Начало / Екскурзии / Екскурзии - Чипровци

Приказка в Северозападна България - 2 дни - автобус от София

Номер на оферта

/

238084

Дати & цени

Цената включва

1 нощувка в много добър хотел с прекрасна градина в района на Белоградчик;
Закуска;
Транспорт с комфортен туристически автобус;
Екскурзоводско обслужване с опитен екскурзовод.

Цената не включва

Всички хранения, неупоменати в програмата;
Разходи от личен характер;
Обиколка из Белоградчишките скали и пещерата Венеца с включени входни такси и екскурзоводско обслужване - 26 лв.на човек при мин.15 записани;
Посещение на автентична къща в Чипровци с демонстрация на тъкане и боядисване с природни багрила - 22 лв.на човек при мин. 15 записани;
Входни билети за посещенията по желание, които са:
Исторически музей Враца - 5 лв.

Програма на пътуването

Маршрут: София - Искърско дефиле - Водопадът Скакля - Вазовата пътека - Черепишкият манастир - Враца - Белоградчишки скали - пещерата Венеца - Чипровци - София

2 дни/1 нощувки

ДАТИ:
24.09.2022 - 25.09.2022
15.10.2022 - 16.10.2022
05.11.2022 - 06.11.2022

ЦЕНА на човек: 175 лв

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

ПРОГРАМА

Ден 1: Ден 1 – Красотата на природата
Акценти: Искърското дефиле | Водопадът Скакля и Вазовата пътека| Черепишкият манастир| Рогозенското съкровище

Събираме се на Руски паметник и не забравяме да вземем най-важното – усмивки и добро настроение. Нашето мини приключение тепърва предстои!

В 08:30 потегляме от София и се отправяме към гара Бов, където ще започне нашето природно приключение. Пътят ни минава през изключително живописното дефиле на река Искър, най-дългата изцяло българска река. След всеки завой пред погледа се разкрива възхитителна скална панорама. Особено впечатляващи са Лакатнишките скали, образуащи скални склонове и отвесни стени на повече от 260 метра височина! Те са и едно от най-популярните в страната места за тренировка и обучение на алпинисти. Стигаме и гара Бов. Според легендата селището е основано от латинския рицар Сент Бьов, пленен и станал васал на българския цар Калоян след битката с кръстоносците през 1205 година. Всяка година тук се провежда възстановка на рицарски турнир. Сега ще посетим пленителния водопад Скакля, който се спуска сред скални отвеси с над 200 метра височина. В началото на водопада се намира мястото, където често е идвал да търси вдъхновение за творчеството си патриархът на българската литература, народният поет Иван Вазов. Разходка сред прекрасната природа по Вазовата екопътека ще ни зареди с енергия и добро настроение.

Ще имаме възможност да посетим биоферма и да се запознаем с нейното биопроизводство, да дегустираме, а и с възможност да закупим, част от нейната продукция - мляко и сирена.

Продължаваме нашето пътуване на север и спираме, за да разгледаме Черепишкия манастир. Многократно разрушавана и опожарявана, в днешния си вид светата обител съществува от XVII век, но всъщност има далеч по-богата история. Легендите отнасят началото й в размирните времена на XIV век, когато България преживява последните си свободни години преди да падне под османска власт. Тук, в околностите на манастира, се е състояла паметната битка на българските воини, предвождани срещу врага от цар Иван Шишман. Разглеждайки манастира, пренасяйки се в неговото славно минало, ще се насладим и на прекрасните гледки към Искърското дефиле.

Разглеждайки манастира, пренасяйки се в неговото славно минало, вглеждайки се в старинните икони нека да усетим силата на българския дух, който ни е съхранил като народ през вековете. И в най-трудни за страната времена. Да имаш национално самочувствие – каква по-силна кауза от това!

