Начало / Екскурзии / Екскурзии - Берово

ОСМОМАРТЕНСКА ВЕСЕЛБА в Малешевската планина Македония

Номер на оферта

/

231377

Дати & цени

Цената включва

Tранспорт с лицензиран автобус;
1 нощувка в хотел Гогов****, 1 закуска, 1 празнична вечеря на меню в ресторанта на хотел Гогов **** с неограничени алкохолни и безалкохолни напитки
http://www.hotelgogov.mk/
Жива музика на вечерята
Ползване на СПА център в хотел Гогов /сауна, джакузи, парна баня, кардио фитнес/
Посещение на град Берово и Беровското езеро, град Делчево
Mедицинска застраховка с лимит на отговорност 2000 евро за лица до 65 години;
Eкскурзоводско обслужване.

Цената не включва

Разходи от личен характер.

Доплащане за единична стая – 40 лева
Доплащане за мед. застраховка за лица от 65-75 години- 2 лева, лица над 75 години-6 лева

Програма на пътуването

Маршрут: София-Делчево-Пехчево--Берово-Беровско езеро-София

2 дни/1 нощувка със закуска и вечеря, жива музика и неограничени алкохолни и безалкохолни напитки, много музика и танци

ДАТИ: 7-8 март 2020

„Македонската Швейцария" - така наричат Малешевската планина оттатък границата ни. Тук ще имате възможност да почувствате благотворното въздействие на чистия планински въздух - според едно изследване, тук има най-висока концентрация на кислород на Балканския полуостров. Красиви гледки, кристални езера, буйни гори, пасторални пейзажи-това е Малешевията. Предлагаме ви осмомартенско празненство сред великолепието на природата, в най-малкото градче на Македония, разходка край Беровското езеро, почивка, съчетана с топлата и неподправена сърдечност на домакините, които ще ни посрещнат.

1 ден Отпътуване от София в 8,30 ч. по маршрут СофияБлагоевград –ГКПП Станке Лисичково. Кратка почивка за кафе в района на Благоевград. Преминаване на границата с Република Македония. Пътуване в сърцето на Влахина планина към град Делчево, разположен на двата бряга на река Брегалница и свободно време за разходка в града, както и за посещение на големия съботен пазар, привличащ търговци и купувачи от региона. Пристигане в Пехчево. Настаняване в хотел Гогов. Свободно време за релакс и ползване на СПА центъра на хотел Гогов Богата вечеря по меню с неограничени алкохолни и безалкохолни напитки местно производство. Музика и танци. Нощувка.

2 ден Закуска с домашно приготвена храна от националната малешевска кухня. Освобождаве на стаите в хотела. Продължаваме към Малешевската планина и град Берово, родно място на прочутия Ильо Войвода и посещение на манастира "Св. Архангел Михаил", свързан с българската история и стопанисван от любезни и гостоприемни монахини. Отпътуване към Беровското езеро. По време на тази разходка ще можете да си закупите екологично чисти продукти местно производство: пчелен мед, извара, сирене, кашкавал., сокове и сладка от горски плодове и т.н.. Свободно време за обяд в местните кръчмички в град Берово. Отпътуване за България, пристигане на стадиона около 18 часа.

София – Пехчево-Берово: 190 км..



Цена възрастен в двойна/тройна стая - 144 лева за договор и плащане до 20 февруари 2020

Цена дете до 12 години, настанено на допълнително легло с двама възрастни- 104 лева
Забележка

• Минимален брой туристи: 25;
• Срок за потвърждаване на екскурзията 7 дни преди тръгване;
• Депозит: 30% от пакетната цена

Туроператорът си запазва правото на промяна реда на провежданите мероприятия или замяната им с други в случай на лоши метеорологични условия!

Необходими документи: лична карта, или валиден задграничен паспорт; няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваната дестинация; за лица под 18 години, пътуващи с един, или без родители – нотариално заверено пълномощно – оригинал + 1 бр. фотокопие.



