Начало / Екскурзии / Екскурзии - Газиантеп

Месопотамия

Номер на оферта

/

237183

Дати & цени

Цената включва

• Самолетен билет на Turkish Airlines с 30 кг чекиран багажи, 8 кг ръчен багаж и с включени летищни такси на 18.01.22.
• Комфортен миробус с обиколен маршрут 1500 км
• Местен екскурзовод по време на цялата екскурзия
• 1 нощувка със закуска в хотел Dedeman Park 4 * https://www.dedeman.com/EN/7-Hotels-Resorts/281-Park-Dedeman-Gaziantep/
• 2 нощувки със закуски в хотел Alahan 4 * https://www.alahanotel.com/otelimiz
• 1 нощувка със закуска в хотел НОВОТЕЛ Диарбекир 4* https://all.accor.com/hotel/9494/index.en.shtml?utm_campaign=seo+maps&utm_medium=seo+maps&utm_source=google+Maps
• 3 нощувки със закуски в хотел Zinciriye 4* https://www.zinciriye.com/galeri/
• Посещение на всички туристически обекти включени в програмата с входни такси
• Мед.застраховка помощ при пътуване с включен COVID-19 и мед.покритие 30000 ЕВРО
• Придружител на тур.фирма

Цената не включва

• Доплащане за мед.застраховка помощ при пътуване за лица над 65 г – 7.00 лв, 75 г – 17.00 лв.
• Застраховка отмяна на пътуване
• PCR тест /ако се изисква/
• Бакшиши – 20 Eвро
• Разходи от личен характер

Програма на пътуването

Древните гърци наричали Месопотамия (превежда се като Междуречие или Двуречие) земите, разположени между величествените реки Тигър и Ефрат. Тази област се простирала от планините на Армения на север до Персийския залив на юг. На запад граничела със Сирийската степ, а на изток – с планинските възвишения на Западен Иран. Благодарение на разливите на Тигър и особено на Ефрат, подобно на тези на Нил в Египет, по тези земи с богата почва, възникнала една от най-древните цивилизации. Реките били особено важни не само като източници на влага, необходима за развитие на земеделието, но и като транспортни канали, свързващи Месопотамия със съседните страни. Програмата, която предлагаме на Вашето внимание, има за цел да Ви запознае със земите на Северна Месопотамия, и по-специално със бита и културата на първите християни-сюряните, които в началото на нашето столетие са прокудени в по-голямата си част от своите хилядолетни земи.

ЦЕНИ:
Цена на ранни записвания до 15.02.22. – 1829.00 лв. на човек в двойна или тройна стая. След 15.02.22. - 1909.00 лв
Доплащане за единична стая - 265.00 лв.
Минимален брой записани - 10 туристи. При по-малко записани цената се преизчислява.

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

ПРОГРАМА

1 ДЕН /09.04.22./
СОФИЯ –МАРДИН
Среща на Аерогара София в 9:40 . Кацане в Мардин в 18:05.
Трансфер до хотел Zinciriye 4* Свободно време. Нощувка.

2 ДЕН /10.04.22./
МАРДИН
Закуска. От 9.00 ч посещение на Касимие Медресе – изключителен архитектурно-инжинерен обект, най-голямата сграда на Пътя на коприната, подслонявала керваните и служела за университет до разпадането на Османската империя. Екскурзия до Дара. Посещение на манастира Дейрул-Зафаран – “Ватикана“ на сюряните - първите християни (около 1 милион разпръсати по света). Съграден е през 493-та година от братята архитекти Техеодори и Теходари и до 1937-а година остава център на сюрянитската религия. В подземията на манастира се намира древен сводест храм на почитателите на слънцето. Преди време тук е имало 25 монаси, а сега са само трима. Продължаваме за древния град на Дарий - Дара. Скали с издълбани в тях дупки, останки от причудливи градежи разказват антични легенди. На това място от 5 век преди Христа е процъфтявал античният град Дара. В миналото той е бил важно място в Горна Месопотамия. Кръстен е на персийския цар Дарий. След победата на Александър Велики над персите, регионът преминава под господството населевкидите. По-късно е завладяван последователно от римляните, партите, византийците, сасанидите и арабите, а накрая е включен в турските територии. Посещение на Цистерната /Зиндани/. На връщане в Нусайбин посещение на Църквата „Свети Яков“. Свободно време. Нощувка.

