Събития - Барселона

Барселона е град с много празници, които бихте могли да посетите, когато планирате пътуването си. Независимо дали ще е уличен фестивал, културно изложение или концерт – календарът е пълен. Трябва да знаете, че на официалните празници магазините, банките и дори някои ресторанти и музеи са затворени.      
Датите на някои събития се променят, особено на религиозните празници. Точният ден на много от мероприятията се обявява едва месец преди да се състоят. Така че ако планувате да посетите някое от тях, първо проверете точната дата в туристическите сайтове на Барселона.

Януари
Денят на Тримата Крале (Día de los Reyes) - 5 януари
Из страната се провеждат паради в навечерието на Богоявление, когато обикновено вече са раздадени коледните подаръци. В Барселона влъхвите или "Тримата крале", както са известни, пристигат на кораб на пристанището вечерта, за да раздадат лакомства на всички развълнувани деца, които ги очакват с нетърпение.                            

Февруари
Карнавалът
Можете да се наслаждавате на ярките костюми на групи деца или продавачи по сергиите на местните пазари, които правят състезание помежду си за най-интересен костюм. Само тук може да си купите риба от дама напълно преобразена като Луи VI. Друг интригуващ карнавал се провежда вградчето Ситжес в близост до Барселона. Там гей общността със своите костюми допринася много за колорита на празника. Много от жителите на Барсeлона взимат влака и за съвсем кратко време се пренасят да празнуват с тях. Карнавалът е точно преди Великите пости.

Март/Април                           
Святата Седмица (Semana Santa)                             
В Каталония има някои традиции за Великден, които не може да намерите в останалата част на страната. Традиционният специалитет "мона" е смесица между шоколад и сладкиш, който местните хора си раздават по същия начин, по който ние раздаваме козунак и великденски яйца. На Цветница се освещават върбови клонки в Саграда Фамилия, а след това се правят и другите великденски обичаи, които са изключително интересни. Извън града, в село Вергес до Жирона, се провежда т.нар. "танц на смъртта" (Dansa de la Mort) – мъже, облечени като скелети, танцуват различни танци. В село Еспаргуера, на 40 км от Барселона, се намира една от най-известните сцени на представления, показващи страданията на Иисус. Обичаите започват една седмица преди Великден.                    

La Diada de St. Jordi   - 23 април                           
Сан Жорди е патронът на Каталония, а празникът му съвпада с деня на смъртта на автора на "Дон Кихот" – Мигел де Сервантес, както и с този на Уилям Шекспир. На този ден мъжете подаряват по една роза на най-важните жени в своя живот (майки, приятелки, сестри и т.н.), а в замяна жените им подаряват книга. Днес, в знак на равенството на половете, много мъже подаряват на жените си също книга. Това е един от най-цветните дни в Каталония, защото по улиците излизат хиляди продавачи на рози, книжарниците изнасят сергии навън, а атмосферата из града е изключително ведра и приятна.                 

Май                   
Денят на май / Денят на труда - 1 май         
На 1 май по улиза Carrer de l'Hospital се продават най-различни билки и натурални лечебни средства, както и всякакви други здравословни стоки. Празникът е особено почитан в търговското съсловие.

Корпус Кристи (Corpus Christi)                       
Основен религиозен празник в испанския календар, честван особено силно в град Ситжес. Улиците се покриват с цветя и селището придобива приказен облик. Празникът може да се падне през май или през юни.

Юни             
Verbena de Sant Juan  - 23 юни                          
Празниците на този ден държат будни чак до сутринта дори бабите и дядовците. Семействата подготвят фойерверки една седмица предварително по площадите, а дори и по балконите. По плажовете се палят факли, а небето сияе от светлината им. Традицията е по изгрев всеки да се потопи за първи път в морето, защото тогава официално започва лятото.
              
