Начало / Екскурзии / Екскурзии - Делхи

КРАЛСКА ИНДИЯ – Луксозен вариант

Номер на оферта

/

227933

Дати & цени

Цената включва

- Самолетен билет София – Доха – Делхи и обратно с Катарски Авиолинии
- Летищни такси
- Самолетен билет Удайпур – Делхи с AirIndia
- Всички трансфери по програмата с климатизирана Toyota INNOVA с англо-говорящшофьор
- 8 нощувки в посочените хотели илиподобни
- 8 закуски
- Местни екскурзоводи на английски език във всеки град
- Всички описани в програматаекскурзии
- Посещение на Тадж Махал вАгра
- Качване със слон до Амбър форт вДжайпур
- Традиционно шоу с танци и вечеря вДжайпур
- Сафари с камила, традиционно шоу с вечеря в пустинния кемп
- Разходка с лодка на езерото Пикола вУдайпур
- Входни такси за посещаванитеобекти
- Бутилирана вода в колата през цялотовреме

Цената не включва

- Електронна виза за Индия забългарскиграждани $ 48
- Благодарственбакшиш
- Услуги и храна неупомената впрограмата

Програма на пътуването

Индивидуално пътуване по Ваши дати БЕЗ група и водач от България. За конкретна дата и цена, моля, изпратете запитване.

*****************************************************

МАРШРУТ

Делхи – Агра – Фатехпур Сикри – Джайпур – Пустинята Тар – Джодпур – Удайпур – Делхи

Отворете сетивата си, за да усетите разнообразие от вкусове и непознати аромати, нетрадиционни усещания и силни преживявания… Добре дошли в Индия! Добре дошли в страната на пъстрите цветове и силните контрасти, на поразяващите изненади и ярките противоречия. Страната на вибриращите в ритъм и пищни цветове шумни фестивали, но и на обгърнатите във величествено спокойствие и тишина храмове. Страната с респектиращ трафик, включващ стотици камиони, натоварени с памук, чай и пр., моторикши, двуместни мотоциклети, скутери, автомобили, каруци, биволи, камили, кучета, пешеходци и колоездачи. Един различен свят – изумяващ, провокиращ и омагьосващ. Изпълнен с мириса на ароматни пръчици, къри, подправки, вкусна храна, пикантна и много различна. Свят изпъстрен с мистерии, култури, легенди, романтичен фолклор, Тадж Махал и Хиляда и една нощ…

***********************************************************************

ПРОГРАМА

Ден 1 София – Доха – Делхи

Излитате от София за Доха и оттам за Делхи.

Ден 2 Делхи – Агра

Пристигате в Делхи сутринта. Сърдечно посрещане с гирлянд от цветя и отпътувате за Агра. Агра е разположен по бреговете на река Ямуна. За първи път за него се споменава в известния хиндуистки епос Махабхарата под името гората Аграбан. Произходът му е далеч назад във времето, преди повече от 2500 години. Едва по времето на моголите, обаче, той става столица на Индия. Моголската империя е ислямска държава, просъществувала на индийския субконтинент от 1526 до 1858 г. До края на XVII век обединява почти цяла днешна Индия. От началото на XVIII в. започва да се разпада. Управлява се от династията на Великите моголи. Основател на династията е Бабур, пряк наследник на Тимур. Бабур е принуден да бяга от своите врагове от Фергана (днешен Узбекистан) през Афганистан в Северна Индия. Там след битката при Панипат (1526), когато разбива по-многочислените войски на султана на Делхи, основава обширна държава. Истински основател и обединител на Моголската империя обаче е Акбар Велики (1556-1605) – внукът на Бабур, който управлява 49г.

Пристигате в Агра към обяд, за да посетите Агра форт и Мехтаб Баг – лунната градина, от където се разкрива прекрасна гледка към Тадж Махал по залез слънце.