МЕНЮ ЗА ПРАЗНИЧНАТА ВЕЧЕРЯ

КОМБИНИРАНА САЛАТА /зеле, моркови, домати, цвекло, краставици, пълнени мини пиперки със сирене/, ПРЕДЯСТИЕ /зелник, сирене, айвар, лютика, макало –малешевско пюре от картофи с чушки, печени горски печурки на скара/, ОСНОВНО ЯСТИЕ-СВИНСКО МЕСО, УВИТО В ХРУПКАВ БЕКОН, ПИЛЕШКО МЕСО С КАЙМАК, ДЕСЕРТ-бабина торта

Неограничено алкохолни и безалкохолни местни напитки-ракия лозова и сливова, вино-бяло,червено и розе, бира, местно узо, коняк/бренди/, различни сокове, вода газирана, натурална, кока кола и други





Допълнителна информация хотел Гогов 4*
Хотел Гогов 4* е първият и единствен хотел, разположен в центъра на град Пехчево, град в североизточната долина на Малешево, близо до границата с България.
С наличната площ от 1000 квадратни метра, хотел Гогов има капацитет да посрещне до 50 гости в различни видове стаи и апартаменти.
Хотелът разполага с бар и ресторант, открита тераса и оборудвана конферентна зала подходяща за конферентен туризъм, хотел Гогов предлага допълнително съдържание и дейности за обслужване на гостите.
Хотелът разполага със СПА център с изискана и търсена финландска сауна, традиционна турска парна баня, джакузи и масаж.
За гостите, които имат много енергия и са любители на активния живот, хотел Gogov предлага напълно оборудван фитнес център.

град Пехчево:
Разположен на двата бряга на река Пехчевска, под склоновете на Влайна /Влахина/планина, на 1000 метра надморска височина, се намира Пехчево, живописно място, заобиколено от големи борови гори, свежи потоци и чист планински въздух.
Въпреки че е малък, този град има дълга история. Рождението на Пехчево според фолклорните легенди и наличните писмени документи е свързано с пристигането на турците на Балканския полуостров. За съществуването на този стар обект се говорят много имена, както и основите на старото римско селище, в което рудата от местните мини се топи и обработва. Според жителите на Пехчево селището получава името си поради топенето.
Плътните гори, пресичани с пътеки, отвеждат посетителите до Раковци, където се намира старото римско минно селище. През Средновековието селището е бил значителен икономически и административен център. Вярва се, че в околностите на Пехчево са разположени основите на Средновековния литературен център "Равен", където брат Кирил и Методий създал глаголицата, най-старата славянска азбука. В селото могат да се намерят и основите на стария манастирски комплекс "Св. Петка "от 6-ти век.
Данните за тази област показват, че градът е бил разделен на три населени места, в зависимост от професиите на жителите. В селището "Катеринци", което беше нагоре, близо до пасищата, живееха животновъди. В Горно Маало са търговците и занаятчиите, а тези от Долно Маало са селскостопански работници и градинари.
Днес в община Пехчево живеят 5,517 души на площ от 206 кв. км.
Пехчево има идеален климат за подготовка на спортни отбори. Градът разполага с модерно футболно игрище, както и спортна зала и тенис корт, оборудвани според най-новите стандарти.
С огромния потенциал, който притежава, Пехчево става благоприятна инвестиция за всички, които желаят да дойдат, да го посетят и да си починат.
.
Пътепис за Берово, публикуван от
www.Okolo
Sveta.com



Има нещо странно в тези планини. Привличат като магнит, така че когато си заминавате ви остава едно съжаление в душата. Може би приказките на хората, може би тяхната откритост и сърдечност са част от това чувство. Тъй както никъде, ама наистина никъде не съм срещал такива хора, които ви канят на гости, въпреки че не ви познават, които ви дават и не искат нищо в замяна. Когато дойдете в Берово, мислите, че сте дошли на края на света! Защото не е пренаселено, защото е в планината и защото изобилства от девствена красота. Отпечатъците на времето са напластени по стените на къщите, сезоните шепнат през звуците на агнета, бълбукането на р. Брегалница, езика на птиците ...