Sónar
Този музикален и мултимедиен фестивал си е спечелил слава като един от най-добрите в света. Хиляди хора от Европа и другите краища на света идват да слушат диджеите и концертите на живо и да посетят другите свързани с фестивала събития. През деня мероприятията се състоят в Музея за съвременно изкуство, а през нощта се местят в огромните панаирни сгради. Ако искате билети за фестивала, се задействайте отрано. Фестивалът се провежда от началото до средата на юни.

Повече информация: www.sonar.es

Юли                       
El Grec                       
Международно признати имена във всички жанрове на музиката идват в града за да изнесат представления на различни места на открито. Провежда се в началото на юли.                   

Август
Festa Major de Gràcia
Очарователната едноседмична фиеста се състои в подобния на малко селце квартал Gràcia. През цялата година жителите на квартала работят за изграждането на украса с определена тематика, като например морския живот, слънчевата система, или дори кукли на местни политици, която да виси по улиците. През деня се разполагат дълги маси за общи обяди и игри, а през нощта малките улички се пълнят с хиляди хора за откритите концерти, балове и всякакви други веселби. Провежда се в началото или средата на август.

Септември               
La Diada de Catalunya - 11 септември                   
Това е най-значимия политически и исторически празник в Каталония. Въпреки че това е дата на честване на автономията на региона, всъщност денят бележи обсадата на града от испански и френски войски през 1914 г. по време на войната за испанското наследство. Навсякъде из Барселона има демонстрации, призоваващи към по-голяма независимост на региона. По гробовете на различни политици от миналото се полагат венци, а от всички балкони се издига „сениерата” – знамето на Каталония. Не е типично туристическо събитие, но ще е интересно, за всеки, който иска да разбере каталонския национализъм.

La Mercè (Дамата на Милостта) - 24 септември                       
Това празненство почита патрона на града. Легендата разказва, че тя отървала Барселона от нашествие от скакалци и жителите на града й се отблагодаряват по подходящ начин. По площадите има безплатни концерти на традиционна и съвременна музика, като най известните са на площад Plaça de Catalunya и площад Plaça Sant Jaume. По улиците се разнасят и фолклорни фигури като „гиганти” и „глупаци”. Хората излизат, за да играят "сардана" – традиционен каталонски танц. Вечерта като финал на празненствата са фойерверките и парадът с факли. Това е един от най-добрите моменти да сте в Барселона, като децата ще гледат с особена радост.

Октомври                       
Dia de la Hispanitat - 12 октомври
Национален ден на Испания, който отбелязва откриването на Новия свят от Колумб. Приема се противоречиво в Каталония, поради чувството за независимост на региона. Единствените прояви, които може да видите са точно демонстрации, призоваващи към независимост. На места има и незначителни празненства на групи хора от други части на страната.

Ноември                
Денят на Вси Светии - 1 ноември                 
Празникът се почита много от хората. Хората носят цветя на гробовете на близките си. На предната вечер по баровете на града се организират купони.                      

Декември                 
Коледа (Nadal)                               
В средата на декември се разполагат сергии на около катедралата Fira d' Santa Lucia и се образува огромен открит пазар по улиците около главната катедрала. Хиляди хора идват да си купят сувенири, коледна украса, елхи, както и фигури, свързани с Рождество Христово, които са широко разпространени тук. В църквата Betlem на булевард La Rambla има изложба на такива фигури, а пред кметството на площад Plaça Sant Jaume има фигура на Рождество с реален размер. Провежда се от средата на декември до края на коледните празници.                   

Забележителности около Барселона
Свързани Пътеписи за Барселона
БАРСЕЛОНА - ФРЕНСКА РИВИЕРА - ПРОВАНС
от 859 лв.
БАРСЕЛОНА - ФРЕНСКА РИВИЕРА - ПРОВАНС
7 нощувки
Автобус
БАРСЕЛОНА - ФРЕНСКА РИВИЕРА - ПРОВАНС
от 859 лв.
БАРСЕЛОНА - ФРЕНСКА РИВИЕРА - ПРОВАНС
7 нощувки
Автобус