Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Събития - Банкок

Нова година - 1 януари
Въпреки че Тайландската нова година се празнува през април, ако сте в Тайланд на 31 декември преди полунощ ще станете свидетели на изключителни празненства по случай настъпващата нова година.

Ден на династията Чакри (Chakri) - 6 април
Отбелязва се паметта на откривателя на династията Чакри - крал Рама I.

Фестивалът Сонгкран (Bangkok Songkran Festival)
С фестивала Сонгкран се отбелязва посрещането на Нова година в Тайланд, провежда се от 13 до 15 април. Офис сгради, банки, малки магазини и ресторанти затварят, за да могат всички да се включат във веселбата. По време на този празник много от хората в Банкок се връщат по родните си места и градът става малко по-спокоен. Много разпространени са боевете с водни пистолети, пръскането с вода е ритуал за здраве и късмет. Смята се за важно да посетите девет храма по време на празника.

Ден на Коронацията - 5 май
Празнува се коронацията на крал Бхумибол Адулядей (Крал Рама IX).

Кралската церемония по сеитба  - 7 май

В присъствието на Краля или член на кралското семейство се отбелязва началото на сезона на ориза. Това е древен ритуал се провежда на Санам Луанг (Sanam Luang, пространство в близост до централния площад на Банкок). Фермерите вярват, че ритуалът предсказва изобилието на реколтата, провежда се от 1960 г. Церемонията следва строг ред, при  който представител на религията, облечен в церемониални дрехи води два свещени вола на сеитба. Символиката на ритуала се появява, когато  воловете започнат да се хранят с ориза, царевицата, граховите зърна – по това се разбира дали реколтата ще е плодородна или не.

Будистки празник "uVisakha Puja Day" - 2 юни

Празнува се при пълнолуние в шестия лунарен месец. Отбелязва се раждането, смъртта и просвещението на Буда.

Будистки празник "Asalha Puja Day" - 31 юли

Отбелязва се първото слово (с поучителен характер) на Буда.

Будистки празник "Khao Phansa" - 1 август
С този празник се отбелязва началото на дъждовния период.

Празници за рождения ден на кралицата – 12 август
За да покажат почитта си към кралица Сирикити,  хората в Тайван украсяват домовете и обществените сгради.

Празниците за раждането на краля – 5 декември
Празникът е в честа на най-дълго царувалият крал Бхумибол Адулядей (Bhumibol Adulyadej). Възкачил се е на престола на 9 юни 1946 г.

Традиционнота състезание с лодки на крал Рама VІІ
Провежда се през втората седмицата на декември. Всяка година над 50 отбора участват в двудневното състеозание с дълги лодки. Хиляди зрители наблюдавата борбата между отборите, а победителят печели трофея на краля, което е на-високата чест, която може да бъде оказана от краля.

Фестивал на Червения кръст
Фестивалът на Червения кръст се провежда два пъти в годината – през април и май. Целта му е да представи дейносите на организацията, освен това в рамките на фестивалните дни има безплатни лекарски консултации. Събитието привлича доста хора.

Фестивалът на вегетарианците – през октомври
Това е един от най-очакваните фестивали в Банкок. Освен сред вегетарианците, празникът е популярен и сред останалите хора. Ресторантите по улиците поставят жълт флаг, за да покажат, че се присъединяват към празника. Докато някои ресторанти продължават да предлагат месни ястия, участващите в празника предлагат само вегетарианска храна. Фестивалът се провежда в Китайския квартал на Банкок.
 

Забележителности около Банкок