Начало / Екскурзии / Екскурзии - Гоце Делчев

Красотата на българската природа - Китна пролет в Югозапада - от София

Номер на оферта

/

234917

Дати & цени

Цената включва

1 нощувка в хотел 3* в района на Гоце Делчев
Богата закуска на блок маса
Транспорт с комфортен туристически автобус
Обслужване с опитен професионален екскурзовод по време на цялата екскурзия
Екскурзионна програма и беседи по интересни теми свързани с нея
Посещение на био ферма
Почерпка с керацуда

Цената не включва

Всички хранения, неупоменати в програмата
Разходи от личен характер
Входни билети за посещенията по желание, които са:
Музея на Рилски манастир – 8 лв (самият манастир е безплатен)
Музея на виното в Мелник – 5 лв

Програма на пътуването

Красотата на българската природа - Китна пролет в Югозапада

Маршрут: София - Рилски манастир - Мелник - Гоце Делчев - Гърмен - Ковачевица - Лещен - Добърско - София

2 дни/1 нощувка

ДАТИ:

08.05.2021 - 09.05.2021

22.05.2021 - 23.05.2021

12.06.2021 - 13.06.2021

ЦЕНА на човек: 64 евро/125 лв.

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

По силата на климатичните условия в България, пролетта най-рано разцъфтява в югозападната част на страната. Тогава природата първа се събужда от зимния сън и носи радост и надежди за по-добро в очите и душите на хората.

Ще посетим читалището в с. Гърмен, за да разберем повече за успехите на местните хора в това как въпреки нищожният бюджет с който разполагат, са успели да запалят в местното селско население желание за четене и участие в културни мероприятия, свързани с историята и традициите на страната ни. Нека да ги подпомогнем в това благородно дело! Ще гостуваме и в къщата на една млада жена, която е имала кариера в София. От нея ще научим защо е оставила зад гърба си живота в големия град и се е посветила на развитието на устойчив бизнес на село.

Защо да изберете това пътуване:

Тази балансирана програма с кауза ви дава възможност през почивните дни (събота и неделя) да се докоснете до едни от най - интересните и затрогващи места в Югозападна България – Рилския манастир, Мелник, Лещен, Ковачевица, Добърско. Нашата природа многократно е привличала и чуждестранните туристи, за които тази програма е добре позната.

=============================================================

ПРОГРАМА

Ден 1: Ден 1 – Долината на река Струма

Акценти: Рилски манастир и знаменитият Рафаилов кръст | Походът на праведниците | Градът на пясъчните пирамиди | Любимото вино на Чърчил

Събираме се на Руски паметник и не забравяме да вземем най-важното – усмивки и добро настроение. Нашето мини приключение тепърва предстои!

В 08:00 потегляме към Долината на река Струма. Преди това ще направим едно отклонение до Рилски манастир – обект на ЮНЕСКО, основан в средата на 30-те години на X век от отшелника Иван Рилски и учениците му. Понастоящем той е най-голямото духовно средище у нас и на Балканите.

Свободно време за разглеждане на манастира с възможност за посещение на богатия му музей. Най-интересното, което определено заслужава да се види в музея, е Рафаиловият кръст – уникално произведение на изкуството, върху което на цяло парче чемширово дърво с размери 80 x 42 см с помощта на игла и длето са изобразени 36 религиозни сцени с повече от 600 миниатюрни фигури!

Свободно време за разходки около манастира. Ще имате възможност да опитате от прочутите рилски мекици, които приготвят в района.

Продължаваме по магистралата, за да минем през Кресненското дефиле и Долината на река Струма. Навлизаме в един от най-известните райони за производство на вина от типични за България сортове грозде. Първата ни спирка е столицата на керацудата. Ще посетим комплекс от интересни глинени къщи, където любезният ни домакин ще ни разкаже историята си за това как се е родила идеята да се занимава с такъв вид строителство. И за да върви приказката, заедно ще пийнем по чаша керацуда от неговата изба.

В късния следобяд ще стигнем до Мелник – най-малкия град в България, известен с красивите пясъчни пирамиди, които го обграждат и, разбира се, с .... червеното си вино. Малко известен факт е, че мелнишкото вино е било сред любимите на британския държавник Уинстън Чърчил, който всяка година е поръчвал по 500 л от него за избата в имението му в Марлборо.