Агра Форт – Изграждането му на брега на река Ямуна е започнато от император Акбар през 1565 г. Допълнения са направени най-вече от внука му Шах Джахан, използвайки любимия му строителен материал – бял мрамор. Фортът е построен основно като военна структура, но Шах Джахан го е превърнал в дворец, който по-късно става негов позлатен затвор в продължение на осем години, след като синът му Аурангзеб завладял властта през 1658 г. Колосалните двойни стени на укреплението се издигат на повече от 20 метра с обиколка от 2,5 километра!! Фортът представлява лабиринт от сгради, които образуват град в града, включително огромни подземни участъци, макар че много от тях са унищожени през годините. Днес голяма част от форта се използва от военните.

Градината Мехтаб Баг била последната от единайсетте моголски градини, разположени по протежение на Ямуна точно срещу Тадж Махал и Форт Агра. Смята се, че тази градина е построена от император Бабур (1530 г.), а император Шах Джахан я превръща в идеалното място, откъдето да вижда Тадж Махал. Тогава се създава „градината на удоволствията на лунна светлина“. През градината са изградени бели пътеки, обширни беседки, басейни и фонтани, овощни дървета и нарциси. Градината е проектирана като неразделна част от комплекса Тадж Махал. Ширината му е идентична с тази на останалата част от Тадж Махал. Легенди разказват за желанието на Шах Джахан да изгради тук за себе си черен Тадж Махал като близнак на Тадж Махал, което, обаче, не могъл да осъществи, тъй като бил затворен от сина си Аурангзеб. Настаняване в хотела и нощувка.

Ден 3 Агра – Фатехпур Сикри – Джайпур /Закуска & Вечеря/

Рано сутринта преди изгрев слънце ще посетите Тадж Махал. Един от най-емблематичните обекти не само за града, но и за цялата страна е гробницата на Мумтаз Махал, по-известна като Тадж Махал – една от най-разпознаваемите и вълнуващи световни забележителности. Нейната романтична история започва на базара на Агра, където шах Джахан среща за първи път красивата девойка Мумтаз. Било любов от пръв поглед и за двамата. За 19 години тя му ражда 14 деца и преживява загубата на седем от тях. На смъртия си одър го заклева да няма деца от други жени и да съгради паметник, какъвто не съществува никъде по света. Сутрин тук може да усетите истинска магия, изпълнена с величието на тяхната любов, просъществувала векове, за да стигне днес до нас. Изживяването е неповторимо!!! Изградена изцяло от бял мрамор в най-изящен моголски, персийски, турски и индийски стил, гробницата е с купол във формата на сълза, която според архитекта й Иса била сълзата на Аллах.

Връщане в хотела за закуска, а след това отпътувате към Фатехпур Сикри – архитектурен комплекс, свидетелстващ за културата на индийската цивилизация през 16 век, уникален пример за най- високо качество на строителството в Индия. Старата столица на моголите, носеща поетичното име Град на победата, е строена от най-добрите архитекти на Индия и Персия в продължение на 14 години, по времето на великия император Акбар.

След това ще спрете в село Абханери, за да разгледате и уникалния стъпаловиден кладенеш (Chand Boari), който служел за съхранение на вода, както и за обществена баня. Провинция Раджастан е изключително суха, а дизайнът и структура на Чанд Баори са имали за цел да съхраняват колкото е възможно повече вода. В долната част на кладенеца въздухът остава 5-6 градуса по-хладен от повърхността и Chand Baori се е използвал като място за събиране на местните хора в периоди на големи горещини.

Продължавате към Джайпур, където се настаянвате в хотела за кратка почивка. Вечерта ще имате възможността да се насладите на Традиционно местно шоу с вечеря. Нощувка в Джайпур.

