Начало / Екскурзии / Екскурзии - Елхово

САКАР-ЗЕМЯ НА КЕЛТИ, ДОЛМЕНИ, СКАЛНИ ЦЪРКВИ, ГРОБНИЦИ И МИСТЕРИИ

Номер на оферта

/

232574

Дати & цени

Цената включва

ранспорт с бус/19 места/
2 нощувки със закуски в къща за гости в село Сакарци
посещения по програмата
местен водач по време на екскурзията
организирано представяне и участие в келтски ритуали втория ден
водач от агенцията

Програма на пътуването

ДНИ/2 НОЩУВКИ СЪС ЗАКУСКИ В КЪЩА ЗА ГОСТИ

На това пътуване ще научите за келтите, живели по нашите земи, за техните обичаи и вярванията им, дори сами ще участвате в ритуалите им, ако пожелаете могат и да ви гадаят… Ще видите долмените, скалните гробници и църкви, светилищата на Сакар планина, нейните крепости, от където се разкриват зашеметяващи гледки, ще се насладите и на "Вехтата черква", която притежава стенописи без аналог и една от най-старите в България и какво ли не още, заповядайте за да се убедите!

Маршрут: София-Маточина-крепост Букелон-Михалич-Сакарци-Хлябово-крепост Палеокастро-Устремски манастир-Вехтата църква-София



Кои са келтите?

Вижте
http://celtic-society.com/?page_id=103

Според официалната наука археология Мегалит (на гръцки: mega????? - "голям камък" - от старогръцки "?????" - голям и "?????" - камък) е огромен камък - неологизъм съставен през 1870-те, с който се означават градежи от грубо обработени или необработени големи камъни, плочи, късове и монолити послужили за изграждане на съоръжения или монументи. Мегалитен означава структура, изградена от подобни огромни камъни, които са закрепени един за друг, без да се използва някакво спойващо вещество.

Мегалитите могат да бъдет долмени, менхири, кромлехи – древната мъдрост на предците, това са тайнствени постройки от камъни, разпръснати из цял свят, които няколко хилядолетия пазят тайните на своя произход и предназначение.

Те са уникалното историческо богатство на Сакар. Може и да не ги забележите, докато се разхождате из планината, но тези древни камъни, подредени от човешка ръка, са оцелели хиляди години. Поне 100 долмена има в тази част на България – и не се срещат почти никъде другаде на територията на страната. Най-големите и най-запазените са в Северен Сакар. Разнообразието им е толкова голямо, че планината заслужава да бъде обявена за долменен резерват.

Долмените – тези мегалитни структури, все още крият своите тайни. Има хипотези, че са астрономически съоръжения. Но такива черти не се наблюдават винаги и навсякъде. Има предположения, че са гробнични съоръжения или паметници. Но далеч не навсякъде има следи от погребения. Така или иначе предците ни са ги изграждали в продължение на 4000 години и си заслужава да продължим да търсим отговора на въпроса защо.

Мегалитни паметници се срещат от Британските острови до Япония.

Приема се, че най-стари са западноевропейските (4.-3. хил. пр.н.е.), докато балканските и кавказките се датират към 2.-1. хил. пр.н.е. Към средата на 1. хил. пр.н.е. мегалитното строителство замира навсякъде по света.

Според д-р Любомир Цонев/физика на твърдото тяло/, един от най-ревностните изследователи на мегалитите в България, не е изяснено още предназначението им, нито е ясна датировката им, поставена от археолозите. Трудно е да се каже дали градежът им е всеобщ етап в развитието на обществата, или е резултат на “дифузия” на една идея, която, естествено, е търпяла развитие и промяна с времето и мястото. Но техническият принцип на градежа се е запазил в хилядолетията: мегалитите са съоръжения, сглобени от минимален брой максимално големи и необработени или грубо обработени каменни монолити. Съчетаването на градивните елементи става не чрез зидане, а чрез групиране и сглобяване по кантовете.

