Начало / Екскурзии / Екскурзии - Тромсьо

ПЪТУВАНЕ ДО ПОРТАТА НА АРКТИКА преследване на Северното сияние

Номер на оферта

/

238395

Дати & цени

Цената включва

Самолетен билет София – Виена – Тромсьо – Франкфурт - София на AK “Lufthansa” с включени летищни такси в размер на 155 евро и 23 кг чекиран + 8 кг ръчен багаж;
Трансфери летище – хотел – летище с частен климатизиран микробус категория – туристически;
4 нощувки в избрания от вас хотел;
4 закуски за туристите, настанени в хотел SmartHotel Tromso 3*;
4 закуски и 4 вечери за туристите, настанени в хотел Clarion Collection Hotel With 4*;
Посещение на Арктическата катедрала с вкл. входна такса и билети за обществен транспорт;
Двупосочен билет за кабинковия лифт Fjellheisen + кроасан и топъл чай / кафе на последна станция на лифта в Fjellstua cafe;
Целодневна екскурзия на град Тромсьо с включени входни такси на посещаваните обекти:
Арктическа катедрала – 20 лв/възрастен;
Музей на троловете – 40 лв/възрастен;
Полярен музей – 25 лв/възрастен;
Арктически аквариум Polaria – 45 лв/възрастен;
Посещение на Magic Ice Bar с включени Welcome drink, сервирана в ледена чаша, зимно пончо и ръкавици – 50 лв/възрастен;
Полудневна музейна екскурзия в град Тромсьо с включени входни такси на посещаваните обекти и билети за градския транспорт;
The Arctic University Museum of Norway – 25 лв/възрастен;
Планетариум – 25 лв/възрастен.
Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро на ЛЕВ Инс;
Застраховка отговорност на туроператора;
Водач на групата от България.
Пакетната цена е валидна при група от минимум 15 души.

Цената не включва

Екскурзии срещу допълнително заплащане;
По желание: застраховка „Отмяна на пътуване“. Сключва се срещу риска от отменено или пропуснато пътуване, както и от съкращаване, удължаване или прекъсване на пътуването поради медицински или немедицински причини, независещи от волята на застрахования и непредвидими към момента на сключване на застраховката – между 4.5 и 5.5% от общата стойност на пакета;
Безалкохолни и алкохолни напитки по време на храненията;
Услуги, които не са упоменати в програмата, като включени;
Разходи от личен характер;
PCR или антигенни тестове, в случай на Covid изисквания.
ВАЖНО: Допълнителните екскурзии се заявяват и записват само от България.

Програма на пътуването

ПЪТУВАНЕ ДО ПОРТАТА НА АРКТИКА
преследване на Северното сияние

4 нощувки

18 – 22 март 2022

СофияВиена – Тромсьо – ФранкфуртСофия
самолетна програма с водач на български език

=============================================================



ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

За мнозина това е вълнуващо преживяване веднъж или два пъти в живота, но за истинските преследвачи на Северни сияния срещата с причудливата небесна феерия се е превърнала в мисия. Ето защо има хора, способни да прекарат часове, треперейки на мразовития студ, само и само да зърнат уникалния природен феномен.
„Наблюдението на полярно сияние е вълшебно преживяване, което може да те накара да викаш и скачаш от възторг. Подобна реакция може да ви се струва странна, но това, което се случва горе в небето, няма нищо общо с клиповете от телевизията“, разказва обсебената от явлението медицинска сестра Вал Чалмърс пред BBC.
А наградата за всички късметлии е едно от най-величествените проявления на природата. Светлинно шоу, което те пренася далеч от реалността, потапяйки те сред магията на танцуващите цветове.

Какво представлява полярното сияние?
Aurora Borealis - Северно сияние, е резултат от взаимодействието между Слънцето и външната атмосфера на земята. Може да се наблюдава и на двата полюса, но в северното полукълбо има 50% по-голям шанс да видим разноцветния танц.