Ден 4 Джайпур Целодневен тур /Закуска/

Днес ще посветим деня на Джайпур, столицата на щата Раджастан, основана през 1728г. от един от най-великите владетели на клана Качаваха – царят астроном Савай Джай Сингх. Известен също като „Розовия град“ заради специфичната мазилка, имитираща розов пясъчник върху по-голямата част от сградите му, направена в чест на Уелския принц, дошъл на посещение тук през 1876 г. Градът е разделен на 6 квартала, отделени от главните улици с широчина 34 метра. Всички улици, както и Базарът следват посока от изток на запад и от север на юг. Източната порта на града се нарича Suraj (Слънце) Pol, докато западната носи името Chand (Луна) Pol. Джайпур е оформен във вид на осемгнездна мандала, известна като „Питхапада“, а магазинчетата му са разположени в групи от по 9 с по една напречна улица за всяка планета (числото 9 символизира 9-те планети на древния асторологичен зодиак). Една от големите забележителности на розовия град е Хава Махал (Hawa Mahal) или Дворецът на ветровете. Проектиран във формата на короната на Кришна, той включва Градския дворец и покоите на Харема намахараджата.

След това продължавате към внушителната крепост Амбър, разположена на един от бреговете на езерото Маота, отразяващо като в огледало блясъка и достолепието на забележителната архитектура – уникално съчетание на два стила – хиндуиски и мюсюлмански. Пътят до крепостта е доста уникален, тъй като се случва на гърба на слон. Основите на удивителната крепост са положени през 1592 г., но в сегашния си вид тя датира от началото на 18 век. В крепостта се намират храма на Кали, Залата на победата, Диван-и-Ам – залата на публичните изслушвания, двореца на огледалата Шиш Махал и залата на славата на Джаг Мандир. Един от основните акценти в Амбър Форт са сложните дърворезби по стените и таваните.

След това се връщате в Джайпур, за да разгледате водния дворец Джал Махал – архитектурен пример на стила Раджпут (често срещана в Раджастан) в грандиозерн размер. Дворецът, построен с червен пясъчник, е пет етажна сграда, от които четири остават под вода, когато езерото е пълно и само най-горният може да се види. Изкуственото езеро Ман сагар, в средата на което се издига Джал Махал, е изградено през 1610 г. от Раджа Ман Сингх, тогавашният началник на Амер, в отговор на остърия недостиг на вода в района през предишния век. Нощувка вДжайпур.

Ден 5 Джайпур – Осиан Сафари с камила /Закуска & Вечеря/

След закуска отпътувате с кола за Осиан, стар град разположен в пустинята на Раджастан на ок. 70 км от Джодпур. Той е оазис в пустинята Тар и е известен като „Каджурахо на Раджастан“ заради своите храмове. Осиан е известен като дом на редица разрушени брахмански и джайнистки храмове, датиращи от 8-ми до 11-ти век. Градът е бил основен религиозен център по време на династията Пратихара. Настаняване в типичен пустинен кемп и след кратка почивка ви предстои вълнуващо сафари с камила из дюните на пустинята Тар. Вечерта ще може да се отпуснете в кемпа в компанията на трдиционни танцьори и вкусна местна вечеря. Нощувка в палатка в пустинята.

Ден 6 Осиан – Джодпур Разглеждане на града /Закуска/

Днес след закуска отпътувате към Джодпур – вторият по големина град в щата Раджастан – крепост на клана Раторе (Rathore), наричан още “Синия град” заради многобройните боядисани в синьо къщи. Известен е и с прозвището „Слънчевия град” заради почти целогодишното безоблачно време. Сгушен в дълбините на пустинята Тар, Джодпур изобилства от древни крепости, дворци и храмове, и се откроява като ярко петно сред необятността на пясъчната шир. При пристигането в града ще разгледаме всички най-важни забележителности – крепостта Мерангар, издигаща се над града и разкриваща великолепна гледка към него. Разположена на хълм висок 150 метра, тя е една от най-големите крепости в Индия, отличаваща се с впечатляващи архитерктурни решения. За да влезете в нея, трябва да преминете през седем порти. Един от дворците на крепостта е Моти Махал (или Перления дворец), изящно украсен с каменни резби и известен с намиращия се в него Кралски трон (Срингар Чоуки), както и красиво изрисуваните стени и тавани със сложни решетъчни мотиви на прозорците. Продължавате с посещение на Джасвант Тада – кралски мемориал, разположен до крепостта Мерангар, където се пазят портрети на владетелите на Индия. Той е изграден от бял мрамор с тънки резбовани мраморнилиста, „греещи” на слънцето.