За още информация виж
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80_%D0%A6%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B2

ПРОГРАМА:

1 ден. Отпътуване в 7 часа от стадион Васил Левски. Посещение на забележителностите край село Маточина и Михалич. Лека разходка около час. Отпътуване за село Сакарци, нощувка в къща за гости.

„Свети Пантелеймон“ е скална църква, паметник на културата от национално значение, издълбана във варовикова скала в близост до село Михалич, община Свиленград. Тя е единствената в страната с уникална триконхална форма. Датирана е от 10 век и вероятно е използвана от монаси и отшелници - последователи на различни ереси.

Крепостта Букелон (среща се още като "Вукелон") се намира край село Маточина, община Свиленград. Разположена е на висок хълм в северния край на селото и е опасвала цялото било със своите 150 метра дължина и 60 метра широчина. Със своите 18 метра височина, крепостта е внушителна и представлява величествена гледка сред околния пейзаж. Самата крепост е с формата на кръст, като по-късата му част е ориентирана към изток, а по-дългата - на Запад. През вековете крепостта е била многократно реконструирана, в зависимост от нуждите на своите собственици. През 1205 г. на това място войските на цар Калоян разгромяват армията на рицарите-кръстоносци, и залавят предводителят им - император Балдуин Фландърски. Легендата разказва, че императорът е прекарал първата си нощ като затворник в тази крепост, като поради това, крепостта е известна още като Балдуиновата кула сред местните хора. Крепостта Букелон е включена в списъка със 100-те национални туристически обекта на България.

2 ден. Закуска. Отпътуване за село Хлябово и разглеждане на мегалитите в района с местен водач . Разглеждане на крепост Палеокарстро. Пешеходен преход общо за деня около 5-5,30 часа/ Привечер организирана Келтска вечер, запознаване с обичаите и вярванията на келтите, организирана от Келското дружество в село Сакарци. В продължение на около 2 часа ще бъдете свидетели и участници в различни ритуали- Ритуал „Водно начало”, Ритуален огън, Ритуал за намиране на Сродна душа, изработване на личен Паршел/амулет/, Maypole Dance, “Келтско гадаене” и т.н. Нощувка.

Културно-историческият обект Палеокастро е открит и описан за първи път през 1888 година от братята Карел и Херман Шкорпил – основатели на научната археология и музейното дело в България.

Обектът представлява съвкупност от крепостни стени и високи скали, образуващи верига от зъбери, обърната към изток. Така цялата скалиста верига е винаги огрявана сутрин от лъчите на изгряващото слънце. По повърхността на скалите се разкриват множество скални дискове – над 150 на брой, като някои от тях са вдлъбнати, а други – изпъкнали. Според някои изследователи, това са соларни кръгове, свързани с древен култ към слънцето. За самата крепост се знае, че тя е тракийска, изградена в началото на I хил. пр. Хр. и многократно преустройвана и използвана чак до Средните векове от ромеи и българи. Тя дава името и на предполагаемото тракийско слънчево светилище. Някои смятат, че районът на Палеокастро е просто древна каменоломна за добив на воденични и други обработени камъни. За други, това е древно-тракийско светилище. Основание за последната хипотеза дават няколкото безценни артефакта, намерени от археолозите:

каменен крилат слънчев диск, намерен и документиран при проучванията под ръководството на проф. Александър Фол през 1973 г.;
множество изсечени каменни кръгове. Подобни дискове са открити и в други части на България. Край всички подобни обекти има доказатекства за култова дейност, извършвана покрай тези каменни съоръжения. Това дава основание за връзка между тях.



3 ден. Закуска. Отпътуване за София, като до обяд посещаваме някои от мегалитите в района на Сакарци, Устремския манастир и Вехтата църква. Пристигане на стадиона вечерта.

