Транспорт - Берлин

Летища

Берлин има две летища, и двете с отлични транспортни връзки към града.

Експреснит летищен автобус TXL ще ви закара от летище Тегел (Tegel) до Митте (Mitte; един от най-централните райони на Берлин) за 30 минути. Ако пътувате към район Шарлотенбург (Charlottenburg), може да вземете автобуси Х9 или 109 – пътуването трае отново 30 мин. Такси до града струва около 30-35 евро. 

Уебсайт на двете летища (с подробно описание на автобусите и влаковете от и до Берлин): www.berlin-airport.de

От летище Шьонефелд (Schönefeld) има експресен летищен влак, който стига до Берлин за около 30 минути. Можете да хванете и автобуси за различни части на града. Гарата на летищего (S-Bahn Schönefeld) е само на 300 метра от него – пътят отнема около 50 минути. Такси до града ще ви струва 30-40 евро.

Обществен транспорт

Метро системата в Берлин е достъпна и много ефективна. U-Bahn е обикновеното метро. S-Bahn е влакова система, която има няколко линии, обикалящи града. Берлин има три зони: зона А, която е очертана от S-Bahn кръга и обхваща центъра на града; зона В, която свършва на края на града; зона С, която включва най-близките околности на Берлин. Цената на билета зависи от това в коя зона се движите. През седмицата влаковете се движат до полунощ, а през уикенда – до късно през нощта. Билети може да си купите на пероните, но не забравяйте и да ги перфорирате – има много контрольори. Ако имате време и ви се разглежда, може да използвате и трамваите. Билети за тях може да си вземете и в самото превозно средство. Има и специални нощни автобуси.

Полезни сайтове: www.bvg.de (информация за билети, разписания и карти на градския транспорт) и www.s-bahn-berlin.de (информация за градските влакове).

Таксита

Такситата в Берлин са относително евтини. Стартовата цена е около 4 евро, а на километър взимат по около 2 евро. 

Влакове

Полезна информация: деца до 14 години пътуват безплатно във влаковете, ако с тях е някой от родителите, баба или дядо.

Забележителности около Берлин
Есен в Берлин - 3 нощувки със самолет
от 430 лв.
Есен в Берлин - 3 нощувки със самолет
3 нощувки
Самолет
Есен в Берлин - 3 нощувки със самолет
от 430 лв.
Есен в Берлин - 3 нощувки със самолет
3 нощувки
Самолет