Кога и къде да преследваме Северното сияние?
Според науката Северните сияния се виждат най-добре между септември и април при ясно и тъмно небе. Дългите тъмни нощи през зимата са идеалното време за преследване на фееричния танц на природата.
Едно от най-добрите места за подобно приключение е Тромсьо, Норвегия, а месец март предлага много добър шанс за ясно небе. Необходимо е обаче да бъдете нащрек и през нощта, за да увеличите максимално шансовете. Изследванията на НАСА доказват, че геомагнитната активност е исторически най-висока в седмиците около пролетното равноденствие (20 март). А какво причинява геомагнитната активност?! Точно така, Aurora Borealis.

Но защо точно Тромсьо е сред най-добрите места за наблюдение на феномена? Намира се в Арктическия кръг в Норвегия, на 69о северна ширина в центъра на зоната на полярното сияние. Затова ви предлагаме вълнуващо пътуване до суровото откъм температури място, което ще ви плени с природните си красоти и дружелюбни и гостоприемни хора. Подарете си тръпката от преследването на незабравимо красивите разноцветни небесни воали, като в същото време научите повече за впечатляващата местна култура и историята на района.

Молим, имайте предвид, че Северното сияние е природен феномен и като такъв неговото наблюдение не може да бъде гарантирано и предвидено с абсолютна точност по научен път.

ПРОГРАМА
Ден 1 | 18.03.2022 СофияВиена - Тромсьо
Отпътуване от София за Виена с АК „Lufthansa”. Излитане от София в 05:55 ч. и кацане във Виена в 06:30 ч.
10:35 ч. полет на АК „Lufthansa” от Виена за Тромсо. Кацане в Норвегия в 14:10 ч. Трансфер и настаняване в избрания хотел. Свободно време за почивка.
Привечер започва нашата екскурзия с вечерно арктическо приключение. Отправяме се към Арктическата катедрала, известна още като Tromsdalen Church или Ishavskatedralenis, откъдето се открива великолепната гледка към града. Катедралата впечатлява с драматичен дизайн, наподобяващ триъгълни ледени блокове, дело на иновативния норвежки архитект Ян Инге Ховиг. Структурата блести с разноцветни мозайки и красива стъклена фасада с масивен кръст.

Продължаваме към кабинковия лифт за панорамна разходка високо в планината. В рамките на 4-5 минути двете гондоли на лифта, известни като Seal и Polar Bear, се изкачват от Solliveien в квартала Tromsdalen до планината Storsteinen – 421 м над морското равнище. От платформата за наблюдение горе се открива впечатляваща гледка към Тромсьо и околните острови, планини и фиорди. На прекрасните пейзажи ще се любуваме, докато хапваме канелена кифличка с топъл чай или кафе, удобно разположени във Fjellstua cafe. Има възможност туристите да останат за апетитна вечеря, приготвена от местни майстори на кулинарното изкуство с най-добрите местни продукти. Заплащане според избора на ястия.

Връщане в хотела с групата или самостоятелно прибиране. Нощувка.

Ден 2 | 19.03.2022 Тромсьо
Закуска. Целодневна пешеходна разходка в град Тромсьо.
Разкрийте тайните на Вратата към Арктика и вековна история на района с пешеходен тур из Тромсьо. Оживен малък град с интензивен градски и приобщаващ нощен живот, интересна история, забележителна култура, вкусна храна и прекрасна природа. Обиколката ще премине през очарователния център, основан през 1795 г. на остров Трьомсьой.

Започваме с единствената дървена църква в Норвегия – Tromso Cathedral. Храм за почит към Бога с вековна история. След това по пътя към Музея на троловете ще видим монумента Roald Amundsen Monument и художествения музей Nordnorsk Kunstmuseum. В Troll Museum ще се потопим в магията на скандинавските народни поверия и вярванията в мистични същества. Прекрасен нов музей с интерактивни изложби, посветени на троловете и приказните истории. Малко и уютно пространство, където виртуална реалност ще разкрие как идеята за тези свръхестествени същества подобни на великани се променя във времето. Ще видим вселената през очите на викингите, ще прочетем приказка, която норвежките родители са разказвали на децата си от векове, и ще научим как троловете изглеждат в естествените им местообитания.

Градската обиколка продължава към най-старата къща в Тромсьо – Skansen, построена като митническа станция през 1789 г. и обградена от по-малки къщи. През годините сградата е ползвана като склад, жилище, училище, болница, дом за възрастни и градски музей. Skansen е била разположена на нос и заобиколена от море на юг, изток и север.