В ранния следобед пристигаме във Враца. Разположен в подножието на Врачанския Балкан, градът е изходна точка към множество природни и исторически забележителности: пещери, водопади, скални феномени. Да не забравим, че оттук започва и ежегодното поклонение пред подвига на поета-революционер Христо Ботев на връх Околчица. Ще се разходим из центъра на града, ще видим и някои негови емблематични паметници като Кулата на мешчиите. Но Враца и специално Историческият музей е дом и на най-голямото открито досега в България тракийско съкровище. Рогозенското тракийско съкровище /VI – IV век пр.Хр./е великолепна комбинация от златни и сребърни съдове и предмети. Част от това съкровище беше показана и на изложбата на българското древно изкуство в световноизвестния парижки музей Лувър преди няколко години.

Продължаваме нашия път към Белоградчик.

Настаняване в уютен хотел. Нощувка.

Ден 2: Ден 2 – Живо наследство и традиции
Акценти: Легенди от Белоградчишките скали | Сталактон гигант в пещерата Венеца | Чипровските килими под закрила на ЮНЕСКО

След закуска може да се насладите на спокойствие и релакс в хотела или да се включите в посещенията на някои от красотите на района. Ще потеглим с желаещите първо към Белоградчишките скали – уникален природен феномен в България. Тези причудливи скални форми, изобразяващи различни фигури, са развихряли въображението открай време и за тях се разказват чудни легенди. Някои от най-разпространените от тях са пресъздадени по образите на Монаха и Монахинята, Адам и Ева, Ученичката, Мадоната и други. Можем да посетим това прекрасно природно и историческо място /срещу заплащане/, като заедно със скалните фигури ще разгледаме и крепостта Калето, която в далечното минало е била важна отбранителна част в този регион.

Следва посещение в новооткритата пещера Венеца /срещу заплащане/. Носете си удобни обувки и топли дрехи, както обикновено, когато се влиза в пещера. Туристическият маршрут във Венеца преминава през 4 зали, като може да се любувате на многообразието от пещерни образувания – сталактити, сталагмити и сталактони. Пещерата изобилства с оникс и кристали. А тук се намира и най-големият сталактон в България с обиколка от цели 25 метра!

Преди да се отправим към София, предстои да се запознаем с още един популярен поминък в България, който се радва на многолетна традиция – килимарството. И къде другаде в Северозападна България, ако не в Чипровци. Чипровските килими са част от българското национално наследство. Уникален и типично български занаят, който процъфтява по време на Възраждането, но за радост има и своето продължение в наши дни. Неотдавна Чипровските килими бяха обявени и за част от световното нематериално наследство под егидата на ЮНЕСКО. Тук, в Чипровци, ще посетим килимарница /срещу заплащане/, в която ще се запознаем с особеностите на този стар занаят. Домакините ще ни демонстрират боядисване и тъкане на килим като част от производствения процес.

Пътуването ни завършва отново на Руски паметник. Разменяме си контактите и чакаме снимки, постове и тагове във фейсбук. Казваме си до скоро виждане на други интересни приключения!

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Минимален брой участници: 15
Срок за набиране на група: 21.04.2022
Условия за записване:
Минимален брой за осъществяване на пътуването: 15 пълноплащащи туриста.
Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.
Записване и начин на плащане:
Депозит при резервация: 50 лв на човек
Доплащане до 100% до 14 дни преди отпътуване.
Пълна информация за пътуването се предоставя на емайл не по-късно от 3 дни преди отпътуване.
Настаняването в автобуса е по ред на записване.
Условия за анулации:
- При отказ от пътуване на туриста след изтичането на 3 календарни дни от сключването на договора до 14 календарни дни преди датата на тръгване – такса в размер на 25 лв. на турист.
- При отказ от пътуване от 13 календарни дни до 8 дни преди датата на тръгване - такса в размер на 50% от цената на пакета .
- При отказ от пътуване на туриста от 7 дни до началната дата на изпълнение на туристическите услуги неустойката е в размер на 100% от платената обща цена
Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: валиден международен паспорт или лична карта с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.
COVID-19: Виж актуалните изисквания тук.

=============================================================

Допълнителни екскурзии

+ Обиколка из Белоградчишките скали и пещерата Венеца с включени входни такси и екскурзоводско обслужване - 26 лв.
+ Посещение на автентична къща в Чипровци с демонстрация на тъкане и боядисване с природни багрила - 22 лв.

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Чипровци |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Чипровци |  Уикенд почивка - България |  Уикенд почивка - Чипровци

Избрани оферти