран.
Обиколка на Техеран и посещение на двореца Голестан (ЮНЕСКО) – най-старият исторически паметник в Техеран, разположен в сърцето на града. Той е част от група сгради, които са се намирали зад крепостните стени на стария град. Най-важните церемонии, които са се състояли в него, са коронацията на Реза Шах (1925-1941г.) и коронацията на Мохамад Реза Пахлави (1941-детрониран през 1979 г.). Националният музей на Иран има богата колекция от над 3,000,000 предмета, заема над 20,000 кв. м и е не само най-големият исторически и археологически музей в страната, но е един от най-престижните в света. Мостът Табиат, наричан още „Моста на природата“, е изключителна съвременна забележителност, конструирана между 2010 и 2014 година и представлява най-големият пешеходен надлез в Техеран. С дължина от 270 метра той свързва два обществени парка – Телеграни и Або-Аташ. Нощувка.

10.04.2023-пн. 10 ден Техеран (закуска, вечеря)
Закуска. Разходка до Дарбанд – в миналото село, а сега квартал в подножието на планината, в северната част на столицата. Прохладно и уютно място, любимо както на местните жители, така и на туристите, идващи в мегаполиса. Тук има редица магазинчета, кафенета, наргиле барове, ресторанти за почивка. Много хора го посещават за спокойна, разтоварваща разходка, за чаша чай или да похапнат сладки кайсии, мариновани орехи, лавашак, печена царевица и др. Са"ад Абад е прекрасен дворцов комплекс, построен от две династии – Каджар и Пахлави. Заема площ от 110 хектара, покрити предимно с естествени гори, реки, градини, разнообразие от растения, а на територията му има изградени маршрути сред храсти и цветя. Ансамбълът включва 18 двореца, които сами говорят за богатата култура и история на Иран. Ние ще посетим два от тях – Зеления и Белия дворец. Вечеря в местен ресторант с традиционни танци и развлекателна програма. Нощувка.

11.04.2023-вт. 11 ден Техеран - Истанбул - София
Трансфер до летището. Полет TК 875 в 03:20 от Техеран. Кацане в Истанбул в 05:20. Излитане с ТК 1027 и пристигане в София в 08:40 ч.

=============================================================

ХОТЕЛИ по програмата или подобни:

дата - престой - град - хотел:
01.04 – 04.04 3 н Шираз Karimkhan 4* или подобен
04.04 – 06.04 2 н Язд Moshir 4* или подобен
06.04 – 08.04 2 н Ишфахан Alighapou 4* или подобен
08.04 – 11.04 3 н Техеран Espinas Boulvar 5* или подобен

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Условия за записване и плащане:
Депозит при записване в размер на 800 лв.
Доплащане до 65 дни преди заминаване ;

Анулации и неустойки:
До 7 дни след сключване на договор – без неустойка;
До 96 дни преди отпътуване - 10% от общата сума по договор;
От 95 до 66 дни преди отпътуване – 30% от общата сума по договор;
От 65 ден до 40 ден преди отпътуване - 50% от общата сума по договор;
От 40 дни до датата на заминаване – пълната стойност на пътуването.
Преотстъпване на пътуването на друго лице и смяна на име без неустойка – до 20 дни преди заминаване.

Анулации и възстановяване на суми:
При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията.
При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на ЗК „Мондиал Асистанс“.
При невъзможност за пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологичната обстановка свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.

Необходими документи:
Данни по лична карта, задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването и 2 свободни страници; сканирано цвето копие на паспорта, паспортна снимка за виза.
За деца под 18 г., пътуващи без родител/и – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

Минимален брой туристи: 14
Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – до 20 дни преди тръгване;
При недостигнат минимален брой от 12 туристи, но не по-малко от 10 туристи се доплащат – 327 лв;

Визов режим:
Българските граждани се нуждаят от виза, за да посетят Иран. Виза се получaва преди отпътуване в посолството на ислямска република Иран;

Медицински изисквания:
Към 04.07.2022 за осъществяване на пътуването се изисква сертификат за поставена COVID ваксина (пълен ваксинационен курс), минимум 14 дни преди пристигане, преведен на английски език, или отрицателен резултат от проведен PCR тест, направен най-много 72 часа преди пристигане. Пътуващите могат да бъдат тествани от властите на летище и подлежат на карантина за тяхна сметка при положителен тест.
Не се изискват други задължителни имунизации; за медицинските изисквания и/или препоръки за Covid-19 ще бъдете допълнително уведомени.
Пътуването е свързано с пешеходни обиколки, поради което не е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

Вид използван транспорт:
самолет
автобус / бус

Полетно разписание:
TK1032 София, Т2 - Истанбул 15:25 – 16:50
ТК 884 ИстанбулШираз 20:50 – 02:05 + 1
ТК 875 ТехеранИстанбул 03:20 – 05:20
ТК 1027 Истанбул - София, Т2 07:30 – 08:40

Застраховки:
Медицинската застраховка е с покритие до 20 000 лв. и включен риск Covid-19 в случай на заболяване в чужбина и лечение на място.
Застраховката „Отмяна на пътуване“ по независещи от пътуващия причини възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване по здравословни, семейни и други причини; ако застрахованото лице се разболее от Covid-19 или е поставено под карантина поради съмнение от заболяване и трябва да отмени планирано пътуване; ако член на семейството или близък роднина, който не пътува, заболее от Covid-19 и състоянието му е животозастрашаващо и лицето се нуждае от интензивни грижи в болница.

Информация:
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, а ако не желае, той приема да бъде настанен в стая с 2 или 3 легла заедно с друг/и турист/и от същия пол. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператорът ще информира своевременно потребителите.
В случай на промяна на летищните и горивните такси, туроператорът ще уведоми потребителя, а потребителят се задължава да доплати разликата до 21 дни преди отпътуването.
Точните часове на екскурзиите се определят на място. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини.
Туроператорът не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти, в случаи на форсмажор, за дейности и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
Цените не включват непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
Цените са при курс 1 щ.д. = 1,70 лв. и 1 евро = 1,96 лв. При промяна с повече от 8% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.
Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки, касаещи влизането и престоя в Иран.

=============================================================



ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

Тагове

Оферти - Иран |  Оферти - Техеран |  Екскурзии - Иран |  Екскурзии - Техеран |  Екзотична почивка 2024 - Иран |  Екзотична почивка 2024 - Техеран

Избрани оферти