Поставен от Бога на високо
От 900 метра надморска височина с гледка към двата бряга на Брегалница, Берово ви заслепява с различен цвят на зеленото, различен шум на клоните и различна носталгичност. Движейки се по главната улица, проследявам сечението на старото с новото, на старите „дуќанчиња”, на старите занаяти...По-младите читатели предполагам и не знаят как изглежда един берберски дюкян, целия излепен с плакати, с един стол с мивка и пълно с хора вътре. Дошли не толкова за бръснене, колкото за разговори и обмяна на любопитна информация.
И така през едно, след или преди подобно дюкянче, блясва ново, с нов занаят, по-точно с нов вид търговия. Малобройни са запазените староградски къщи. Днешната картина на града вече е концентрирана към Стоковната къща и адаптираната камбанария на Часовниковата кула. Модерната архитектура се разпознава в новата поща, банка и съд и общо седемте административни сгради, които има в Берово.
Но в центъра на всички тези стари и нови калдаръми ще чуете стъпките на беровци ...
Град Берово (и околията) има около 10000 жители и попада в малките градове, но затова пък има богато революционно минало. От тук са Дядо Иљо Малешевски, Димитър Беровски и поп Стоян Беровски.
Думата Берово, етимолошки, идва от глагола „качват” и би означавало място, където жителите са се "береле" или "збирале" на това място. Така градът по прост начин е получил името си. Повечето от жителите (около 95%) са македонци, а останалите са роми, турци, сърби и власи.
На следващата сутрин ме събуди звука на камбаната, който идваше от зад стените на манастира "Св.. Архангел ". За последно бях тук преди пет години и сега ... нищо не се променило. Само броят на туристите този път беше много по-голям. Данните показват, че Берово е единственият град в Македония с манастир в центъра на града. С богати тавани в дърворезба и прекрасна живописна полигонална камбанария. За манастира има много истории, легенди и дори завещание. Стои и фактът, че в този манастир през последните 150 години непрекъснато има монашески живот, което всъщност го прави и единствен подобен в Македония.
Има интересна легенда, свързана с този манастир. През турско време отишла една делегация оттук, от Берово, при турския Вали в Радовиш и го попитали дали ще им позволи да изградят тук християнски храм - православен. И той, за да не им откаже направо, им поставил няколко условия, имайки предвид, че едва ли ще ги изпълнят. Първо: храмът да бъде построен за 40 дни, второ, да бъде под нивото на пътя и, трето, дъщерята на един от свещениците, който е в делегацията да му дадат за неговия харем. По чудо, беровци успели да изпълнят и трите условия.
На четиридесетия ден стигнал кервана с войска изпратен от валията да вземе най-малката дъщеря Попова. Тя тръгнала с тях към Солун, но когато кервана дошъл до Дойранското езеро, девойката скочила от коня и се хвърли във водата. Турците си помисли, че момичето се е удавило, а тя всъщност деветдесет дни се криела при някакъв овчар. По това време се разчул глас, че и валията някой го е убил. Младата дъщеря била вече свободна и се върнала в манастира, където се замонашила. Историята я помни като Евгения, първата монахиня в "Св.. Архангел ", а също и основател на сестринството. Гробът на сестра Евгения се намира в манастирския двор. Тук са и гробовете на всички други монахини, които са живели тук.
Но това, което може би е уникално тук е храната.
Сирене, бели картофи, кисело мляко, борова мед, калифорнийска пъстърва, чийз с праз, буламач и хляб печен във фурна на дърва ... Уф, Уф, Уф ...

Освен това, ако поискате домашен специалитет - потърсете качамак с ребра, едно традиционно беровско ястие, което произхожда вероятно от времето, когато е дошла царевицата (царевката) тук.
Ако това не го опитате, не сте били в Берово.

Тагове

Оферти - Македония |  Оферти - Берово  |  Екскурзии - Македония |  Екскурзии - Берово  |  8 Март 2024 - Македония |  8 Март 2024 - Берово

Избрани оферти