Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Транспорт - Амстердам

Летище

Летището на Амстердам – "Схипол" (Amsterdam Airport Schiphol) е петото най-голямо летище в Европа. Обслужва над 48 милиона пътници за година и предлага полети до 260 дестинации по цял свят. Схипол се намира на 20 км от Амстердам. Най-бързо и евтино можете да стигнете до града с влак. До Централната гара на Амстердам се стига за 20 минути, а влаковете потеглят на всеки 15 минути (по-рядко през нощта). Гарата е разположена под летището. Билети се купуват от гишето на железницата (NS) или от автомати.

Пред летището има автогара с автобуси, които ще ви отведат до Амстердам или директно до други градове в Холандия. Автобус 397 (Airport Express) спира на доста места в Амстердам.

Такситата взимат поне 40 евро и може да се забавите в зависимост от трафика, а тук често има задръствания, дори и в центъра, където има и канали. Препоръчително е да не се качвате при таксиметрови шофьори, които са прекалено настоятелни.

Уебсайт на летище Схипол: www.schiphol.nl

Информация за разписанията на влаковете: www.ns.nl

Обществен транспорт

Лодки (Canal Bus) - цената на карта за един ден за възрастен е 22 евро, а за деца от 4 до 11 години - има 50% намаление. Лодките се движат по няколко маршрута между Централната гара на Амстердам и Националния музей (Rijksmuseum) в часовия пояс от 9.50 до 20.00 часа. Картата е валидна от деня, в който я купите до 12.00 часа на следващия ден.

Трамвай, автобус, метро

Най-разпространеният обществен транспорт в Амстердам е трамваят. Автобусите и метрото в града обслужват по-далечните спирки. За да се придвижвате с градския транспорт, задължително трябва да се снабдите с OV-чип карта (от месец юни 2010 г. хартиените билети не важат за градският транспорт в Амстердам). Чип-картата може да бъде заредена с определена сума в евро или да бъде закупен един билет. Компанията за превози в града (GVB) предлага и карти за транспорт за няколко дни. Изключително важно е да валидирате картата си веднага след качване в което и да е средство от градския транспорт. За актуални цени и промоции на билетите за градски транспорт в Амстердам вижте в сайта на GVB.

Информация за пътуване с градски автобуси: 9292.nl и gvb.nl

Влакове

Влаковете в Холандия се използват основно за дълги пътувания. Амстердам има девет гари, затова се информирайте добре преди да поемете на път. Централната гара на града се намира  на 10 минути пеша от площад Дам (Dam) и е най-подходяща, ако искате да обиколите туристическите забележителности.

Велосипеди

Използването на велосипед е най-добрият начин да се придвижвате из Амстердам. Ще ви направи впечатление, че местните хора се движат с доста обикновени велоспеди и причината за това е, че по-новите модели често биват открадвани. Около 10 евро на ден е цената за велосипед под наем. Магазините за отдаване под наем могат да бъдат открити из целия град. Имайте предвид, че жителите на града карат доста бързо по велоалеите, а наличието на пешеходци по тях е силно нежелателно и често опасно за самите пешеходци. 

Таксита

Поради затрудненото движение на автомобили в централен Амстердам, такситата рядко са най-бързият начин за придвижване. Понякога е трудно да си спрете такси на улицата. Най-добрия начин е да помолите в хотела или ресторанта да ви извикат. Има много компании и цените се различават, но бъдете готови да платите поне 10 евро за първите 3 километра. Важно е да знаете, че таксиметърът не начислява нищо при забавяне на движението или опашка. Въпреки това на таксиметровите шофьори е позволено да начисляват допълнително, като компенсация за пътуването, ако се налага да ви чакат твърде дълго, за да се появите или ако сте помолили шофьора да ви изчака. 

Забележителности около Амстердам
Цветна есен в АМСТЕРДАМ - 18.09.-21.09.2021
от 1039 лв.
Цветна есен в АМСТЕРДАМ - 18.09.-21.09.2021
3 нощувки
Самолет
Есен в Амстердам, 3 нощувки със самолет
от 295 лв.
Есен в Амстердам, 3 нощувки със самолет
3 нощувки
Самолет
Есен в Амстердам, 3 нощувки със самолет
от 295 лв.
Есен в Амстердам, 3 нощувки със самолет
3 нощувки
Самолет
Цветна есен в АМСТЕРДАМ - 18.09.-21.09.2021
от 1039 лв.
Цветна есен в АМСТЕРДАМ - 18.09.-21.09.2021
3 нощувки
Самолет