Начало / Екскурзии / Екскурзии - Кюстендил

Съкровищата на Кюстендилската Света гора

Номер на оферта

/

231765

Дати & цени

Цената включва

eкскурзовод от агенцията и транспорт с лицензиран за туристически пътувания автобус

Цената не включва

лични разходи

Програма на пътуването

Бобошевски м-р „ Св. Димитър” – Руенски м-р „Св. Иван Рилски” – Границки манастир „Св. Лука”
Споменатите по-горе манастири са едни от най-старите и най-посещаваните не само в Кюстендилския край, но и в цяля България. А защо е така и защо именно тук, около района на Скринския пролом на р. Струма са се запазили най-много средновековни църкви и манастири, и защо Бобошевският регион с право се нарича „Българският Ерусалим” ще научи всеки, който посети този уникален край.

Програма:

Отпътуване в 7,30 часа от паркинга пред централния вход на стадион Васил Левски. С автобуса групата пристига в гр. Бобошево. Почивка и посещение на катедралният храм „Св. Богородица” – един от най-големите и красиви възрожденски храмове в Кюстендилско (1851-1862 г.). След това с автобуса групата пристига в района на средновековния манастир „Св. Димитър”, построен в началото на 10 век, обявен за паметник на културата от национално значение Разглеждане на манастирската църква със запазените старинни стенописи и манастирското аязмо. Всеки, който желае може да си налее животворна лечебна вода от аязмото. Следва посещение на близкия Руенски манастир „Св. Иван Рилски”, разположен на висок хребет в масива на Бобошевски Руен, в землището на с. Скрино, родното място на светеца. Слизане от автобуса и разглеждане на огромния манастирски комплекс. Пешеходната обиколка включва – аязмото „Светата вода”, разположено на 10 минути под храма, „Пещерата на Светеца”, разположена на 15 минути над аязмото и „Скалата на светеца”, разположена на 10 минути над пещерата. Цялата обиколка на комплекса е в рамките на 45-50 минути, но предоставя незабравимо удоволствие и преживяване на посетителите, след като погледнат невероятната панорама откриваща се от скалата на Светеца. Оттук като на длан се вижда почти целия Скрински пролом на Струма, дълъг 28 км, голяма част от Влахина планина и огряните от слънцето югозападни склонове на Рила.

Накрая с автобуса групата отпътува за Границкия манастир „Св. Евангелист Лука”, разположен сред великолепна букова гора, обявена за защитен природен резерват в землището на средновековното с. Граница. Това е един от средновековните български манастири, разрушен и ограбен след идването на турците и възстановен няколко века по-късно. За този изключително добре оформен и много добре поддържан обширен манастирски комплекс, разположен в подножието на средновековната крепост Калето се разказват много легенди и предания. Някои от тях ще бъдат разказани на групата от водача. Разглеждане на манастирския комплекс, наливане целебна вода от аязмото и наслада от панорамата откриваща се оттук към красивата Кюстендилска котловина. Почивка и време за снимки . Отпътуване за София.
Есккурзията се провежда при минимум 25 записани туристи и се потвърждава 2 дни преди тръгване.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Кюстендил |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Кюстендил |  Еднодневни екскурзии - България |  Еднодневни екскурзии - Кюстендил

Избрани оферти