Оферта номер: 231366

Кукери в Брезник с посещение на Музея на минното дело

ВНИМАНИЕ! Офертата не е актуална.
На този линк може да видите всички актуални Екскурзии в Брезник и Екскурзии в България.

Дати и цена
Цената включва
транспорт с лицензиран автобус
водач от агенцията
посещение на Музей на минното дело
посещение на Брезник и църквата "Света Петка"
Цената не включва
входна такса за музея в Перник
Маршрут: Музей на минното дело в Перник – средновековна църква „Св. Петка” – уникален карстов извор Желязната вода – участие в кукерския карнавал в Брезник

ДАТА: 18 ЯНУАРИ 2020Отпътуване в 9 часа от стадион Васил Левски. Пристигане в град Перник.


Посещение на Музея на минното дело, който е единствен по рода си на Балканите. Такива музеи има само в Белгия, Германия, Полша и Русия. Това е един от най-неочакваните и любопитни музеи в България. Помещава се не в традиционна сграда с витрини, а в истински рудник – експозицията му е разположена в част от подземна галерия. Посетителите слагат миньорски каски преди да влязат в подземната част на музея и да проследят историята на въгледобива в автентична руднична атмосфера. Тридесетте експозиционни камери проследяват развитието на въгледобива от ръчния добив, през извоза на въглища с коне до съвременните механизирани комплекси. В една от камерите е разположен иконостас на небесния покровител на миньорите Св. Иван Рилски, с когото е свързана една от най-старите легенди за "Старите рудници". Музеят е един от 100-те национални туристически обекти на БТС.

Пристигане в Брезник. Почивка за наслаждение в средновековната черква „Св. Петка”, построена върху руините на ранно средновековната лавра/главен манастир/ от т. нар. „Брезнишко седмопрестолие”. След разглеждането на църковния комплекс и запознаването с неговата история следва свободно време. По желание пешеходна разходка /около 2 км по асфалтов път/ до прочутия извор „Желязната вода”. Традиционният кукерски празник започва около 13,30 часа на обяд и приключва около 17,30 часа.През това време минават над 25 кукерски групи от селата от община Брезник, всяка от тях има специфична носия и поднася своя програма и свой танц и номер. Тези дефилета са последна "репетиция" преди големия кукерски фестивал в края на месец януари в Перник, който влезе в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Решението е гласувано на заседание на Десетата сесия на Междуправителствения комитет към световната организация, което се провежда в Набимия, Африка.

Кулминацията на деня в Брезник е карнавалният кукерски танц около огромната жертвена клада, разположена в центъра на града. Със затаен дъх всички присъстващи наблюдават местните кукерски песни, танци, битки около огъня. Краят на фолклорната програма е около 18,30 часа. Отпътуване за София.


ЦЕНА: 26 ЛЕВА
Почивка в Созопол - хотел Вила Лист 4*
от 40 лв.
Почивка в Созопол - хотел Вила Лист 4*
1 нощувки
Собствен превоз
40% намаление в хотел Нобел 4*, Слънчев бряг
от 84 лв.
40% намаление в хотел Нобел 4*, Слънчев бряг
1 нощувки
Собствен превоз
Гигински манастир Св.св. безсребърници Козма и Дамян
Билински манастир Св. Архангел Михаил
6 изненадващи ползи от почивката, променена в последния момент