Начало / Екскурзии / Екскурзии - Сандански

На Трифон зарезан в земята на боговете на виното

Номер на оферта

/

231373

Дати & цени

Цената включва

транспорт с туристически автобус и екскурзовод по време на пътуването

Цената не включва

лични разходи, входна такса за базиликата

Програма на пътуването

от 39.00 лв.
Програма на екскурзията



В първата събота на февруари, под красивите снежни и мраморни върхове на Пирин – в село Илинденци се провежда Празникът на боговете на виното, който обединява по уникален начин традиция и история, легенди и предания с хилядолетна давност, но и с преклонение пред даровете на земята.
Обикновено гостите от страната и чужбина се посрещат с топла питка и глътка от божествения местен еликсир. Отслужва се тържествен водосвет за богата реколта. Следва появата на древните божества на виното – тракийският ЗАГРЕЙ, фригийският – САБАЗИЙ, гръцкият – ДИОНИС, римският – БАКХУС и христянският светец – Свети ТРИФОН, придружени от шумна свита. С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда – уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района. Белият сорт грозде, който е сред най-древните, носи славата на Струмяни по цял свят. Близо 3000 декара са засадените лозови масиви в района, като от тях стотици са с „Керацуда“. Тя е всепризнатата царица на вината (б.а.- в превод от гръцки кераца означава господарка).
Божествата изпъляват тракийския обред „Розалии”, съхранен отпреди 4 хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила. Големият и висок пламък предвещава плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината. Боговете зарязват ритуално лозята, а след тях – кметът на община Струмяни, кметът на с. Илинденци и гости.
След това празникът се пренася на площада, където се организира дегустация на вина от лицензирани дегустатори и се провежда тържествената церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и коронясване на Цар на лозята, на когото се полага венец от лозови клонки и гроздове и се намята с царски плащ. Конкурсът е за най-добро червено вино, за най-добро бяло вино, за най-добро гостуващо бяло вино и за най-доброто гостуващо червено вино.
Градусите на настроението се вдигат не само от специално приготвените бъчви от организаторите, където всички гости имат възможност безплатно да дегустират божествената напитка на Илинденци, но и от богата концертна програма и народните танци на големия площад.

Отпътуване в 7,30 часа от стадион Васил Левски. Групата пристига в землището на южнопиринското село Илинденци и посещава церемонията за Празника на виното. Участие в празника. Следва разглеждане на мраморната Арт-галерия на открито, където са разположени стотици произведения, създадени от ръцете на наши и чуждестранни творци. Отпътуване за град Сандански. Посещение на уникалната епископска базилика в града. Била е една от най-големите сгради по това време в населеното място, а целият комплекс е разположен на площ от 1600 кв. м. Към него принадлежат самата трикорабна базилика с вътрешен двор (атрий), кръгъл баптистерий, мартириум и още няколко постройки. Смята се, че е изграден в три фази, които обхващат периода от 4 в. до средата на 6 в.. Свободно време и отпътуване за София. Пристигане на стадиона вечерта.
Екскурзията се потвърждава 2 дни преди тръгване при минимум 19 записани туристи.



Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Сандански |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Сандански |  Еднодневни екскурзии - България |  Еднодневни екскурзии - Сандански

Избрани оферти