Транспорт - Белград

Летище Никола Тесла

Самолетите кацат на летище Никола Тесла (BEG), което се намира на около12 км от самия град. Повечето големи и по-малките международни компании организират преки полети до Белград.

Щом слезете от самолета, бихте могли да вземете такси до града. Цените са определени с държавен указ, което ви спасява от непочтени шофьори, но все пак имайте предвид, че до центъра на града има около 18-20 км. Градът е разделен на 6 зони, като за всяка е фиксирана цена между 1400 и 6000 динара. 

Можете да вземете и автобус 72, който минава по два пъти на всеки час и стига до Зелени Венац в центъра, превозът с който ще ви коства 90 динара (150, ако си го купите от шофьора вместо от будката за билети) и отнема 45 мин. Спирката му е на нивото за пристигащи. Друг вариант е минибус А1, който върви до площад „Славия” в центъра, като преди това спира в Нови Белград и на Централната жп гара. Минибусът е с повече удобства и струва малко по-скъпо - 300 динара.

За актуална информация вижте уебсайта на летището: www.beg.aero

Влакове

Централната жп гара е разположена в центъра на града и пътят до площад „Република” е само 1-2 км, който се взима за 15 мин. Централната автогара е разположена непосредствено до жп гарата на улица „Караджорджева”. За повече информация, разписание и билети вижте в терминала вътре.

Автомобил

Ако пътувате с кола, препоръчва се да влезете в града от юг през магистрала Е-75, както и от югозапад през т.нар. Ибарска магистрала. Главни пътища влизат в столицата и от изток и североизток.  

Обществен транспорт

Обширната транспортна система на Белград покрива почти целия град, Нови Белград, Земун и други предградия. Може да закупите билет за еднократно пътуване от будка или от водача, като градът е разделен на няколко зони с различни цени. Повече за линиите и разписанието, както и за цените на билетите в различните зони може да прочетете на тази страница.

Градският транспорт е съставен от автобуси, които се движат между 4:00 и полунощ, като има и нощни линии, които се движат между полунощ и 4 часа (билетите са два пъти по-скъпи). Трамваите стигат и до Нови Белград и са снабдени със система, която съобщава следващата спирка. Тролейбусите се движат единствено в Стари Белград. Много по-бързи са минибусите, които обаче нямат изложени табели за маршрута си. Има и две системи от крайградски влакове – държавната БеоВоз и общинската БГ: Воз, разписанията на които можете да видите тук.

Такси

Имате на разположение голямо избор от таксита. Най-добре изберете такова, чиито цени са урегулирани от общината, което личи от синя табела на покрива.  

Воден транспорт

На ваше разположение е дори воден транспорт от Ада Циганлия до Нови Белград, стига маршрутът ви да го изисква!

Забележителности около Белград
БЕЛГРАД 2020 – БИРА, ВИНО И МНОГО МУЗИКА
от 199 лв.
БЕЛГРАД 2020 – БИРА, ВИНО И МНОГО МУЗИКА
2 нощувки
Автобус
БИРЕН ФЕСТ В БЕЛГРАД 2020
от 99 лв.
БИРЕН ФЕСТ В БЕЛГРАД 2020
1 нощувки
Автобус
БЕЛГРАД 2020 – БИРА, ВИНО И МНОГО МУЗИКА
от 199 лв.
БЕЛГРАД 2020 – БИРА, ВИНО И МНОГО МУЗИКА
2 нощувки
Автобус
БИРЕН ФЕСТ В БЕЛГРАД 2020
от 99 лв.
БИРЕН ФЕСТ В БЕЛГРАД 2020
1 нощувки
Автобус