Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Събития - Будапеща

Ако планирате пътуването си, може да дойдете в Будапеща по време на някое от културните събития в града. Дори и да не уцелите такъв момент обаче, тук винаги се случват неща, на които си струва да присъствате – това е градът на фестивалите. Информация за актуални дати на събитията и относно билети за различните мероприятия може да намерите на  www.jegymester.hu. Също така полезни факти може да научите и от главния туристически офис в Будапеща – Tourinform.                 

Март                     

Пролетен фестивал Будапеща                          

Във всички по-големи зали и театри в града в продължение на две седмици има представления на всичко – от опера до балет, от класическа музика до драма и т.н. Едновременно с това в много от музеите има и временни изложби. Програма и инфорамция за билети ще откриете на сайта на фестивала: btf.hu. Хотелите по това време на годината се пълнят бързо, така че се организирайте отрано. Фестивалът се провежда от средата до края на март.

Великденски фестивал в град Холоко                        

На Великден, в този малък очарователен град в североизточна Унгария, местните носят традиционни носии и организират фолклорен фестивал. Той включва традиционни песни, танци и разбира се традиционни за региона ястия. За информация може да посетите интернет страницата му: www.husvetifesztival.com. Фестивалът е популярен колкото сред унгарците, толкова и сред туристите, така че очаквайте много хора.

 

Юни, юли и август                      

Представления в откритите театри на Будапеща                      

През лятото в Будапеща има широк избор на представления на открито. Едни от най-добрите са: опера и балет в Открития театър на остров Маргарет; фолклор и танци в театъра в Буда парк; мюзикъли в театър Városmajor и рецитали с класическа музика в Доминиканския двор на хотел Хилтън. Провеждат се от юни до август.          

Международен дворцов турнир, Вишеград                     

Всяко лято този древен град на река Дунав домакинства автентичен средновековен фестивал, изпълнен с дуелиращи се рицари на коне и пеша. Провежда се втората седмица на юли. За повече информация - www.palotajatekok.hu.

Летен оперен и балетен фестивал, Будапеща                       

Този летен фестивал е единственото време, когато може да видите лятно представление в чудесната Унгарска национална опера в Будапеща. Билети се продават в самата сграда. Средата на юли до началото на август.  (www.opera.hu)                               

Гран При на Унгария, Формула 1                 

Едно от най-важните европейски събития от календара на Формула 1 се провежда на пистата Хунгароринг в гр. Могьород. Нужно е да си резервирате хотел с месеци напред не само защото всичко ще е заето, но и защото цените постепенно се покачват. Провежда се през първия или втория уикенд на август. (www.hungaroring.hu)                                                   

Фестивал Sziget                

Започнал през 1994 г. и установил се като унгарския еквивалент на Уудсток, всяка година фестивалът Sziget (szigetfestival.com) привлича млади хора от цяла Европа. Сега е един от най-големите музикални фестивали на континента. Събитието включва различни групи, свирещи рок, джаз, фолк и др., които започват изпълненията си от ранния следобед и продължават чак до сутринта. Също така по това време има и къде да отидете на къмпинг. Обикновено започва втората седмица на август.

Традиционен занаятчийски панаир, Будапеща            

Панаирът се провежда в квартала около замъка Буда и продължава три дни. Стичат се търговци от цяла Унгария, както и от сдружения извън страната, особено от Румъния. Стоките са главно ръчна изработка и с много високо качество. Като цяло панаирът е част от празненствата по случай денят на Св. Стефан. Провежда се на 20 август.

Денят на Св. Стефан, Будапеща                

Това е национален празник за Унгария. Патронът на страната се почита с поредица от културни събития и невероятни фойерверки над река Дунав в 21.00 часа вечерта. На тази дата унгарците отбелязват и Деня на конституцията си, като церемониално приветстват първият хляб, направен с пшеницата от новата юлска реколта. Провежда се на 20 август

Национален еврейски фестивал, Будапеща                     

Този фестивал се появява на унгарската културна сцена през 1999 г. и включва поредица от събития, свързани с еврейската култура - музикални изпълнения, изложби на книги, кабарета и т.н. на различни места из града. Провежда се към края на август или началото на септември. За повече информация zsidomuveszetinapok.hu

 

Септември                    

Международен фестивал на виното в Будапеща                   

Този фестивал в квартала около замъка Буда, включва дегустации на вино, изложби, търгове, както и класически и фолклорни музикални изпълнения. Всяка година има по една страна – гост, която също излага своите вина. Провежда се в началото на септември. За повече информация aborfesztival.hu

Международен панаир Будапеща                  

В продължение на 10 дни залите на експо центъра в Будапеща – HungExpo, се изпълват с най-новите потребителски стоки от цяла Европа. Средата на септември. Повете информация можете да намерите тук - www.hungexpo.hu.

Художествени седмици в Будапеща                      

В чест на започването на сезона на изкуството из всички големи зали в града в продължение на три седмици се поставят специални танцови, класически и театрални представления. Традиционно фестивалът започва на 25 септември – денят на смъртта на Бела Батрок - унгарски композитор и пианист.    

Седмици на съвременната музика                      

Провеждан по едно и също време с Художествените седмици в Будапеща, този триседмичен фестивал включва изпълнения на съвременна музика отново във всички големи зали из града. Започва на 25 септември. 

Забележителности около Будапеща
Свързани Пътеписи за Будапеща
БУДАПЕЩА - БЕЛГРАД - НОВИ САД
от 329 лв.
БУДАПЕЩА - БЕЛГРАД - НОВИ САД
3 нощувки
Автобус
БУДАПЕЩА – БЕЛГРАД – НОВИ САД
от 339 лв.
БУДАПЕЩА – БЕЛГРАД – НОВИ САД
3 нощувки
Автобус
БУДАПЕЩА - БЕЛГРАД - НОВИ САД
от 329 лв.
БУДАПЕЩА - БЕЛГРАД - НОВИ САД
3 нощувки
Автобус
БУДАПЕЩА – БЕЛГРАД – НОВИ САД
от 339 лв.
БУДАПЕЩА – БЕЛГРАД – НОВИ САД
3 нощувки
Автобус