Начало / Екскурзии / Екскурзии - Стара планина

По вододелното било на Стара планина

Номер на оферта

/

232480

Дати & цени

Цената включва

- транспорт с лицензиран автобус/бус

- водач от агенцията

Цената не включва

планинска застраховка 4 лева на ден на човек

Програма на пътуването

зкачване първенеца на Етрополска планина – вр. Говедарника-Мара Гидия) – 1790 м- Златишки проход – х. „Мургана” – вр. Мургана – вр. Челопечка баба – Трионите – вр. Говедарника



Това е най-посещаваният маршрут по билото на Етрополската планина, обвеян с множество легенди и предания, повечето от тях отразени чрез местната топонимия.

ОТПЪТУВАНЕ В 7 ЧАСА от паркинга пред стадион Васил Левски. Групата пристига в най.високата точка на Етрополския проход (Кашана), където е построена едноименната туристическата хижа. Оттук, следвайки маркировката се движим по международния туристически маршрут Ком –Емине, но в обратна посока (от изток на запад). След около 3 км по широк чакълиран път се стига до кокетната и вечно отворена хижа „Мургана”, издигната под южните подстъпи на едноименния връх. Почивка, разглеждане на хижата и нейните околности. Следва леко изкачване до билото на планината (около 30 минути) и вр. Мургана. Почивка и фотосесия на великолепната панорама. Оттук в западна посока се травесира скалистото и красиво било на Етрополската планина. Никъде другаде, освен в Стара планина, няма такова преживяване, да стъпваш по главното вододелно било на Балканския полуостров и да оглеждаш невероятните панорами простиращи се докъдето погледа стига, както към Северна, така и към Южна България. Движейки се по скалистото било човек има чувството, че времето е спряло. Въздухът ужае на билки, красотите нямат край, над теб е само бог и небето, а припряния вой на вятъра донася свежест и прохлада. Травесира се скалното връхче Челопечка баба, извисяващо се над едноименното селище, откъдето се открива прелестен обзор във всички посоки. След още половин часово ходене вече сме в района на скалистия зъбер Трионите, красино, но и страховито място по билото на планината. Този скален зъбер е най-красив на изгрев или залез слънце, когато лъчите го обагрят в огнено златист загар. След още 30 минути ходене по билната пътека постепенно се изкачва и най-високият връх на Етрополската планина Говедарника. Върхът е свързан с множество легенди, от които най-достъпната е тази за нерадостната съдба на царица Мара, сестра на последния български цар Иван Шишман, пожертвала своя живот за благото на българския род . Изслушване легендата от водача, почивка, фотосесия. После групата слиза по обратния маршрут където ще чака автобусът.

Завръщане в София. –пеш. преход около 5 часа, терен стръмен, динамичен.
При непредвидени обстоятелства/лошо време, проблеми в групата, пътната настилка и др. водачът има право да промени последователността на маршрута, както и да приложи всички необходими мерки за сигурността на хората. Молим, съобразявайте пешеходните си възможности!!!Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми.

Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, обувки с токче, цвички и т.н не са вариант за преходи от този тип /, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани Носете суха храна. Желателно е да имате планинска застраховка, която можете да сключите в туристическата агенция, в случай на инцидент агенцията не носи отговорност, ако туристът не е застрахован.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

ЕКСКУРЗИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА ПРИ МИНИМУМ 15 ЗАПИСАНИ ТУРИСТИ, ПОТВЪРЖДЕНИЕ 3 ДНИ ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ.

Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Стара планина |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Стара планина |  Еднодневни екскурзии - България |  Еднодневни екскурзии - Стара планина

Избрани оферти