3 ДЕН /11.04.22./
МАРДИН
Закуска . Еднодневна екскурзия до Мидят.
От 9.00 ч еднодневна екскурзия с местен екскурзовод Посещение на величествения манастир „Св. Гавраил” („Мор Габриел”). Той е смятан за втория по святост сред православните християни в света. Първият разбира се, е в Ерусалим. Основан е още през 397-а от Св. Самуил и св. Симеон. Цялостната му реставрация завършва през 1997 г. и сега грее в пълния си блясък потънал в зеленина. Има поверие, че ако човек 7 пъти дойде в него, става хаджия. Св. Гавраил (Габриел) пристига в него през 7-и век и това е големият разцвет за манастира. В този си вид всъщност той е от 1619 година. В Манастирът е действащ и в него има 14 монахини, 4 монаха и 1 епископ. Посещение на Стария град в Мидят - Столицата на сюрянитите с невероятно красиви православни църкви. Сюрянитите са прекрасни бижутери и чудесни винари. Сюрияните - една почти непозната православна христянска общност все още живее в сърцето на Анадола в Турция. Общността съществува още от I век, успоредно с тази на коптите и арамяните. През IV век те се заселват в тогавашната северна Месопотамия и основават своите първи манастири. Езикът им е семитски , той е много близък до арамейския - езика на Исус Христос. По пътя обратно посещение на старинно сирийско село до град Савур.
Завръщане в Мардин. Туристическа обиколка на стария град : Църквата Mor Behnam; Чаршията. Основан още от времето на Великия потоп в Мадрин освен минарета се извисяват и кръстове, има улици, останали от римляните, сгради във византийски стил, златарски работилнички, в които филигранни гиздила творят сирийци. Наричат Мардин каменния град. Старата му част е разположена на хълм и къщите са накачулени една върху друга. Под еркерите му криволичат пасажи, някои доста стръмни. Чувстваш се като в невероятен музей на открито. Не случайно тази част от близо 900-хилядното селище е обявена за исторически и културен резерват, под защитата на държавата са старите конаци и е забранен строежът на нови жилища. Тук в мир и разбирателство в атмосфера от 16 век живеят хора от различни религиозни общности; чаршиите замайват от стоки и аромати. В тях все още се шият самари, медникарите са приведени над блестящите на слънцето съдове, ухае на леблебии – най-хубавите се приготвят в Мардин.
Свободно време. Нощувка.

4 ДЕН /12.04.22./
МАРДИН - ДИАРБАКЪР
Закуска. 9.30 ч напускане на хотела. Разглеждане на Зинчирие медресе. От 10.00 ч посещение на археологическия музей на Мардин. Тръгване за Диарбакър. Настаняване в хотел НОВОТЕЛ Диарбекир 4* . Малка почивка. Обиколка с местен екскурзовод на Диарбакър - неофициално градът се счита за столица на Турските Кюрди. Всички говорят на родния си език , знаят и турски, но в Диарбакър, който е над 1 млн. души население, кюрдите са 90%. Паркът, където е бил бившият затвор в Диарбекир с „Българската порта“, където нашите затворници през робството са били изпращани; Древната крепост, старият квартал Сур, затворен между крепостните стени; Дворецът Артуклу , Чифте Хан /Борса хан/, Голямата джамия. Свободно време. Нощувка

5 ДЕН /13.04.22./
ДИАРБЕКИР (Диарбакър) – УРФА
Закуска .В 9.00 освобождаване на хотела Отпътуване за Урфа. По пътя посесещение на Древния град на пророка Шуайб; градовете на стария завет – Харан и Согматар. Харан е едно от най-интересните места в югоизточна Турция, споменат още в Библията и е на около 5000 години. Къщите са с форма на трули, има ги само на три места в света – в Харан, в Дамаск и в Италия (Арбелобело). В града стърчат руините на най- древния храм, останки от джамия, но по-интересни са разкопките на най-древния ислямски университет в света и древна крепост останала от нумаридите. Привечер настаняване в хотел Alahan 4 *. Пешеходна разходка из старата част на града и разходка до езерото с рибите. Свободно време. Нощувка.

6 ДЕН /14.04.22./
ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ В РАЙОНА НА УРФА – ЛЮЛКАТА НА СЪВРЕМЕННАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ– АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПАРК НЕМРУТ- АДИАМАН
Закуска. В 9.00 тръгване от хотела за Древния град - Гьобекли тепе – кота нула на човешката цивилизация. Връщане в хотела и свободно време за посещение на Стария Базар. В 14.00 отпътуване за Немруд - Археологическия парк Немрут, прочут с гигантските глави издялани от камък. Немрут е в списъка на културно-историческото наследство на ЮНЕСКО. По пътя фото пауза на най-големия мост над Ефрат. На връщане спирка в Адиаман и свобдно време за вечеря. Късно вечерта връщане в хотела. Нощувка.

7 ДЕН /15.04.22./
УРФА-ГАЗИАНТЕП
Закуска. В 9.00 ч тръгване за Газиантеп. Посещение музея на Мозайките /Зеугма/ в Газиантеп. Настаняване в хотел Парк Дедеман 4*. Свободно време . В 16.00 тръгване за стария център на Газиантеп. Свободно време за пазар. Връщане в хотела. Нощувка.

8 ДЕН /16.04.22./
ГАЗИАНТЕП-СОФИЯ
Закуска. Свободно време. Има възможност за посещение на МОЛЛ. Трансфер в 11.30 ч до Аерогара в Газиантеп за полет в 14.55. . Пристигане в София в 20.35

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

УСЛОВИЯ ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ:
• При сключване на договор депозит – 700.00 лв.
• Остатъкът се заплаща 14 дн. преди пътуване

Агенцията не носи отговорност за промяна в разписанието на авиокомпанията.
Забележка: Програмата не се препоръчва за хора с ограничена подвижност.
Туроператорът е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за туризма в ЗД Евроинс АД със застрахователна полица „Отговорност на туроператора” №065 0000178/004 до 21.05.2022.

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

Тагове

Оферти - Турция |  Оферти - Газиантеп |  Екскурзии - Турция |  Екскурзии - Газиантеп |  Пролет 2022 - Турция |  Пролет 2022 - Газиантеп

Избрани оферти