Забележителности - Будапеща

За града

Оферти

Статии

Будапеща / Budapeshta

Баните Сечени (The Scéchenyi Baths)

Будапеща е известна с баните и горещата вода, която извира от над сто извора. Това са най-известните открити бани за плуване в целия град. Изградени са в бароков стил и са отворени целогодишно. Къпещите се шахматисти, които сте виждали по снимките, прекарват времето си тук. Информация за работно време и цена на входните билети вижте на уебсайта на баните. 

Адрес: Állatkerti körút. 11

Уебсайт: szechenyispabaths.com

Главната Синагога/ Наги Синагога (The Main Synagogue / Nagy Zsinagóga)

Еврейският квартал на Пеща е един от най-големите в Европа. Първите евреи се заселват тук през 13-и век. Тук е и главната синагога, която е втората най-голяма в света след тази в Ню Йорк. До синагогата има и еврейски музей, който обаче е различен от Музея на Холокоста, който се намира в друга част на града.

Адрес: Dohány u. 2-8

Уебсайт: www.greatsynagogue.hu

Замъкът Буда (Castle Of Buda)

В двореца на хълмовете Буда има няколко музея, включително и Музея Лудвиг – за модерно изкуство, Националната Галерия и Дворцовият музей. Също така има и тесни алеи, и великолепни църкви. Оградената със стени част Вархеги (Várhegy) е защитена от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Замъкът Буда е исторически комплекс на унгарските крале в Будапеща. Замъкът е построен през 1265 г. на т.нар. "Хълмове на замъка", които са заобиколени от множество средновековни, барокови и сгради от ХІХ век. Винаги е отворен, като билети ще ви трябват за църквата Матиаш и наблюдателната площадка на Рибарския бастион.

Унгарската национална опера

Будапеща, заедно с Виена, е една от световните столици на операта. Ако обичате да слушате оперни изпълнения, си струва да си вземете билет отрано.

Адрес Andrássy út 22

Уебсайт: www.opera.hu

Хълмовете Буда, Будавар (Budavar)

В ден с хубаво време вземете трамвай или автобус до Хълмовете Буда, а оттам зъбчатата железница. Тук ще намерите мир и спокойствие високо над града и ще се насладите на великолепна гледка. В същото време не пропускайте да посетите и някои от пещерите, които са отворени за достъп. В пещерата Палволжи (Palvology), сред другите неща може да видите и уникалните каменни фигури „Слонът” и „Крокодилът”. Казват, че въздухът в пещерата е лечебен за белодробни болести.

Мементо парк (Szoborpark Muzeum)

Когато фигурите на комунистическия режим вече не били на политическа почит, били преместени от центъра на града в предградието на Буда. В този парк с комунистическа тематика може да видите гигантски статуи на Ленин, Маркс и Енгелс.

Адрес: Distrikt XXIII on the corner of Balatoni út and Szabadkai út

Уебсайт: www.szoborpark.hu

Остров Маргарет (Margitsziget)

Островът, известен и като остров Маргит, носи името на дъщерята на крал Бела ІV, която живяла в метох, разположен на него. Най-хубавият парк на Будапеща може да бъде открит тук, а докато се разхождате, обърнете внимание на сградите, които носят особена атмосфера: Водната кула, която е защитена от ЮНЕСКО, музикалния фонтан, сцената на открито, църквата Св. Михаил и множеството останки от църкви и метоха, в който Маргарет е живяла. На острова, дълъг 2,5 км и широк 500 м, има плаж, плувен басейн, два хотела и множество ресторанти.

Унгарският парламент

Унгарският парламент е една от най-старите законодателни сгради в Европа. Сградата е символ на Унгария и е известна туристическа забележителност. Парламентът е най-голямата сграда в Унгария и вторият по големина парламент в Европа. Можете да си купите билет и да разгледате фреските, мозайките и други любопитни експонати. Облечете се подходящо, тъй като дрескодът се следи. Прочетете повече за Унгарския парламент.

Цитадела (Citadel)

Цитаделата е построена след революцията от 1848-1849 г. като военна крепост и се намира на най-високата точка на града. Конструкцията е завършена през 1854 г. и основната й функция била да сплашва унгарските бунтовници. Прочетете повече за Цитаделата.

