Начало / Екскурзии / Екскурзии - Сандански

Земята на слизащите богове

Номер на оферта

/

231766

Дати & цени

Цената включва

транспорт с туристически автобус и екскурзовод по време на пътуването

Цената не включва

лични разходи

Програма на пътуването

Еко-селище от Глинени къщи „Под скалите“ - Единствените мраморни пирамиди в България – Античен град Нейне – Музей на мрамора на открито – Сандански/епископската базилика/ – пеш. преход 1,5 часа

Този уникален маршрут ще ни пренесе в ново, непознато досега измерение, както по отношение на историята и географията, така и заради красивия ландшаф и разбира се не на последно място-умението на майсторите-скулптори.

Отпътуване в 7,30 часа от стадион Васил Левски. Групата пристига в землището на южнопиринското село Илинденци и посещава най-красивите и единствени в целия Балкански полуостров пирамиди-светилища на тракийски племена, населявали района от дълбока древност. Наричат ги с различни имена – Костенурката, Черната скала, Кръста, Влечугото и други. Намират се върху обширно мраморно плато с лек наклон на изток. Представляват огромна скална площадка подобна на космодрум, по северния ръб на която се наблюдават скално изсечени жертвеници. Наситената с фрагменти битова керамика дава основание да се допусне, че се касае за мегалитно, единствено по рода си в България мраморно светилище ползвано в продължение на хилядолетия от населяващите го тракийски племена. Обектът е проучен от проф. Васил Марков от Югозападния университет и става въпрос за топоними, разпознаващи различни божества от тракийската, старогръцката и египетската митология, а именно: Тракийският конник, Великата богиня-майка Кибела, Зевс, Артемида, Дионис, Изида, Серапис и други. В подножието на една от скалите е регистрирана скално изсечена гробница, а друга от известните мраморни скали е разположена непосредствено до древен тракийски полис наречен Нейне, около който по време на късната античност е била построена труднопревземаема крепост. Време за история, размисъл, отмора за очите и естествено множество снимки. След това групата остава за почивка в глиненото еко-селище „Под скалите“, сгушено в подножието на мламорните пирамиди. Време за кафе. Следва разглеждане на мраморната Арт-галерия на открито, където са разположени стотици произведения, създадени от ръцете на наши и чуждестранни творци. Отпътуване за град Сандански. Посещение на уникалната епископска базилика в града. Била е една от най-големите сгради по това време в населеното място, а целият комплекс е разположен на площ от 1600 кв. м. Към него принадлежат самата трикорабна базилика с вътрешен двор (атрий), кръгъл баптистерий, мартириум и още няколко постройки. Смята се, че е изграден в три фази, които обхващат периода от 4 в. до средата на 6 в.. Свободно време и отпътуване за София. Пристигане на стадиона вечерта.
Екскурзията се потвърждава 2 дни преди тръгване при минимум 19 записани туристи.



Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Сандански |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Сандански |  Еднодневни екскурзии - България |  Еднодневни екскурзии - Сандански

Избрани оферти