Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Шопинг - Будапеща

Будапеща е известна с антиките на скромни цени, които може да намерите на места като квартала Фалк Микса (Falk Miksa). Един от най-известните унгарски сувенири е херендската керамика, която се произвежда още от 1828 г.  Красивите ръчно нарисувани и оцветени вази, чинии и порцелан са спечелили много златни медали на различни изложби и конкурси. Магазинът на фабриката е на площад Надор (Nádor). Зад ъгъла е площад Vörösmarty, където може да си починете на по чашка кафе и сметанов сладкиш в най-известната сладкарница на града, Cafe Gerbeaud, или да продължите към Luxus – обществения магазин с интернационални модни къщи.

Пешеходната улица Vaci utca между площад Воросмарти (Vörösmarty) и Tърговския площад, е центърът за пазаруване в града. Тук може да намерите сувенири, маркови магазини, вино и няколко галерии. Не пропускайте малките пресечки с техните симпатични малки магазинчета и водещи производители на вино. Много от жителите на града смятат, че цените тук са много високи в сравнение с гигантския мол в Пеща – Westend, или с цените по Големия кръг – както наричат булеварда около центъра на града.

Новите магазини са разпръснати из центъра на Пеща. Улица Кирали (Kiraly) е трансформирана в дизайнерски център. Не пропускайте Nagycsarnok на улица Вамхаз (Vámház) - най-големите хали, построени през 1896 г. Що се отнася до храна, там има всичко, което Унгария може да ви предложи. Тук може да си купите унгарски специалитети като токайско вино - „Виното на кралете, виното на вината” – със специален вкус, добит от презряло и стафидизирано грозде. Това десертно вино перфектно допълва сладкиши. На първия етаж се продават висококачествени сувенири като фолклорни кърпи и носии, и др.

Забележителности около Будапеща
Свързани Пътеписи за Будапеща