Забележителности - Берлин

Малко са градовете, преживели толкова много промени през последните години, както Берлин. Двете части на града стават едно цяло отново след събарянето на Берлинската стена. Трудно ще забележите следи от разделението на града. Новата архитектура на площад Потсдамер (Potsdamer Platz) формира забележителен контраст с архитектурата от ХІХ в. на сградите в Шарлотенбург (Charlottenburg) - район в западната част на Берлин. Градът не е известен само с архитектурните си паметници, но и с музеите и зелените си оазиси.

Райхстага (Reichstag)

Това са вдъхновяващите сгради на парламента, където заседава и Бундестага (парламентът на Германия). Райхстага е построен през 1894 г. Сградата с всичките й подразделения е обновена от британския архитект Лорд Норман Фостър. Това е една от най-интересните забележителности в Берлин и задължителна за посещение.   Райхстага

Адрес: Platz der Republik 1 (Tiergarten)

Островът на музеите (Museumsinsel)

Едно от най-красивите места в Берлин е малкият остров на река Шпрее (Spree), построен между 1824 и 1930 г. На него има пет исторически музея (Старият музей, Старата национална галерия, Новият музей, музеят Пергамон и Музеят Боде), а целият район е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство още от 1999 г. Тук е също и грандиозната Берлинска катедрала (Berliner Dom). Островът на музеите

Александерплац (Alexanderplatz) и Телевизионната кула (Fernsehturm)

Площад Александър или Александерплац е един от най-популярните площади на Берлин. Площадът е кръстен на руския цар Александър І при посещението му през 1805 г. Тук може да почувствате атмосферата на стария Източен Берлин. Не пропускайте да посетите най-високата сграда в Берлин - 368-метровия връх на телевизионната кула. Гледката на Берлин в която и да е посока ще ви замае. Пийнете и по чаша кафе във въртящия се ресторант. Информация за работно време и цени на билетите вижте на сайта. 

Адрес: Panoramastr. 1a

Уебсайт: tv-turm.de

Бранденбурската врата (Brandenburger Tor)

Както Триумфалната арка в Париж, така Бранденбургската врата е едно от най-важните места в Берлин. Строежът й продължава от 1789 до 1791 г., а първоначално е наричана "Портата на света". Тук се провеждат фестивали, концерти, спортни събития и честване на Нова година. Прочетете подробна статия за Бранденбургската врата.

Адрес: Pariser Platz (Mitte)

Дворецът Шарлотенбург (Schloss Charlottenburg)

Това е великолепен бароков замък, построен през 1701 г., а след това престрояван и уголемяван няколко пъти. В околността има красива градина и няколко музея. Едно от най-забележителните неща в музея е колекцията от френски картини от ХVІІІ век и колекцията от порцелан.

Адрес: Spandauer Damm 20-24

Уебсайт: www.spsg.de

Берлинската стена

Най-дългият и добре запазен фрагмент от нея се нарича "Галерията" в Източната част. Намираща се до река Шпрее (Spree), тя се простира на 1300 метра. Художници от цял свят са изрисували стената веднага след падането й с артистичния си коментар на политическите събития от 1989 и 1990 г. Друга известна локация е Чекпойнт Чарли, най-изввестният пропускателен пункт в рамките на разделена Германия. Тук се намира музей с това име, в който са събрани стотици предмети и начини, по които хората са се опитвали да преминат нелегално стената. Прочетете повече за Берлинската стена.

Адрес: Mühlenstraße

Еврейският музей (Jüdisches Museum)

Най-големият еврейски музей показва 2000 години от тяхната история и живота им в Германия. Оригиналната архитектура на музея е голяма част от атракцията. Това е най-одумваният и емоционален музей.

Адрес: Lindenstraße 9-14

Уебсайт: www.jmberlin.de

Музей Martin-Gropius-Bau

Известната сграда от 1881 г. показва вълнуващи изложби на фотография и изкуство от целия свят.

Адрес: Niederkirchnerstr. 7

Уебсайт: www.gropiusbau.de

Площад Жендарменмаркт (Gendarmenmarkt)

Жендарменмаркт е известен площад в Берлин. На него се намират концертната зала на Берлин, френска и германска катедрала. В центърът на площада е издигната статуя на германския поет Фридрих Шилер.

Берлинската катедрала (Berliner Dom)

Берлинската катедрала е внушителна базилика. Днешната барокова структура датира едва от 1905 г. Прочетете повече за Берлинската катедрала.

Унтер ден Линден (Unter den Linden)

Унтер ден Линден е известен булевард, намиращ се в историческата част на Берлин. Името на улицата преведено на български означава „Под липите“. Унтер ден Линден свързва парк Лустгартен и Острова на музеите.

Църквата Св. Николай (Nikolaikirche)

Църквата Св. Николай е най-старата църква в града. Разположена е в западната част на централен Берлин. Известна е с невероятната си акустика и невероятните си 41 камбани. Прочетете повече за църквата Св. Николай.

Мемориалът на убитите евреи в Европа (Denkmal für die ermordeten Juden Europas)

Мемориалът на убитите евреи в Европа е известен още като Паметник на Холокоста. Той е построен в периода 1 април 2003 – 15 декември 2004 г. Официално е открит на 10 май 2005 г., когато се навършват 60 години от края на Втората световна война. Входът е свободен.

Зоологическата градина в Берлин (Zoologischer Garten Berlin)

Зоологическата градина в Берлин е най-старата и най-добре познатата зоологическа градина в Германия. Отворена е през 1844 г. и е разположена на площ от 350 декара. Зоологическата градина е дом на над 15 000 животни, което е и сред най-богатите колекции животински видове в света. Прочетете повече за Зоологическата градина в Берлин.

Забележителности в околността:

Дворецът Сан Суси

Построен през 1745 г. дворец, за който се казва, че е най-финият образец на рококо архитектурата в Европа. Сан Суси има за цел да съперничи на Версай в детайлите и екстравагантността, въпреки че е по-скромен по размер и по-интимен. Дългата едноетажна сграда, увенчана от купол и с два кръгли павилиона отстрани, е заобиколена от поредица тераси и грижливо оформени пейзажни градини, разпрострели се на площ от близо 2 кв. км.

Забележителности около Берлин
Есен в Берлин - 3 нощувки със самолет
от 430 лв.
Есен в Берлин - 3 нощувки със самолет
3 нощувки
Самолет
Есен в Берлин - 3 нощувки със самолет
от 430 лв.
Есен в Берлин - 3 нощувки със самолет
3 нощувки
Самолет