Транспорт - Барселона

Летища
Около Барселона има четири летища – „Ел Прат” (El Prat),  „Жирона” (Girona), "Реус" (Reus) – на един час път и летище "Леида" (LIeida) – на повече от два часа път от Барселона.

„Ел Прат” (El Prat Airport) е летището на Барселона. Разположено е на 12 км от града. Специален Аеробус обслужва и двата терминала на всеки 5 минути и стига до центъра на града със спирки площадите Пласа Еспаня (Plaza Espana), Пласа Универсидад (Plaza Universidad) и Пласа Каталония (Plaza de Catalunya). Стига се за около 35 минути. Информация за маршрут и цени тук.

Има и влакове от Терминал 2 до гара Сантс в Барселона на всеки 30 минути, а цената на билета е около 3 евро. От Терминал 1 до Терминал 2 има безплатен автобус, който стига за около 10 минути. Таксита има пред терминалите, като цените зависят от деня от седмицата, часа и разстоянието.

Летище "Жирона" (Girona Airport) е на около 100 км от Барселона. Най-лесният начин да се придвижите от летището до Барселона са автобусите. Автобуси на компания Segales извършват трансфери до Барселона. Цената на автобусен билет е 25 евро за двупосочен билет, а пътниците пристигат на Автогара „Север” в Барселона (Barcelona Nord Bus Station; Estació del Nord).

Друг вариант е да си наемете кола от летище "Жирона", но трябва да знаете, че резервацията се прави предварително.

До Барселона има и влакове, но първо трябва да стигнете до град Жирона. От летището има редовен автобус, който ще ви отведе до автогарата на града, до която е разположена и гарата. На всеки час има два влака, които потеглят за Барселона - първият е Catalunya Express, с който пътят отнема 1 час и 15 минути, а цената на билета е 7 евро; другият влак е Regional Delta, с който пътуването трае около два часа, а цената на билет е 5 евро.

Интернет сайт на летището: www.girona-airport.net

Обществен транспорт

Barcelona Bus Turístic
Това е туристическа автобусна линия, която преминава през всички забележителности на града.
Повече информация можете да прочетете тук.

Метро
Метрото в Барселона има 8 линии, които можете за разпознаете по различния цвят, с който са означени. Освен метрото можете да се придвижвате и с градската железопътна мрежа (Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), която има три линии. Градският транспорт в Барселона има и интегрирана мрежа, така че с разнообразните възможности за карти и билети можете да ползвате целия градски транспорт. Билети се купуват от туристическите будки и от касите на спирките, а за автобусите - директно от шофьора.

Ако искате да използвате целият градски транспорт на Барселона с една карта има и такава възможност, но цената й ще зависи от зоната на града, в която ще я използвате, както и от продължителността. 

Повече информация - www.tmb.cat

Трамваи

За обиколка на Барселона можете да използвате и трамваите. Те имат 6 линии. Цената на билетите и маршрутите вижте в сайта им.

Повече информация - www.trambcn.com

Автобус
Обикновено автобусите в Барселона започват обиколките по линиите си около 04.30 сутринта и приключват към 23 часа. Разписанието на автобусите можете да намерите на всяка автобусна спирка. Има и нощни автобуси. Цени на билети и разписания вижте на сайта им.

За повече информация - www.tmb.cat

Нощни автобуси
Нощните автобуси на Барселона обслужват по-голямата част от линиите на редовния градски автобусен транспорт. Повечето нощни автобуси започват работа около 22.40 и 23.40 и приключват към 05.00 – 06.00 часа сутринта. Всички тръгват или спират от площад Каталония.

Таксита
Черно-жълтите таксита на Барселона могат да бъдат хванати от улицата или да бъдат повикани по телефона. Стандартните тарифи важат между 06.00 и 22.00 часа от понеделник до петък. По всяко друго време, включително национални празници, таксите са по-високи. Запомнете че обикновено шофьорите нямат дребни и не приемат кредитни карти.

Повече информация можете да намерите тук - www.taxibarcelona.cat
 

Забележителности около Барселона
Свързани Пътеписи за Барселона
БАРСЕЛОНА - ФРЕНСКА РИВИЕРА - ПРОВАНС
от 834 лв.
БАРСЕЛОНА - ФРЕНСКА РИВИЕРА - ПРОВАНС
7 нощувки
Автобус
Барселона - 3 нощувки със самолет
от 490 лв.
Барселона - 3 нощувки със самолет
3 нощувки
Самолет
Барселона - 3 нощувки със самолет
от 490 лв.
Барселона - 3 нощувки със самолет
3 нощувки
Самолет
БАРСЕЛОНА - ФРЕНСКА РИВИЕРА - ПРОВАНС
от 834 лв.
БАРСЕЛОНА - ФРЕНСКА РИВИЕРА - ПРОВАНС
7 нощувки
Автобус