Забележителности - Бад Гащайн

Регион Залцбург                               
    Регионът Залцбург и Тирол предлагат страхотни възможности да се насладите на планински преживявания в стилна и релаксираща атмосфера, която е типична за ски курортите в Австрия. Повечето от известните бели склонове ще намерите в южната част на местността, където има условия както за начинаещите, така и за любителите на екстремните усещания и сноубордистите. В тази част от страната може да видите скалистите върхове, зелените пасища и кристалните планински потоци, които представят Австрия в истинския и блясък.  Този регион има всичко. Като се започне от град Залцбург, бижу в Световното културно наследство, и се премине през тучния Национален Парк Hohe Tauern, в който е и Бад Гащайн, и се стигне до огромните глетчери на Капрун и Grossglockner. В комбинация с уникалния климат, който е и лечебен, това прави австрийските Алпи доста популярна дестинация. Идват туристи от цял свят, за да практикуват различните дейности, които условията предлагат, да релаксират и да се насладят на планината.                                
    Ски зоните са фантастични и предлагат най-различни предизвикателства. Регионът като цяло предлага над 1700 километра писти и 580 лифта, разпределени в 22 различни зони. Ако не сте фенове на ските или просто още не сте се престрашили, има куп други зимни спортове, които да практикувате в курортите.  Забележителностите също не са за изпускане – фермите, старинните селца, спа центровете, музеите, най-големите ледени пещери в света в Eisriesenwelt  и т.н.                               
 
Ски                     
Бад Гащайн е разположен на 840 метра над морското равнище. Предлага 200 километра писти, като най-високите достигат почти до 2700 метра. Склоновете са с всякакви трудности и ще може да се насладите на дълги и приятни спускания или пък да се изправите пред трудни предизвикателства. По напредналите скиори обикновено се отправят към Sportgastein и Graukogel, защото там може да се спускат извън пистите, при това в подходящи условия.                        
    Във всеки от комплексите в долината Гащайн има склонове за начинаещи, като Angertal има дори и занималня. През последните няколко години са похарчени над €30 милиона евро за обновяване на лифтовете, машините за сняг и другите съоръжения. Това обновление трае постоянно, така че с перфектната техника и множеството сини и червени писти Бад Гащайн наистина е едно чудесно изживяване.                 
    Ако пистите в долината се пренаселят по време на натоварения сезон, добра идея е да се отправите към Graukogel, където е по-спокойно. Там обаче спусканията ще са по-трудни, склоновете по-стръмни. Ако нивото на снега е твърде ниско, пробвайте в Sportgastein. Надморската височина там е 1590 метра и очаквано тук снежната покривка е по-дебела.                         
    За съжаление петте планини не са свързани със ски пътеки или лифтове, но има ски автобуси, които правят връзката между всички зони лесна и удобна. Децата под 15 години ползват 50% отстъпка от цената на ски пропуските за възрастни.                   
    В Бад Гащайн има шест различни места, от които може да си наемете екипировка и да получите съвет, какви аксесоари са най-подходящи за вас. В долината има няколко лицензирани ски училища, както за прохождащите в спорта, така и за напредналите. Може да оставите малчуганите в ски-детската градина, където е подходящо място да опитат да карат за първи път. Повече информация може да намерите на http://www.schneesportgastein.com и http://www.gastein.at.          


Какво да правите и видите    
      

Водопадът – Символът на Бад Гащайн           
Водопадите на Gasteiner Ache се спускат от общо 341 метра, разделени на три нива. Заради заряда на отрицателно йонизирания въздух, водопадът е един от най-важните терапевтични инструменти в местността. Каменният мост при водопада оригинално е построен през 1840 година, а след това е разширен през 1927.           

Felsentherme                  
Потопете се в успокояващата и лечителна вода на тези басейни, заобиколени от ледове. В комплекса Felsenbad има различни сауни плюс вътрешни и външни басейни. (http://www.felsentherme.com)                  
 
Nikolaikirche               
Впечатляваща църква от 14и век, на която късата страна на покрива се държи само от една колона. Тук може да видите красиви икони, но някои от тях са доста бледи. Намира се на Poststraße, на Baderberg.                

Böckstein – Музей на Мините                      
Удивително пътуване в света на миньорството. Миналото оживява в този исторически музей под открито небе. (http://www.boeckstein.at)                      

Gasteiner Museum                      
Музея е домакин на впечатляваща колекция от минерали и съдържа интересна информация относно миньорството и лова. Колекции на местните обичаи, като тази на традиционни дървени маски, допълват богатата изложба на експонати. (http://members.aon.at/museum-badgastein)      

                           
Регионът „Prossau” – Горска хижа – Kötschachtal                       
Това е отправната точка за приказна разходка до водопадите Tischlerkar в горната част на Prossau. Отлично място за екскурзия с коне или с шейна с конски впряг. Заслужава си да видите красотата на Национален Парк Hohe Tauern.                       

Grand Hotel de l'Europe                            
В миналото това е бил първокласен хотел с удивителна историческа атмосфера, която да удовлетвори и най-изтънчените гости. Построен между 1906 и 1909, този храм на лукса може да бъде причислен към новата история.                                

 

Забележителности около Бад Гащайн
Летен езиков лагер в Хиршег, Австрия
от 1900 лв.
Летен езиков лагер в Хиршег, Австрия
14 нощувки
Автобус
Летен езиков лагер в Семеринг, Австрия
от 1680 лв.
Летен езиков лагер в Семеринг, Австрия
10 нощувки
Автобус