Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Атина

Акропола

Подобно на света на боговете, които господстват над света на хората, свещеният скалист хълм на атинския Акропол се издига над градския площад - агората. Акрополът е светилище с храмове и олтари, бил е укрепление и обществен център, там се е пазела държавната хазна, имало е библиотека и картинна галерия. Тук ще видите Партенона (храма на Атина), Одеона, древноримския театър за 5000 зрители (всяко лято ползван за оперни и балетни постановки на открито), Ерехтейона. Прочетете още за Акропола.

Музеят на Акропола

Новият музей на Акропола се намира в основата на хълма на Акропола. Освен находки от Акропола, в музея има и ресторант с гледка към Акропола, както и обществена тераса с панорама към историческите хълмове на Атина. Информация за работно време и билети вижте в сайта на музея.

Уебсайт: www.theacropolismuseum.gr

Римската агора

През Античността агората е била и пазар, и политически център. 

Византийският музей

Византийският християнски музей в Атина (Byzantine Museum) е основан през 1914 година. Днес музеят се  разширява и под земята. Прочетете още за Византийския музей.

Дионисиевият театър

Дионисиевият театър в Атина е издигнат през 534 г.  пр.н.е. по времето на Пизистрат  и с него се ражда едно ново изкуство в древна Гърция - драматургията. По времето на Пизистрат е извършено записването на Омировите поеми, а заедно с това той подарява на своя народ  и изкуството на театъра. Театърът се заражда от празниците, посветени на бог Дионис - Големите Дионисии и Ленеите. Част от тези празници били  драматичните представления и поетическите състезания. Дионис - като бог на плодородието, радостта, веселието и виното символизира  творческо-производителните сили в природата и обществото. Прочетете още за Дионисиевия театър.

Олимпийски стадион

Олимпийският стадион се намира в местността Маруси в Атина.Той е основният стадион в гръцката столица и е домакин на всички лекоатлетически и футболни събития, както и на Олимпийските игри през 2004 година. Построен е през 330 г. пр.Хр. и е възстановен за Олимпийските игри през 1896 г. Това е най-старият стадион в света, който все още се използва, както и единственият в света, изграден изцяло от бял мрамор. Прочетете още за Олимпийския стадион.

Статуята на Зевс и храмът на Зевс

Статуята на Зевс е направена в построения храм в чест на бог Зевс около 457 г. пр.Хр. в древния град Олимпия, където през 776 г. пр.Хр. са се състояли първите Олимпийски игри. Храмът и статуята са изработени от великия Фидий. Храмът е бил с дължина 64 метра и широчина 28, а височината на вътрешното помещение била 20 м. Зевс бил изваян от слонова кост, седнал на трон, облечен в златна роба. Прочетете още за статуята на Зевс и храма на Зевс.

Храмът на Хефест

Храмът на Хефест е един от най-добре запазените древногръцки храмове в цяла Гърция, а вероятно и в Европа. Построен е през 450 г. пр.Хр. в чест на Хефест, бога на ковачите, занаятчиите и скулпторите,

Aрката на Адриан

До храма на Зевс в Атина се намира арката на Адриан, издигната в чест на императора през  131 г. след като войските му завладяват града. 18-метровата врата е в коринтски стил и изработена от мрамор. Интересни са надписите от двете страни на арката. На тази, която гледа към Акропола пише: "Това е Атина, градът на Тезей", а на другата - "Това е градът на Адриан, не на Тезей". Арката е издигната на древен път, който някога е свързвал новият римски град със старата Атина. Прочетете още за Aрката на Адриан.

Монастираки

Монастираки е малък квартал на Атина, който се намира близо до централния площад Синтагма и е най-евтиното място в града. Монастираки е раят на сергиите. Тук се продават сувенири, дрехи, обувки, могат да се намерят най-много антиквариати, магазини за народно изкуство и традиционни сувенири. Търговците са гърци, сърби, руснаци, турци... Най-интересно е в неделя, когато атиняни масово купуват или продават нещо, ожесточено пазарейки се. Освен магазинчета, тук има и много работилници, наредени една до друга и  мястото поразително прилича на нашия "Етър". Прочетете още за Монастираки.

Площад Синтагма 

Площад Синтагма (Plateia Syntagmatos) се намира в самото сърце на Атина, представлява огромен квадратeн площад, свързващ околните улици. На площада има големи сгради, които днес са са банки, офиси, хотели. В близост се намира сградата на парламента. Прочетете още за площад Синтагма .

Кифисия

Кифисия (Kifissia) е елитно предградие на Атина, където се намират едни от най - скъпите имения и вили и хотели в града. Kifissia е търговски район, подходящо място за шопинг. Наоколо можете да намерите много кафенета на открито, където да си починете и да се насладите на архитектурата. Прочетете още за Кифисия.

Пристанище Пирея

Пирея е древното пристанище на Атина, все още действа като главна точка на достъп до града по море от островите в Егейско море и Източното Средиземноморие. В близост се намира Археологическият музей на Пирея, основан през 1935 г. Музеят е малък по размер но притежава значими произведенията, сред които бронзови статуи на Аполон и Атина. Прочетете още за пристанище Пирея.

Национален археологически музей

Тук се съхраняват най-големите съкровища на Древна Гърция. Една от залите пази находките, открити от Шлиман при разкопките на Микена, в друга са изложени прочутите фрески от Санторини, можете да видите и изящни колекции от идоли от Цикладските острови. Информация за работно време и билети вижте на сайта на музея.

Уебсайт: www.namuseum.gr

Хълм Ликавитос

Хълмът Ликавитос се издига в самия център на Атина, на 233 м височина, и предполага разкопна гледка към столицата и пристанището. При ясно време се виждат възвишенията на Пелопонес. Можете да се качите пеша или с лифт. 

Хълм Филопапос

Ако искате да избягате от шума и тълпите на Атина, отидете на хълма Филопапос, където ще бъдете възнаградени с красива гледка към града и една от най-добрите гледки към Акропола. 

Глифада и крайбрежието

Ако сте за няколко дни в Атина, непременно отидете до крайбрежния град Глифада, пълен с ресторантчета, кафенета и сувенирни магазинчета. Стига се с трамвай или автобус от Атина. Тук има и хубави плажове, където местните събират тен.

Забележителности около Атина
Свързани Пътеписи за Атина
Древна Елада
от 540 лв.
Древна Елада
5 нощувки
Автобус
КРУИЗ 5 ГРЪЦКИ О-ВА И КУШАДАСЪ 2020
от 1020 лв.
КРУИЗ 5 ГРЪЦКИ О-ВА И КУШАДАСЪ 2020
4 нощувки
Автобус
Древна Елада
от 540 лв.
Древна Елада
5 нощувки
Автобус
КРУИЗ 5 ГРЪЦКИ О-ВА И КУШАДАСЪ 2020
от 1020 лв.
КРУИЗ 5 ГРЪЦКИ О-ВА И КУШАДАСЪ 2020
4 нощувки
Автобус