По-късно ще се отбиете до пазара Сардар, където можете да пазарувате красиви ръчно изработени изделия като бродирани терлици, антични сувенири, пъстри килими и цветни платове. В края на деня се връщате в хотела за почивка инощувка.

Ден 7 Джодпур – Ранакпур – Удайпур Разглеждане /Закуска/

Денс след закуска отпътувате за Удайпур. По пътя – посещение на Ранакпур (по желание) – село в северозападна Индия, известно с един от най-изумителните джайнистки храмови комплекси. Многобройни кули, наречени шикари или пирамиди, увенчават покрива на целия ансамбъл, символизиращи лотосовото хвърчило, което видял в мечтите си неговият създател Джарна Шах. Построен през 15 в., комплексът е едно от 5-те основни места за поклонение на джайнистите в Индия. Подобно на други светилища и това носи своята индивидуалност и характерен стил. Таваните на всички храмове тук са украсени с геометрични фигури и листовидни спираловидни творения. Долната и горната част на куполите са свързани с помощта на изящни фигури на божества.

Най-големият и най-известен храм в комплекса е Чаумука (Chaumukha) – „Храма с четири лица“, посветен на Адинат – първия тиртанкар (основен религиозен учител, появяващ се през определен цикъл от време, за да показва верния път за освобождение на душата от нейните връзки с материалното съществуване, определяно от джайнистите като карма). Величествена сграда с размери около 48 хил. кв. м, с 4 допълнителни светилища, 80 купола, подкрепени от 400 колони и 24 стълба. Всяка колона – красиво гравирана и отличаваща се от всяка друга., променяща цвета си от златист до светло син във всеки един час от деня. Това уникално здание е проектирано и построено във формата на небесен самолет и представлява истинско произведение на изкуството и архитектурата. Вътрешността на храма пък е изпълнена с голям брой статуи и дърворезби. Другите два джанийски храма в комплекса са посветени на тиртанкар Неминат и тиртанкар Параснат. Има също храм на Слънцето и храм Амба Мата, близо до главниякомплекс.

Продължавате пътуването към Удайпур, което трае около 2 часа. Настаняванев хотела, а след това ще направите романтична разходка с лодка по езеро Пикола. Нощувка.

Ден 8 Удайпур – Делхи Разглеждане и полет /Закуска/

Днес денят ни ще започне с обиколка на Удайпур, известен още като Индийската Венеция или Градът на езерата. Забележителните му мраморни дворци, прелестни градини и красиви езера придават на града особен романтичен чар и усещане за нереалност. Сгушен в пазвите на древните планини Аравали, разположен на бреговете на три езера, градът представлява бляскав калейдоскоп от тесни улички, пъстри сергии, красиви градини, живописни езера, ослепителни дворци и магнетични храмове. Удайпур се слави още с прозвището Белия град заради къщите му с варосани стени, украсени с весели живи рисунки в ярки цветове. Ще посетим Градския дворец – величествено архитектурно творение, разположено на езерото Пичола, забележителна смесица от дворове, беседки, тераси, коридори, стаи и живописни висящи градини, всички построени в различни периоди с начало 1559г. На красивото езеро Фате Сагар, обградено с хълмове от трите му страни, от четвъртата южна страна се разполага мемориала Пратап, създаден от Махарана Фатех Сингх (владетел на Мевар). Ще посетите също храма Джагдиш. Свободно време за разходка и пазар в града преди трансфера ви до летището и полета за Делхи (15:10-16:10 ч.). На пристигане в столицата ще ви посрещнем, за да ви отведем до хотел в близост до летището.Нощувка.

