Начало / Екскурзии / Екскурзии - Хасково

Тракийски светилища на сътворението – познание, зареждане, контакт

Номер на оферта

/

229827

Дати & цени

Цената включва

- транспорт с лицензиран автобус/бус по маршрута

- водач от агенцията

- нощувка със закуска в хотел 2/3* в района на Хасково или Хасковски минерални бани

Цената не включва

лични разходи, планинска застраховка

Програма на пътуването

Маршрут: Скален мегалит Гарван камък – Тракийско скално светилище Доган кая |Соколов камък| - скален мегалит с. Ангел войвода – скален комплекс Пармаклъ кая – светилище и крепост Асар кая с. Женда – двудневна с 1 нощувка, общ преход за 2 дни 7 ч

Този непознат за мнозина маршрут предоставя рядката възможност на туристите и любителите на скалните паметници на тракийската култура не само да ги посетят, но и за добият представа за култовите обреди, извършвани на тези мегалити. Туристическият маршрут, който предлагаме е свързан с култовата практика на нашите далечни прадеди – траките, все още непознати за огромната аудитория туристи и любители на старините, а всичко свързано с тях е неотменна част от българската история.

1 ден. Отпътуване от стадион Васил Левски в 7 часа. С автобуса групата пристига до един от култовите мегалити в южните склонове на Източни Родопи, а именно Гарван камък с неговите множество скални врязвания и изсичания (жертвеници, скални ниши, слънчеви и лунни дискове, олтари, жлебове и т. н.), включително и задължителната за Дионисовите мистерии пещера-утроба. Тук на избран ден от годината тракийският елит – царят-жрец, жреческото съсловие, военноначалници и аристократи са се събирали за да наблюдават и се отдадат на тайнството на прераждането. После групата се изкачва до подножието на скалното светилище и се запознава с всяко едно от споменатите изсичания – предназначение, начин на представяне на култовия обред, периодичност на култовите практики и т. н. Цялата група се изкачва до върха на невисокото скално светилище (20 минути), върху което има обособена дървена площадка за наблюдение. От нея се открива неописуемо красива панорама във всички посоки, а гледката е смайваща. Време за наслада, почивка и фотосесия. Слизане от върха на светилището по маркирана пътека в гората и качване в автобуса. Отпътуване до близка местност, където има други култови обекти свързани със светилището – няколко огромни и до съвършенство изпипани шарапани – големи скални вани, изсечени в скалите, в които се е приготвяло жертвеното вино, необходимо при всяко едно действие, свързано с култовите практики. Разглеждане на шарапаните и изслушване разказа на водача. Отново качване в автобуса и отпътуване до мястото на следващото предизвикателство – едно от най-красивите тракийски светилища в региона – Доган кая (Соколов камък). Слизане от автобуса и кратък преход до светилището (30 минути). Разглеждане на светилището и изслушване на беседата от водача. Време за почивка, отмора и много снимки. Продължаване с автобуса до землището на с. Ангел войвода. Следва кратък преход по екопътека до скалния мегалит, разположен северозападно от селото. Изкачване до скалното било за около 25 минути. Запознаване на групата с цялостния ритуално-скален комплекс – жертвеници, скални ниши, скални гробници, слънчев прозорец, астрономическа обсерватория и т н. Време за история, размисъл и фотосесия. Завръщане до автобуса и отпътуване към хотела/район Хасково или Хасковски минерални бани/. Настаняване, нощувка.

2 ден. Закуска. Отпътуване за землището на с. Женда. Слизане от автобуса и едночасов пешеходен преход по почти хоризонтален и лек за ходене терен от началото на махала Соколите до обширния скален комплекс Асар кая, разположен на три нива – праисторическа крепост, скален мегалит и ритуално-посветителски център. От билото на крепостта-светилище се открива приказно красива гледка към сърцето на Родопите. Запознаване и обхождане от групата на всички споменати нива заедно с водача. Време за отмора, зареждане с енергия и наслада на душата. Завръщане до автобуса и отпътуване за с. Ночево. Следва кратко спускане покрай плитко суходолие в сянката на дъбова горичка до сакралната част на светилището Пармак кая. Това е едно от най-големите по площ светилища в Родопите, разположено върху 3 отдалечени един от друг рида с дължина над 8 км, а цялостното им обхождане би траяло поне 3 дни. Тук има множество скали с трапецовидни ниши, 4 сухи пещери, повечето от които превърнати в пещери-утроби, няколко шарапани, красиви скални ниши разположени върху множество надвиснали една над друга скали, фалически символ (Пармаклъ кая) и огромната паст на пещерата-утроба Коджа ин (Голямата пещера). Запознаване и разглеждане на основната част на светилището, влизане на групата в пещерата (по желание), фотопауза. Кратка пауза и завръщане до автобуса. Отпътуване за София.Пешеходен преход за двата дни- около 7 часа общо.

Цена на турист в двойна/тройна стая- 106 лева

Цена на турист в единична стая- 126 лева
При непредвидени обстоятелства/лошо време, проблеми в групата, пътната настилка и др. водачът има право да промени последователността на маршрута, както и да приложи всички необходими мерки за сигурността на хората. Молим, съобразявайте пешеходните си възможности!!!Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми.

Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, обувки с токче, цвички и т.н не са вариант за преходи от този тип /, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани Носете суха храна. Желателно е да имате планинска застраховка, която можете да сключите в туристическата агенция, в случай на инцидент агенцията не носи отговорност, ако туристът не е застрахован.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

ЕКСКУРЗИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА ПРИ МИНИМУМ 19 ЗАПИСАНИ ТУРИСТИ, ПОТВЪРЖДЕНИЕ 7 ДНИ ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ.

Туроператорът си запазва правото на промяна реда на провежданите мероприятия или замяната им с други в случай на лоши метеорологични условия!

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Хасково |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Хасково |  Уикенд почивка - България |  Уикенд почивка - Хасково

Избрани оферти