Начало / Екскурзии / Екскурзии - Трън

Изкачване на връх Руй

Номер на оферта

/

230385

Дати & цени

Цената включва

транспорт с лицензиран автобус/бус

- водач от агенцията

Цената не включва

лични разходи, планинска застраховка

Програма на пътуването

Маршрут: Трън – с. Ломница – х. „Руй“ – вр. Орловец – вр. Руй – пеш. пр. около 6,30 часа, денивелация около 950 метра

Първенецът на Руй планина – едноименен връх със същото име е един от най-трудните за покоряване върхове, но същевременно и най-притегателен и популярен, разположен в гранична зона. Носенето на лични документи е задължително. На върха има две пирамиди - откъм българската и сръбска страна. През настоящата 2019 г това ще бъде юбилейното 10-то международно изкачване на този връх.

Отпътуване в 7,30 часа от стадион Васил Левски. Маршрутът започва от западната окрайнина на с. Ломница (надморска височина 740 м), докъдето групата се придвижва с автобус. Слизане от автобуса. Групата преодолява за около 1,30-2 часа първата фаза от маршрута - изкачване до хижа „Руй“. До там води коларски път. Тя се намира на 1508 м н. в., което е около 750 м денивелация. Кратка почивка и запасяване с вода. Продължаваме към вр. Орловец (1607 м), който се вижда от хижата, а малко преди него се излиза от обсега на гористата растителност. От вр. Орловец нагоре пътят към връх Руй (1706 м) е добре очертан и се вижда много добре. Върви се по старата гранична бразда, която на моменти се очертава добре. Скоро се излиза и на голото било, където ясно се виждат граничните пирамиди и котата откъм българската страна. Достигане до върха. Почивка, време за обяд и фотосесия. След това групата по обратния път слиза до автобуса и отпътува за София. Пристигане на стадиона привечер.
При непредвидени обстоятелства/лошо време, проблеми в групата, пътната настилка и др. водачът има право да промени последователността на маршрута, както и да приложи всички необходими мерки за сигурността на хората. Молим, съобразявайте пешеходните си възможности!!!Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми.

Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, обувки с токче, цвички и т.н не са вариант за преходи от този тип /, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани Носете суха храна. Желателно е да имате планинска застраховка, която можете да сключите в туристическата агенция, в случай на инцидент агенцията не носи отговорност, ако туристът не е застрахован.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

ЕКСКУРЗИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА ПРИ МИНИМУМ 19 ЗАПИСАНИ ТУРИСТИ, ПОТВЪРЖДЕНИЕ 2 ДНИ ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Трън |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Трън |  Еднодневни екскурзии - България |  Еднодневни екскурзии - Трън

Избрани оферти