Устремски манастир. Името му се споменава в османски документи от 15 в., но първите сигурни данни за съществуването му са свързани с името на Христо войвода от Сливен. Той бродел с дружината си по тези места и открил изоставената църква "Св.ап.Петър и Павел", около която някога имало манастир. Тя служила за убежище на хайдутите. Когато войводата остарял, решил да се замонаши под името Хрисант. Вероятно с помощта на известния Индже войвода и неговия байрактар Ката Кольо, Хрисант успял да възстанови манастира и станал игумен. По това време манастирът приютявал много хайдути. Освен Индже тук отсядали много хайдути-Ангел войвода, Гарапачи Георги, Кара Добри и техните дружини. Вероятно заради това манастирът бил наречен Хайдушки. През 1836 г. била построена църквата "Св.Троица". В нея била вградена старата църква "Св.ап. Петър и Павел". "Св.Троица" е една от най-просторните манастирски църкви в България. Осем колони разделят вътрешното й пространство на три части.

Любопитно: Индже войвода (1755/1760-1821) е легендарен български войвода и хайдутин. Водел дружина от над 2000 души. Роден е в Сливен. Известно време бил кърджалийски главатар, а след това - един от най-ревностните закрилници на хората от сливенския край. Образът му е описан прекрасно в разказа на Йордан Йовков "Индже". Загинал в сражение при манастира "Св.Йоан Кръстител" край град Скулени по време на молдовското въстание срещу турците през 1827 г. Сражението е описано от великия руски поет Пушкин, заточен по същото време в Кишинев, в близост до бойните действия.



Скален храм “Вехтата църква” Намира се на 500 м над от манастира “Св. Троица”. Разположена е на северния склон на варовиково плато, което започва от самия манастир и се издига стръмно н нагоре. В ниското тече р. Манастирска.

Вехтата църква е пещера с неправилна форма и множество вдлъбнатини и ниши по стените и сводовете, която е била използвана за църква през Х век. Приблизителните й размери са 8м Х 6м. Църквата не е оформяна допълнително, била е запазена естествената конфигурация на скалите, като почти всички ниши и плоскости са били изписани направо върху голия камък. Образи на светци, а на места и гръцки надписи се открояват по сводовете и високите ниши. За съжаление, в резултат на проникващата вода и ерозията, много образи и надписи едва личат, само една малка част са запазени по-добре. Между тях са тройката светии на един от сводовете. В средата е разположена Св. Парашкева, а в дясно е млад светец. Тези два образа са най-запазени в художествено отношение. В дясно от тях под друг наклон има допоясно изображение на “Богородица Оранта” (Молителка и закрилница). Ликът на Арахангел Михаил е разположен горе в дясно, срещу входа на пещерата. Всички образи са изработени с четка, със земна охра, в една тоналност, като на места са по-плътни, а на места - по-леки и прозрачни (напр. нимбите около главите). При внимателно вглеждане могат да се открият и други следи от образи (само образи, никъде сцени). За историята и съдбата на Вехтата църква съществуват много и различни хипотези. Може би пещерата е била обитавана още през древността, а също и по време на най-ранното християнство, подобно на монашеските килии на Аладжа манастир. От сводовете на Вехтата църква сълзяла вода, която в миналото се смятала за светена и лековита. По време на големите празници Спасовден, Гергьовден, Св. Троица, Св. Апостоли Петър и Павел и др. тук идвали хора от близо и далеч, за да си измият болните тела и да получат изцеление.



Цена на човек в двойна/тройна стая-204 лева

Единични стаи не се предлагат.

Екскурзията е потвърдена, местата са точно 19.
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ


Начин на плащане: 50 % депозит при записване, доплащане 14 дни преди датата на отпътуване

Пътуването се осъществява при 19 плащащи.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.

Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата!!!

МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ
Екскурзията не е подходяща за хора с двигателни или сърдечни проблеми, има пешеходни преходи! ПЕШЕХОДНИТЕ ПРЕХОДИ СА В РАМКИТЕ НА 4-5 ЧАСА НА ДЕН.

Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Елхово |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Елхово |  22 септември - 2023 - България |  22 септември - 2023 - Елхово

Избрани оферти