Докато се разхождаме по главната улица „Строгата“ към Skansen ще минем покрай най-северната католическа църква Cathedral of Our Lady, Musikkpavilijongen в една първите паркови зони и модерния Perspektive Museum, разположен във вила от 1838 г.

След кратка фотопауза продължаваме към още една от най-старите местни сгради в града – Полярния музей. Намира се в склад от 1830 г. на брега на морето. Тук ще се потопим във вълнуващата история на полярната морска традиция, експедициите и оцеляването по тези земи. Ще научим за рисковото улавяне с капани в Арктика и лова на морски бозайници, както и повече за смелите полярни изследователи. От музейния магазин имаме възможност да изберем от цяла колекция сувенири и снимки на експозициите, които да закупим за спомен.
Свободно време за обяд и почивка.

Среща пред Clarion Collection Hotel With за втора част от нашето изследване на местната култура и забележителности. Следобедната обиколка стартираме с чаша бира в най-старата кръчма на Troms? – ?lhallen, която отваря врати през 1928 г. В миналото била популярно място за отсядане на рибари и изследователи. Някога кръчмата била изба на Macks Bryggeri – най-северната пивоварна в света. Не очаквайте модерен и луксозен бар, но именно в това е чарът на популярния пъб. Е, и разнообразието от бира за всеки вкус – класическа, тъмна, малцова и всички нови видове пиво. Редовните клиенти предпочитат Blanding: две трети тъмен Bayer и една трета светъл Pilsner.
С нови сили продължаваме към най-добре запазения тюленов кораб в Норвегия, собственост на университетския музей Тромсьо - MS Polstjerna. Той влиза в експлоатация през 1949 г. и плава 33 ловни сезона, предимно в Западния лед. Последният му сезон е през 1981 г. От 2005 г. е изложен в сух док в сграда близо до аквариума Polaria.
След това в Polaria попадаме в пътешествие сред още много интересни открития. Очакват ни срещи с уникални видове морски обитатели. Ако сте любопитни как животните, хората, рибите и растенията по тези земи съжителстват заедно, Polaria е идеалното място за опознаване на живота в Арктика.

За финал ще посетим ледения бар в „сърцето“ на Тромсьо Magic Ice Bar. Място, което също ще ни изуми с подробности за живота в Арктическия кръг. Фантастично приключение, по време на което ще се насладим на прекрасната експозиция от ледени скулптури и инсталации, докато пием класно питие.
Свободно време. Нощувка.

Ден 3 | 20.03.2022 Тромсьо
Закуска. Свободно време с възможност за самостоятелни разходки или екскурзии срещу допълнително заплащане.

Екскурзия до Troms? Ice Domes:
Тръгване след закуска на обиколка с екскурзовод на английски език в магическата зимна страна на чудесата Troms? Ice Domes. 90-минутно пътуване с автобус от центъра на града до ледените куполи и невероятни ледени скулптури сред високите планини в красивата долина Тамок. Всяка година скулптурите от лед изобразяват типични теми от Северна Норвегия като Северно сияние, саамска култура и арктически животни.

Свободно време за разходка сред природата с възможност за доближаване до елените в района. Възможност участниците да се стоплят около огъня и да се отпуснат в палатките лавву. След обиколката се сервира традиционна норвежка супа/яхния (зеленчуци с месо или риба), вкусен хляб и топли напитки. В късния следобед връщане в хотела.

Вечерта можете да изберете някой от вариантите за круизи срещу допълнително заплащане, които предлагат преследване на северното Сияние.


Опция 1: Aurora Dinner Cruise
Вкусна вечеря с арктически тапас сред впечатляващи 360-градусови панорамни салони. В 18:45 ч. отваря врати плаващият ресторант, скоро след което потегля в търсене на Северното сияние. Една от атракциите на вечерта е подводният дрон, който ще доближи участниците до богатия морски живот на Тромсьо. Насладете се на арктическия пейзаж наоколо, докато хапвате традиционни местни ястия.

