Начало / Екскурзии / Екскурзии - Кападокия

Кападокия с автобус и самолет - 5 нощувки - от София!

Номер на оферта

/

103425

Дати & цени

Цената включва

Транспорт с автобус София – Бурса – Анкара – Кападокия;
Самолетен билет с включен багаж и летищни такси Кападокия – София;
1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Бурса;
1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Анкара;
3 нощувки с 3 закуски и 3 вечери в хотел 3* в Кападокия;
Бурса – посещение на Зелената джамия и Коза хан;
Анкара – посещение на Музея на Анатолийските цивилизации и Мемориала на Ататюрк;
Кападокия – Екскурзии до Каймакль или Деринкую, Гьореме, Зелве, Пашабаа, долината на Ихлара, Ючхисар;
Местен екскурзовод на български по цялата програма;
Медицинска застраховка с покритие 10000 евро със ЗАД Мондиал

Цената не включва

Входни такси за музеите: Гьореме – 54 лири, Зелве и Пашабаа – 18 лири, Каймакль или Деринкую – 42 лири, Ихлара – 36 лири, Учхисар – 9 лири, Анкара – Анатолийските цивилизации – 36 лири;
Издигане с балон в Кападокия;
Посещение на Сема - шоу с дервиши в Кападокия;
Турска вечер в Кападокия;
Напитки по време на хранене;
Възможни горивни такси. Ако има такива се обявяват минимум 21 дни преди отпътуване.
Доплащане за медицинска застраховка за лица над 65 г. – 9 лв.

Програма на пътуването

Кападокия - Комбинирано пътуване - отиване с автобус и връщане със самолет!

6 дни / 5 нощувки

ДАТА: 26.04.2020 - 01.05.2020 г.

ЦЕНИ:
На човек в двойна или тройна стая: 675 лв.
Единична стая: 860 лв.
Дете до 5.99 г. като трети човек в стая: 355 лв.
Дете до 11.99 г. като трети човек в стая: 495 лв.

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

ПРОГРАМА:

1 ден /26.04.2020/ Бурса
Отпътуване от Централна Автогара в София в 06.00 ч. Привечер пристигане в Бурса, наричан Зеленият град, заради красивата природа и околните планини. Създаден като гръцко селище, по-късно важен византийски град, Бурса става първа столица на Османската империя в периода 1335 и 1363 г. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощуване.

2 ден /27.04.2020/ Бурса
Закуска. Днес ще се запознаете с най-интересните места на града. Зелената джамия носи името си от зелените и сините декоративни плочки, които преобладават в интериора й. Построена е по заповед на султан Мехмет I около 1420 г. в ранно отомански стил. Султанът е погребан в Зеления мавзолей, издигнат от синът му Мурад II срещу джамията.
В миналото легендарният Път на коприната от далечен Китай е стигал чак до Бурса и ценните копринени пашкули са се излагали в Коза Хан. Добиваната коприна постепенно превърнала града в център на текстилната индустрия. Коза Хан е издигнат през 1491 г. от султан Беязид II и голяма част от сградата е запазена без промени до днес. Разположен е около правоъгълен двор с чешма и има 95 стаи, превърнати в магазини. Това е точното място, ако искате да си купите красиви копринени шалове, да се попазарите с местните търговци или да изпиете чаша чай в носталгична атмосфера. След екскурзията отпътуване за Анкара. Вечеря и нощуване в града.

3 ден /28.04.2020/ Анкара
Закуска. Турската столица е модерен и вълнуващ град, който привлича все повече туристи. Тук се намира прекрасният Музей на Анатолийските цивилизации, построен през 1921 г. и представящ богата сбирка от различни епохи от каменната ера до наши дни. В музея може да видите артефакти от Асирия, Хетското царство, елинския и римския период, селджуките и Османската империя. През 1997 г. е отличен с наградата Европейски музей на годината.
В Анкара се намира и един от най-важните монументи за съвременна Турция – Мемориалът на Ататюрк – Анъткабир. Разположен е на площ от 750 000 м2 и в него се намира гробът на основателя на турската република Мустафа Кемал, приел името Ататюрк – Баща на турците. Това е човекът, който с решенията си предопределя съвременния път на развитие на Турция. Монументът е изграден от турски архитекти и включва в себе си селджукски и османски мотиви. Разположен е на огромен площад, до който води път, обграден с каменни лъвове, копия на разкопки от древни хетски селища. В комплекса има и музей на Ататюрк, в който са представени негови вещи, както и колекция от автомобили.
След обиколката отпътуване за Кападокия. Настаняване в хотел, вечеря и нощуване.