Разходка из градчето с професионален екскурзовод и посещение на Музея на виното, където ще научим интересни факти за винопроизводството в региона и страната. Ако решите да изненадате близкте си, можете да изберете вино от определена бъчва и да затворите своя собствена бутилка, върху която да поставите восъчен печат и етикет с ваша или тяхна снимка.

Привечер ще пристигнем в Гоце Делчев, където ще се настаним в уютен хотел.

Ден 2: Ден 2 – Между Рила, Пирин и Родопите

Акценти: Лещен и Ковачевица – „Българският Холивуд” / Любовта към книгите / От кариера в София – бизнес на село/ Банско и прочутите добърски баби

Тази сутрин, който желае, може да се отдаде на лежерна почивка или разходки сред природата наоколо.

Като опция, срещу допълнително заплащане, предлагаме екскурзия до селата Гърмен, Лещен и Ковачевица.

Ако изберете този вариант, трябва да станем рано, тъй като ще имаме важна мисия. Ще отидем на гости до близкото село Гърмен, където ще посетим местното читалище. Историята му е наистина трогателна. Въпреки недостига на средства, хората от читалището, с огромно желание и страст се борят да осигурят на жителите на селото богат културен живот – интересни книги за библиотеката, редовни сценични изяви и пр. След това ще минем през Лещен, където въпреки активното строителство в последно време, все още има места, в които можеш да се почувстваш сякаш времето е спряло в по-миналия век. След което се отправяме към Ковачевица. Това село е известно още като „Българския Холивуд” заради историческите филми, които са снимани там. Ще разгледаме селото и ще гостуваме в къщата на едно младо семейство, което е дошло от София и е избрало именно Ковачевица за свой дом. Те са превърнали една стара къща в уютен семеен хотел, в който има дори мини-музей! От тях ще научим защо са оставили зад гърба си живота в големия град и са се посветили на развитието на устойчив бизнес на село.

След този изпълнен със запомнящи се срещи предиобед, всички заедно отпътуваме за Банско. Свободно време в градчето.

Като опция, срещу допълнително заплащане, предлагаме посещение на едно от близките автентични села - село Добърско, където в местната църква ще видим уникалния стенопис Преображение Господне и ще разберем дали наистина Исус е на...”ракета”, каквато версия се разпостранява и днес. А за да бъде атракцията пълна, самодеен състав от местни баби ще ни попее и с песните си ще ни пренесе във времената на техните младини. За десерт ще ни почерпят с домашна баница и айран, приготвени от тях самите.

Отпътуваме за София, но преди това ще посетим биоферма, от която всеки ще може да си купи по нещо качествено преди да се прибере у дома.

Пътуването ни завършва отново на Руски паметник. Разменяме си контактите и чакаме снимки, постове и тагове във фейсбук. Казваме си до скоро виждане на други интересни приключения!

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Минимален брой участници: 25
Срок за набиране на група: 29.04.2021
Условия за записване:
Записване и начин на плащане:
Депозит при резервация: 50 лв на човек
Доплащане до 100% до 14 дни преди отпътуване.
Пълна информация за пътуването се предоставя на емайл не по-късно от 3 дни преди отпътуване.
Настаняването в автобуса е по ред на записване.

Условия за анулации:
- При отказ от пътуване на туриста след изтичането на 3 календарни дни от сключването на договора до 14 календарни дни преди датата на тръгване – такса в размер на 25 лв. на турист.
- При отказ от пътуване от 13 календарни дни до 8 дни преди датата на тръгване - такса в размер на 50% от цената на пакета .
- При отказ от пътуване на туриста от 7 дни до началната дата на изпълнение на туристическите услуги неустойката е в размер на 100% от платената обща цена.

Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата
Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване

Необходими документи:
валиден документ за самоличност
Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: валиден международен паспорт или лична карта с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.

Необходима ваксина: Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата.

Ориентировъчни входни такси:
Музея на Рилски манастир – 8 лв (самият манастир е безплатен)
Музея на виното в Мелник – 5 лв

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ

+ Екскурзия с кауза до Лещен и Ковачевица – 18 лв на човек
+ Екскурзия до Добърско, вход в църквата със стенописа (Исус на...”ракета”) и частен концерт от прочутите добърски баби – 29 лв на човек

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Гоце Делчев |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Гоце Делчев |  Уикенд почивка - България |  Уикенд почивка - Гоце Делчев

Избрани оферти