Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Оферта номер: 232254

Водопади в Стара планина

ВНИМАНИЕ! Офертата не е актуална.
На този линк може да видите всички актуални Екскурзии в Сопот и Екскурзии в България.

Дати и цена
Цената включва
лицензиран транспорт, екскурзоводско обслужване
Цената не включва
планинска застраховка
Отпътуване 7:30 ч. от паркинга пред централния вход на стадион Васил Левски.

Ще посетим един от най-красивите водопади в България – Сувчарското пръскало, разположен в Средна Стара планина. Водопадът е с воден пад 54 метра! Регистриран е като природна забележителност в защитена територия. До него се достига по стар военен път, а в края на маршрута по стръмна пътечка в гората. Разходката до водопада и обратно до с.Христо Даново,откъдето започва маршрута отнема общо около 4 часа. Теренът по пътя е лек,няма голям наклон.Накрая по пътечката е стръмно до достигане на водопада.Програмата продължава към Сопотския манастир „Свето Възнесение Христово“. Познат е още като Сопотски манастир „Свети Спас“. Намира се в покрайнините на Сопот в полите на Балкана. От водача ще разберете, че не е ясно кога точно е основан манастирът, но в него се случват няколко интересни факти:

през 1828г. в игуменът Партений прави препис на „История Славянобългарска“;
на 7 декември 1858 г. в Васил Левски става монах Игнатий;
през 1875 г. Тодор Каблешков заклева членовете на възобновения Сопотски революционен комитет.
Манастирът е опустошен през кървавите юлски събития в Сопот през 1877 г. Две години по-късно е възстановен и добива сегашния си вид.
Сопотският манастир Св. Спас е място, на което се развиват няколко случки в романа „Под игото“ на народния писател Иван Вазов.

Край Сопотския манастир Свети Спас протича река Манастирска, която образува красиви водопади, най-високият от които е Сопотският водопад, висок около 15 метра. От манастира до водопада се върви около 30 минути пеша, нормален ход. Преходът до Сопотския водопад е по желание.

При непредвидени обстоятелства/лошо време, проблеми в групата, пътната настилка и др. водачът има право да промени последователността на маршрута, както и да приложи всички необходими мерки за сигурността на хората. Молим, съобразявайте пешеходните си възможности!!!Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми.

Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, обувки с токче, цвички и т.н не са вариант за преходи от този тип /, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани Носете суха храна. Желателно е да имате планинска застраховка, която можете да сключите в туристическата агенция, в случай на инцидент агенцията не носи отговорност, ако туристът не е застрахован.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

ЕКСКУРЗИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА ПРИ МИНИМУМ 19 ЗАПИСАНИ ТУРИСТИ, ПОТВЪРЖДЕНИЕ 2 ДНИ ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ.Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.


Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата
Сопот
Транспорт - Сопот Хотели - Сопот Забележителности - Сопот
Сопотски манастир Свети Спас
Около София на палатка: Язовир Огняново
7 кулинарни празника в България, които да посетите тази есен