4 ден /29.04.2020/ Кападокия
Закуска. Кападокия е мистично място, съчетало фантастичен природен релеф с древна история. Векове наред хората са дълбали мекия камък в търсене на подслон, понякога дълбоко под земята, оставяйки след себе си фантастични подземни градове със стряскащи размери. Някои от тях достигат осем етажа под земята, свързани помежду си със система от тунели, вентилационни шахти, довеждащи свеж въздух на 80-метрова дълбочина и собствени водоизточници. Освен до жилищни помещения, коридорите водят и до подземни църкви, малки площади, конюшни и кухни. Големи керамични съдове доказват, че местните жители са съхранявали вино и зърно и са имали устойчива икономика. Учените смятат, че в години на разцвет до 3500 жители са обитавали някои от тези градове. До днес са открити 36, но разкопките продължават. Посещение на Каймаклъ или Деринкую.
Гьореме е музей под открито небе, представляващ малки църкви, издълбани в скалите. Повечето от тях са направени в периода 10-12 век и впечатляват с красиво изрисуваните религиозни сцени от Библията, които не са загубили свежестта на цветовете си, сякаш четката на неизвестния художник едва сега се е отделила от скалната повърхност. Особено красиви са фреските в Ябълковата и Змийската църкви, а така наречения „Женски манастир“ се простира на цели три етажа, издълбани в скалата, свързани помежду си с тунели. Обектът е част от листата на ЮНЕСКО от 1984 г.
Зелве е град-призрак, напуснат от жителите си в средата на миналия век, заради продължаващата ерозия на камъка, която направила обитаването му опасно. Днес мястото е превърнато в музей под открито небе, представящ най-стария пример на местна архитектура. Зелве обхваща три долини, в които са разположени останки от домове, църкви и манастири, дълбани направо в скалите, някои вече полусрутени.
Пашабаа или Градината на пашата е долина с причудливи скални образувания. Те са резултат от вековната срещата на вятъра с меката варовикова туфа. В миналото част от
пясъчните комини са били обитавани от отшелници, търсещи убежище и усамотение. Част от тях са били последователи на Свети Симеон и в една от скалите има издълбан параклис, посветен на него.
Аванос е разположен на брега на Червената река, която от векове носи глината, направила градът известен център на производството на керамични съдове. Някои от грънчарските техники са наследени още от древните хити от преди 2000 години. Изработените тук съдове са предпочитан сувенир от Кападокия.
След вечеря може да изберете да посетите Сема – религиозна церемония на въртящите се дервиши, която тук се изпълнява в исторически Кервансарай. Сема представлява мистичното издигане на духа чрез любовта, през откриването на истината и достигането на перфектността. И връщането от това духовно пътуване добивайки зрялост и служейки на другите. Сема е създадена от Мевлана Джелялядин Руми през 13 век в Коня и е част от турската култура, вяра и история.

5 ден /30.04.2020/ Кападокия
Преди изгрев слънце може да се насладите на невероятния пейзаж на Кападокия от птичи поглед – включете се в екскурзията с балон и вижте как околността се събужда под първите утринни лъчи. Връщане в хотела за закуска.
Долината на Ихлара представлява каньон в дълбочина от 100 метра, формиран от водите на река Меленгиз преди хилядолетия. Из нея има 4000 скални жилища и над 100 църкви. Фреските по стените им са различни от тези в другите райони на Кападокия. Те наподобяват ранно християнските църкви в Сирия и коптските в Египет.
Ючхисар е естествена крепост, разположена в най-високата точка на Кападокия. В скалата са издълбани множество помещения, свързани помежду си с коридори, стълби и тунели. Често до входовете има каменни кръгове, които са служели за контрол на достъпа до вътрешните помещения. Голяма част от помещенията са срутени от ерозията и днес са само дом на гълъбите. Местните фермери събират ценната тор за нивите и градините си. Много от скалните комини в района са били дълбани и използвани като гробници през римско време. В околните скали има и множество църкви.
Вечерта може да посетите заведение с ориенталска програма.

6 ден /01.05.2020/ Кападокия
Закуска. Трансфер до летището за полет Невшехир – София.

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Цената на екскурзията е валидна при 40 пълно платили.
Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи – 20 дни преди датата на отпътуване.
Възможна е промяна в дните на провеждане на екскурзиите и във входовете на музеите.
За пътуване до Турция е необходим валиден международен паспорт минимум 6 месеца от датата на връщане в България.
Не са необходими ваксинации.
Деца под 18 г., пътуващи с 1 родител е необходимо да имат нотариално заверено пълномощно от другия родител. По време на пътуването е необходимо и фотокопие на пълномощното.

Резервации:
При резервация се плаща 30% от стойността на екскурзията.
Пълно плащане 30 дни преди датата на отпътуване.

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

Тагове

Оферти - Турция |  Оферти - Кападокия |  Екскурзии - Турция |  Екскурзии - Кападокия |  Пролет 2024 - Турция |  Пролет 2024 - Кападокия

Избрани оферти