Забележителности - Будапеща

Баните Сечени (The Scéchenyi Baths)

Будапеща е известна с баните и горещата вода, която извира от над сто извора. Това са най-известните открити бани за плуване в целия град. Изградени са в бароков стил и са отворени целогодишно. Къпещите се шахматисти, които сте виждали по снимките, прекарват времето си тук. Информация за работно време и цена на входните билети вижте на уебсайта на баните. 

Адрес: Állatkerti körút. 11

Уебсайт: szechenyispabaths.com

Главната Синагога/ Наги Синагога (The Main Synagogue / Nagy Zsinagóga)

Еврейският квартал на Пеща е един от най-големите в Европа. Първите евреи се заселват тук през 13-и век. Тук е и главната синагога, която е втората най-голяма в света след тази в Ню Йорк. До синагогата има и еврейски музей, който обаче е различен от Музея на Холокоста, който се намира в друга част на града.

Адрес: Dohány u. 2-8

Уебсайт: www.greatsynagogue.hu

Замъкът Буда (Castle Of Buda)

В двореца на хълмовете Буда има няколко музея, включително и Музея Лудвиг – за модерно изкуство, Националната Галерия и Дворцовият музей. Също така има и тесни алеи, и великолепни църкви. Оградената със стени част Вархеги (Várhegy) е защитена от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Замъкът Буда е исторически комплекс на унгарските крале в Будапеща. Замъкът е построен през 1265 г. на т.нар. "Хълмове на замъка", които са заобиколени от множество средновековни, барокови и сгради от ХІХ век. Винаги е отворен, като билети ще ви трябват за църквата Матиаш и наблюдателната площадка на Рибарския бастион.

Унгарската национална опера

Будапеща, заедно с Виена, е една от световните столици на операта. Ако обичате да слушате оперни изпълнения, си струва да си вземете билет отрано.

Адрес Andrássy út 22

Уебсайт: www.opera.hu

Хълмовете Буда, Будавар (Budavar)

В ден с хубаво време вземете трамвай или автобус до Хълмовете Буда, а оттам зъбчатата железница. Тук ще намерите мир и спокойствие високо над града и ще се насладите на великолепна гледка. В същото време не пропускайте да посетите и някои от пещерите, които са отворени за достъп. В пещерата Палволжи (Palvology), сред другите неща може да видите и уникалните каменни фигури „Слонът” и „Крокодилът”. Казват, че въздухът в пещерата е лечебен за белодробни болести.

Мементо парк (Szoborpark Muzeum)

Когато фигурите на комунистическия режим вече не били на политическа почит, били преместени от центъра на града в предградието на Буда. В този парк с комунистическа тематика може да видите гигантски статуи на Ленин, Маркс и Енгелс.

Адрес: Distrikt XXIII on the corner of Balatoni út and Szabadkai út

Уебсайт: www.szoborpark.hu

Остров Маргарет (Margitsziget)

Островът, известен и като остров Маргит, носи името на дъщерята на крал Бела ІV, която живяла в метох, разположен на него. Най-хубавият парк на Будапеща може да бъде открит тук, а докато се разхождате, обърнете внимание на сградите, които носят особена атмосфера: Водната кула, която е защитена от ЮНЕСКО, музикалния фонтан, сцената на открито, църквата Св. Михаил и множеството останки от църкви и метоха, в който Маргарет е живяла. На острова, дълъг 2,5 км и широк 500 м, има плаж, плувен басейн, два хотела и множество ресторанти.

Унгарският парламент

Унгарският парламент е една от най-старите законодателни сгради в Европа. Сградата е символ на Унгария и е известна туристическа забележителност. Парламентът е най-голямата сграда в Унгария и вторият по големина парламент в Европа. Можете да си купите билет и да разгледате фреските, мозайките и други любопитни експонати. Облечете се подходящо, тъй като дрескодът се следи. Прочетете повече за Унгарския парламент.

Цитадела (Citadel)

Цитаделата е построена след революцията от 1848-1849 г. като военна крепост и се намира на най-високата точка на града. Конструкцията е завършена през 1854 г. и основната й функция била да сплашва унгарските бунтовници. Прочетете повече за Цитаделата.

