Оферта номер: 229828

Родопите-красотата е навсякъде

ВНИМАНИЕ! Офертата не е актуална.
На този линк може да видите всички актуални Екскурзии в Доспат и Екскурзии в България.

Дати и цена
Цената включва
1 нощувка със закуска в хотел 2/3 звезди в района на Доспат
Транспорт по целия маршрут
Екскурзоводско обслужване
Посещение на Ландшафтен-исторически парк Градище-Д. Дряново, архитектурен резерват село Долен, Доспат, Късак, Любча
Приятели на Родопа планина,

с това пътуване ще обогатите представата си за тази чудна планина, ще се насладите на прекрасни гледки, ще се потопите в тайните и загадките отпреди хиляди години, когато тези земи са населявани от нашите прадеди траките, ще се полюбувате на водопади, язовири, малки романтични селца, римски мостове и пътища и надяваме се, ще заобичате още повече Родопа планина.

Маршрут: София-Долно Дряново-с. Долен-Доспат-Късак-Любча-София

1 ден. Отпътуване в 7,30 часа от стадион Васил Левски. за село Долно Дряново. Ланшафтно-исторически парк „Градище“е разположен върху рид с дължина приблизително 700 м., ориентиран север - северозапад – юг - югоизток. Първите археологически проучвания са проведени през 2008 година и доказаха, че на това място се откриват културни следи от праисторическата и античната епохи.

На територията на парка има Туристически информационен център, 3 заслона с огнище, зона за къмпинг, открито огнище; 5 броя беседки; скален експозиционнен комплекс „Чечки скали", включващ експонати от 25 типа скални образувания, с образователни табели; мостчета, реставриран римски мост, екопътеки с дължина 6000 м. с включени платформи, изгледни площадки, пейки, маси, парапети, укрепени стъпала и стълби, информационни, образователни и указателни табели и стрелки, алпийска пътека с екстремен маршрут и др.

Мястото е заредено с енергията на отминали епохи, въздухът е кристален, гледките зашеметяващи....Разходка около 1-1,5 часа. Отпътуваме за село Долен. Създадено от заселници, спасяващи се от насилствено помохамеданчване през ХVI в., то се споменава в турските регистри още в 1671 г. Възрожденският архитектурен разцвет, съхранен и до днес, чрез 70-те къщи паметници на културата, го прави през 1977 г. “Културен исторически резерват “Долен”. Основните забележителности са старата църква “Св. Никола”, построена през 1834 г. в комплекс с килийно училище. Върху иконостаса на тази църква са изрисувани икони от Георги Филипов, зограф от Дебърско, който по-късно се преселва и живее в Габрово. Всяка година през първата събота и неделя от месец август се провежда традиционен събор в местността „Свети Илия“, където има църква и вила за нощуване към нея. На 2 км от тази местност при ясно време се вижда Бяло море. Следобяд отпътуване за хотела и настаняване в хотел в района на Доспат. Вечерта ще имате възможност да се разходите по "Малкият Босфор" - така възкликват туристите за новопостроената крайбрежна алея на красивия и живописен язовир "Доспат". Самата алея е с дължина 2120 м., а ширината й е три метра.По дължината й има равномерно разположени: осмоъгълна беседка, беседка с барбекю, два броя камини, маси с пейки, детска площадка. Алеята е само за пешеходци, с табела е забранено преминаването на превозни средства.Истинската атракция, от където идва и сравняването с Босфора е вечер, когато светнат соларните лампи, които са близо 200 броя. Алеята оживява с туристи. Нощувка.

2 ден. Закуска. Започва нашата обиколка на района. Знаете ли, че в с.Късак имат невероятно красив водопад? По екопътека се достига до него, а там може само да се заредите с енергия...., време за отмора. Друга забележителност останала ни от древността е римският мост в село Любча. Дълга около километър горска пътека води туриста до него. Мостът , изграден от камъни и вар по традиционен за римляните начин, гордо се издига над река Осинска. Висок е 5-6 метра. През древността и средните векове около селото са отсядали гарнизоните на византийци, римляни, траки, османци и мостът е играл ключовч роля за бързото им придвижване на юг към Егейско море. Той е бил основна пътна артерия за военна и стопанска цел и по него често са минавали войските на хан Крум и хан Пресиян. Многото открити артефакти в местностите наоколо красноречиво говорят за това. В село Любча народната памет е съхранила спомена за тракийския певец Орфей с името на местността Орфенското. ПЕШЕХОДЕН ПРЕХОД ЗА ЦЕЛИЯ ДЕН ОКОЛО 4 ЧАСА. Отпътуване за София през язовирите Широка поляна, Беклика, почивка на Цигов Чарк. Пристигаме на стадиона вечерта.

Внимание: Посещението на скалния феномен Скалето ще се осъществи само ако е осигурена пътека до там, тъй като пътят минава през частни ниви!

Цена на човек в двойна/тройна стая: 98 лева

Доплащане за единична стая-20 лева

ПЕШЕХОДНИТЕ ПРЕХОДИ СА ЛЕКИ И ПОДХОДЯЩИ ЗА ВСИЧКИ, КОИТО НЯМАТ ДВИГАТЕЛНИ И СЪРДЕЧНИ ПРОБЛЕМИ.
Забележка:

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
Екскурзията се провежда при минимум 25 туристи. Срок за потвърждаване провеждането й- 7 дни преди тръгване.

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.
Промо пакети в БЛЦ Камена 3*, Велинград
от 31 лв.
Промо пакети в БЛЦ Камена 3*, Велинград
1 нощувки
Собствен превоз
40% отстъпка до 15.07 - Ол Инклузив в Роял Бей 4* - Елените
от 79 лв.
40% отстъпка до 15.07 - Ол Инклузив в Роял Бей 4* - Елените
1 нощувки
Собствен превоз
Доспат
Хотели - Доспат
Около Пловдив с деца и без - 14 идеи
Бачковски манастир - истории под манастирската лоза
7 идеи за лятна почивка в планински градчета и курорти