Опция 2: Northern Light Photo Cruise
Когато небето е ясно и звездно около Тромсьо, не е нужно да се пътува далече, за да се види Северно сияние. Необходимо е тъмно място, звездно небе и предишни слънчеви бури. Вечерният круиз може да предложи всичко това с бонус удобство.

Круизното корабче тръгва от пристанище Kystens Hus в центъра на града. След инструкциите за безопасност следва разходка из кораба. По време на обиколката непрекъснато ще следите за признаци на Северно сияние, както и ще научавате интересни факти за Aurora Borealis.
Курсът ще бъде определен в зависимост от прогнозата за времето. А ако групата има шанса природният феномен да озари небето, водачът ще помогне всички да настроят техниката си и да направят най-прекрасните снимки.
Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 4 | 21.03.2022 Тромсьо
Закуска. Полудневна музейна обиколка.
Продължаваме с чудесата на северната природа и историите на северните хора с посещение на The Arctic University Museum of Norway. Вкаменелости, скали, скелети са сред акцентите там. Ще можем да изследваме завладяващото Северно сияние в интерактивната изложба „Под светлините“. Изложбата „Сапми – превръщането в нация“ разказва за мъчителното пътуване и борбата на саамите. Пред музея ще можем сами да се впуснем в издирване на артефакти и вкаменелости или да се по излежаваме в някой хамак, ако времето е слънчево.

За всички, които искат нещо за спомен, музейният магазин предлага разнообразие от подаръци и научни играчки, както и интересни книги на северни теми. В кафенето на музея се предлагат чай, кафе и леки закуски.
След това се отправяме към най-големия планетариум в Норвегия, където невероятните представления оживяват и северното сияние никога не пропуска да се появи. Ще имаме възможността да се насладим на 26-минутния празник на светлината - шоуто „Северно сияние“. Това е документален филм със зашеметяващи кадри, представящи Aurora Borealis от научна, историческа и митологична гледна точка.

Възможност за вечерна екскурзия с кучешки впряг /срещу допълнително заплащане/:
Уникална вечерна обиколка с кучешки впрягове през заснежен терен, заобиколен от невероятни планински пейзажи и живописни фиорди. При добър късмет, може магическото северно сияние да танцува над главите на включилите се в екскурзията по време на това пътешествие през арктическата нощ. Незабравимо изживяване в Camp Tamok, докъдето се стига по живописен път. След топло екипиране групата се разделя в шейни по двама и приключението започва. В зависимост от условията пътуването с кучешки впряг ще продължи до 1 час и 30 минути. Накрая хапване на топла храна в традиционна севернонорвежка обстановка около открития огън в палатка на еленовъд.
Връщане в града. Нощувка.

Ден 5 | 22.03.2022 Тромсьо – Франкфурт - София
Закуска. Свободно време. Освобождаване на стаите и трансфер до летището в Тромсьо за полет до Франкфурт в 14:15 ч. Каца в 17:45 ч. Полет от Франкфурт до София в 19:25. Каца на летище София в 22:35.

=============================================================



ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

Допълнителна информация

Цени по ранни резервации до 30.11.2022 г.
НАСТАНЯВАНЕ ПАКЕТНА ЦЕНА
Възрастен в двойна стая в SmartHotel Tromso 3* 2 195 лева
Възрастен в единична стая в SmartHotel Tromso 3* 2 500 лева
Възрастен в двойна стая в Clarion Collection Hotel With 4* 2 640 лева
Възрастен в единична стая в Clarion Collection Hotel With 4* 3 180 лева

Цени за резервации след 30.11.2022 г.
НАСТАНЯВАНЕ ПАКЕТНА ЦЕНА
Възрастен в двойна стая в SmartHotel Tromso 3* 2 395 лева
Възрастен в единична стая в SmartHotel Tromso 3* 2 700 лева
Възрастен в двойна стая в Clarion Collection Hotel With 4* 2 840 лева
Възрастен в единична стая в Clarion Collection Hotel With 4* 3 380 лева

Тагове

Оферти - Норвегия |  Оферти - Тромсьо |  Екскурзии - Норвегия |  Екскурзии - Тромсьо |  Екзотична почивка 2024 - Норвегия |  Екзотична почивка 2024 - Тромсьо

Избрани оферти