Площад на героите (Hosök Tere)

Площадът на героите  е един от основните площади в Будапеща, който е с огромно историческо и политическо значение. Намира се на края на Andrássy Avenue, непосредствено до градския парк. Площадът на героите е заобиколен от две важни сгради – Музеят за изящни изкуства отляво и Дворецът на изкуствата отдясно.

Рибарският бастион (Halászbástya)

Рибарският бастион представлява тераса със седем кули. Проектиран е и построен в периода от 1895 до 1902 г. от Фригис Шулек. През 1947-1948 г. синът му Янос Шулек възстановява разрушенията, направени през Втората световна война. Прочетете повече за историята на Рибарския бастион (+работно време и билети).

Църква Матияш (Mátyás-templom)

Църквата Матияш се намира в района на замъка Буда. Смята се, че е построена през 1015 г. Днешният вид на сградата се дължи на влиянието на късния готически стил – втората половина на XIV век, църквата е е реставрирана в края на XIX век. Това е втората по големина църква в средновековна Буда. Прочетете повече за църквата Матияш.

Верижният мост Сечени (Széchenyi)

Верижният мост Сечени е висящ мост над река Дунав, който свързва източната и западната част на града – Буда и Пеща. Той е първият мост в Будапеща, открит е през 1849 г. Всяко лято се провежда фестивалът Лято на Верижния мост, когато той се затваря за автомобили и се превръща в пешеходна зона с куп интересни събития през уикендите. Прочетете повече за историята на верижния мост Сечени.

Базилика Св. Стефан (Szent István-bazilika)

Базиликата Свети Стефан e посветена на първия крал на Унгария - Стефан I. Неговата мумифицирана дясна ръка се пази в мощехранителница. Това е най-голямата църква в Будапеща, която може да побере до 8500 души вътре. В църквата се организират турове с екскурзовод, както и по няколко наистина впечатляващи концерта годишно (следете програмата на сайта й). Прочетете повече за базиликата Св. Стефан.

Замък Вайдахуняд (Vajdahunyad Vara)

Замъкът Вайдахуняд се намира в градския парк на Будапеща. През 1896 г. по случай честването на хилядолетието от основаването на Унгария се организира грандиозно изложение, за което е изграден замък от картон и дърво с елементи от популярни исторически постройки. Замъкът става толкова популярен, че е издигнат от камък и тухли, за да остане и след изложението. Прочетете повече за замъка Вайдахуняд.

Музей на изящните изкуства

Музеят на изящните изкуства се намира на площада на героите. Колекцията на музея включва произведения от целия свят, а също и от всички периоди на европейското изкуство. Повече за музея на изящните изкуства.

Унгарски национален музей

За Унгарския национален музей се смята, че е открит още през 1802 г. с основаването на Националната библиотека Сечени от граф Ференц Сечени. Година по-късно съпругата на графа подарила на музея и своята колекция от минерали. Повече за Унгарския национален музей.

Музей на приложните изкуства (Iparmuvészeti Múzeum)

Музеят на приложните изкуства е създаден през 1872 г., като в него са изложени само частни колекции или дарени такива. Той притежава пет колекции. В колекцията „мебелировка“ има около 4000 експоната, обхващащи периода от XIV в. до XX в. Информация за билети и работно време вижте на сайта му.

Зоологическата и ботаническата градина

В зоологическата и ботаническата градина може да бъдат видени различни животински и растителни видове, които са застрашени от изчезване. Градината съществува от 1866 г. и е изключително добре поддържана. 

Забележителности около Будапеща
Свързани Пътеписи за Будапеща
Най-ниски цени: Будапеща със самолет
от 344 лв.
Най-ниски цени: Будапеща със самолет
3 нощувки
Самолет
БУДАПЕЩА - БЕЛГРАД - НОВИ САД
от 349 лв.
БУДАПЕЩА - БЕЛГРАД - НОВИ САД
3 нощувки
Автобус
Най-ниски цени: Будапеща със самолет
от 344 лв.
Най-ниски цени: Будапеща със самолет
3 нощувки
Самолет
БУДАПЕЩА - БЕЛГРАД - НОВИ САД
от 349 лв.
БУДАПЕЩА - БЕЛГРАД - НОВИ САД
3 нощувки
Автобус