Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Анталия

Археологически музей

Тук има много какво да видите – добре запазени римски статуи, огромни саркофази, както и останките от театъра в Пергамон. Сред експонатите ще видите и част от челюстна кост, за която се казва, че е на Дядо Коледа (свети Николай). Той е бил роден в Патара (Patara) и е погребан в Демре (Demre). В музея има и интересна колекция от носии и черги. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Адрес: Konyaalti Cad Antalya

Уебсайт: www.antalyamuzesi.gov.tr/en

Ивли Минарели (Yivli Minareli)

Минарето е построено по времето на султан Кейкубат през ХІІІ в. и е символа на града. Наблизо има много впечатляваща статуя на Кемал Ататюрк.

Адрес: Kaleiei, Antalya

Каратай Медресе (Karatay Medrese)

Религиозно училище от ХІІІ в., намира се в близост до стария квартал Калейчи. Училището е интересно с необикновената си каменна зидария.

Адрес: Iskele Cad., Kaleiçi, Antalya

Триумфалната арка

Издигната е през 130 г. в чест на посещението на римския император Адриан. Кулата от двете страни на арката, както и части от самата стена се издигат в близост до пристанището на Анталия.

Адрес: Atatürk Cad., Kaleiçi, Antalya

Паркове

Не пропускайте да се насладите на екзотичните цветя в парковете "Ататюрк" (Ataturk Park) и "Караалиолу" (Karaalioglu Park).

Перге (Perge)

Град Перге се намира на около 17 км източно от Анталия и е била дом на хетите около 1500 години пр.Хр., преди да бъде колонизиран от гърците след Троянската война. Тук на много голяма площ можете да видите римски театър, огромен стадион и няколко улици с колони, датиращи от дните, когато апостол Павел спрял тук по време на първата си мисия. Вземете маршрутка (dolmus), за да стигнете до Перге.

Белек (Belek)

Крайбрежен курорт, който се намира по пътя към Ангария. Тук има известно голф игрище. Като добавка към това Белек предлага множество добри хотели и ресторанти. 

Аспендос (Aspendos)

Известният театър, който датира от древни времена и единствен е със запазена сцена, се намира именно в градчето Аспендос, което е на 18 км от Анталия. Театърът има капацитет от 20 000 души и не е разрушен, защото селджукските турци са го използвали като място за живеене. Античният театър се използва и до днес, като всеки посетил остава изненадан от акустиката му. През 20-те години на ХІХ век Кемал Ататюрк решава, че театърът трябва да бъде обновен.

Сиде (Side)

Сиде, между Анталия и Алания, е едно от многото места, където Клеопатра и Марк Антоний са имали среща. Почти на всеки ъгъл се натъквате на древни останки. Театърът тук, който е с капацитет 25 000 души, се намира на равнинно място и е подсигурен с масивни стени. Римската баня до театъра е красив Археологически музей. До там може да вземете местен автобус.

Манавгат (Manavgat)

Град Манавгат се намира на 75 км от Анталия. Водопадите извън Манавгат, източно от Сиде, не са твърде високи или зрелищни, но със сигурност си заслужават да бъдат видени. А в градчето има няколко приятни ресторанта и хубави магазини.

Бешконак (Beskonak)

Националния парк между Анталия и Алания е много красив, има интересни древни останки, както и няколко рибарника за пъстърва. Тук винаги е по-студено отколкото по крайбрежието. Има възможности за практикуване на рафтинг.

Олимп (Olimpos)

На запад от Анталия, в полите на планината Олимп, е разположен древният град Олимп. Днес от него са останали една антична порта към храм, който вероятно е построен от Марк Аврелий, части от мост и римски театър.

Кекова (Kekova)

Остров Кекова е разположен на час път по море от Анталия. Заливите около острова дават възможност за практикуване на ветроходство и плаване с яхти почти през цялата година. По северния бряг на Кекова може да видите част от антични сгради, потопени в морската вода в резултат на земетресение.

Каш (Kas)

Гостоприемството на рибарите в Каш ще ви очарова. Можете да разчитате на тяхната помощ - те ще ви насочат към хубав плаж, подводна пещера или залив. Разходете се из улиците на градчето - можете да намерите произведения от турските народни занаяти и множество други традиционни турски предмети.

Плажове в Анталия и около Анталия

Най-добрият начин да стигате до плажовете е да използвате маршрутките (dolmus). Повечето плажове са пригодени за деца и семейства. На някои от тях има възможност за водни спортове като сърфинг и водни ски.

Анталия (Antalya)

Плаж Лара (Lara) на 10 км източно от града е добър плитък пясъчен плаж. Каменният плаж Коняалти (Konyaalti) е малко по-близо на запад от Анталия. От пристанището в града има екскурзии с лодки до водопадите Дюден (Düden) и плажа Лара (Lara).

Сиде (Side)

И от двете страни на самия град има широки пясъчни плажове. На изток ще намерите комплексите Sorgun, Kizilagaç и Titreyen Göl - плаж със Син европейски флаг. На него има и хотели и барове. На запад със своите кафета и барове са Kumköy и Colakli.

Кемер (Kemer)

В Кемер има два плажа - Moonlight Beach от едната страна на пристанището и общественият плаж  – от другата. Други добри плажове има на север от града – в Göynük, Beldibi и Kiziltepe, или на юг в Camyuva и Tekirova. От пристанището има лодки до различните плажове, но може да стигнете и с маршрутките.

Забележителности около Анталия
Свързани Пътеписи за Анталия