Ден 9 Делхи Целодневен тур /Закуска/

Пристигате в Делхи в 09:00 ч. Сърдечно посрещане и трансфер до хотела Ви. Настаняване, след което се отправяте на първата вълнуваща обиколка на Делхи!

Мистерии, магия, хаос. Добре дошли в Делхи, градът на духовете и 25 милиона души. Подобно източен Рим, столицата на Индия е пълна с мощите на изгубени империи. Поредица от армии са щурмували през Индо-Гангската равнина и са отпечатали своята идентичност върху града, преди да изчезне в развалини и гибел както завоевателите, които са ги предхождали. Модерен Делхи е хаотичен гоблен от средновековни крепостни съоръжения, мавзолеи на Моголски императори, прашни пазари, градоустройство от колониалната епоха и мега молове. Националната столична територия Делхи има площ от 1 483 км? и е разположена на река Ямуна, десен приток на река Ганг. Основните говорими езици са хинди и урду. Град Делхи възниква през 6 век пр.н.е., но се превръща във водещ регионален център по времето на Делхийския султанат (13-16 век). През 1639 година Шах Джахан построява днешния Стар град, който от 1649 до 1857 година служи за столица на Моголската империя. С нарастването на британското влияние в Индия Делхи постепенно губи политическото си значение за сметка на Калкута, но през 1911 година властите обявяват връщането на столицата в Делхи и през 20-те години е изграден новият град Ню Делхи. Ню Делхи остава столица на Индия и след като страната става независима през 1947 година. Разглеждане на най-ярките забележителности: Кубаб Минар, Бахайския храм, Радж Гхат, Индия Гейт, Парламентът, Джама Маджид, Акшардам и др. Разходка с рикша в стария град. Нощувка в Делхи.

Ден 10 Делхи- Доха – София Полет /Закуска/

След закуска имате време за последни покупки и разходка в Делхи. Трансфер до летището и полет за Копенхаген (14:30-18:45 ч.).

***********************************************************************

ХОТЕЛИ И ЦЕНИ

Агра ........................................... Doubletree by Hilton 4*+ /http://doubletree3.hilton.com/
Джайпур ........................................... Four Points by Sheraton Jaipur City
Square 4*+ / www.starwoodhotels.com/
Пустинята Тар ........................................... Samsara Luxury Resort & Camp 5* /www.samsaradechu.com/the_campsite.html/
Джодпур ........................................... Welcomhotel Jodhpur 4* /www.itchotels.in/
Удайпур ........................................... Chunda Palace 4*+ /www.chundapalace.com/
Делхи ........................................... Crowne Plaza Mayur Vihar 4*+ /www.ihg.com/


Цена на човек в двойна стая...........................................€ 1580

***********************************************************************

Важно: Всички цени са за индивидуално пътуване от България с ЧАСТЕН АВТОМОБИЛ по време на всички трансфери и турове в Индия. Цената се пепотвърждава при запитване и резервация в зависимост от наличните места по полетите. Вие избирате периода на пътуване!

Възможни са промени в програмата по Ваше желание.

***********************************************************************
Необходими документи за пътуване:

- Международен паспорт валиден мин. 6 месеца след датата на връщане

***********************************************************************

Забележки:
- Мин. брой хора за реализиране на програмата - 2
- Цени за деца и други типове стаи - на запитване
- Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.

***********************************************************************

ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!

Тагове

Оферти - Индия |  Оферти - Делхи |  Екскурзии - Индия |  Екскурзии - Делхи |  Екзотична почивка 2024 - Индия |  Екзотична почивка 2024 - Делхи

Избрани оферти