Площад на героите (Hosök Tere)

Площадът на героите  е един от основните площади в Будапеща, който е с огромно историческо и политическо значение. Намира се на края на Andrássy Avenue, непосредствено до градския парк. Площадът на героите е заобиколен от две важни сгради – Музеят за изящни изкуства отляво и Дворецът на изкуствата отдясно.

Рибарският бастион (Halászbástya)

Рибарският бастион представлява тераса със седем кули. Проектиран е и построен в периода от 1895 до 1902 г. от Фригис Шулек. През 1947-1948 г. синът му Янос Шулек възстановява разрушенията, направени през Втората световна война. Прочетете повече за историята на Рибарския бастион (+работно време и билети).

Църква Матияш (Mátyás-templom)

Църквата Матияш се намира в района на замъка Буда. Смята се, че е построена през 1015 г. Днешният вид на сградата се дължи на влиянието на късния готически стил – втората половина на XIV век, църквата е е реставрирана в края на XIX век. Това е втората по големина църква в средновековна Буда. Прочетете повече за църквата Матияш.

Верижният мост Сечени (Széchenyi)

Верижният мост Сечени е висящ мост над река Дунав, който свързва източната и западната част на града – Буда и Пеща. Той е първият мост в Будапеща, открит е през 1849 г. Всяко лято се провежда фестивалът Лято на Верижния мост, когато той се затваря за автомобили и се превръща в пешеходна зона с куп интересни събития през уикендите. Прочетете повече за историята на верижния мост Сечени.

Базилика Св. Стефан (Szent István-bazilika)

Базиликата Свети Стефан e посветена на първия крал на Унгария - Стефан I. Неговата мумифицирана дясна ръка се пази в мощехранителница. Това е най-голямата църква в Будапеща, която може да побере до 8500 души вътре. В църквата се организират турове с екскурзовод, както и по няколко наистина впечатляващи концерта годишно (следете програмата на сайта й). Прочетете повече за базиликата Св. Стефан.

Замък Вайдахуняд (Vajdahunyad Vara)

Замъкът Вайдахуняд се намира в градския парк на Будапеща. През 1896 г. по случай честването на хилядолетието от основаването на Унгария се организира грандиозно изложение, за което е изграден замък от картон и дърво с елементи от популярни исторически постройки. Замъкът става толкова популярен, че е издигнат от камък и тухли, за да остане и след изложението. Прочетете повече за замъка Вайдахуняд.

Музей на изящните изкуства

Музеят на изящните изкуства се намира на площада на героите. Колекцията на музея включва произведения от целия свят, а също и от всички периоди на европейското изкуство. Повече за музея на изящните изкуства.

Унгарски национален музей

За Унгарския национален музей се смята, че е открит още през 1802 г. с основаването на Националната библиотека Сечени от граф Ференц Сечени. Година по-късно съпругата на графа подарила на музея и своята колекция от минерали. Повече за Унгарския национален музей.

Музей на приложните изкуства (Iparmuvészeti Múzeum)

Музеят на приложните изкуства е създаден през 1872 г., като в него са изложени само частни колекции или дарени такива. Той притежава пет колекции. В колекцията „мебелировка“ има около 4000 експоната, обхващащи периода от XIV в. до XX в. Информация за билети и работно време вижте на сайта му.

Зоологическата и ботаническата градина

В зоологическата и ботаническата градина може да бъдат видени различни животински и растителни видове, които са застрашени от изчезване. Градината съществува от 1866 г. и е изключително добре поддържана. 

Транспорт

Летище

Летището на Будапеща – Ференц Лист - е разположено на 15 км южно от града.  Има няколко начина да се предвижите от летището до Будапеща.

Градски транспорт - автобус 200 Е  - движи се от 04.00 часа до 23.00 часа. Тръгва от Терминал 2, а крайната спирка е метростанция Köbánya-Kispest. Оттук можеде да вземете метрото и да стигнете до центъра на града - площад Deák Ferenc. Пътуването отнема около 40 минути. 

Друг вариант е градски автобус 100Е, който спира на двата терминала на летището и стига директно до центъра (спирка Deak ter). Движи се на всеки 30 минути между 4 и 23 часа. За 100Е ще ви трябва специален билет (по-скъп от обичайните за градски транспорт) и няма как да ползвате стандартен билет за градски транспорт за него.

Уебсайт: bkk.hu/en/timetables

Мини бусове

Мини бусовете са най-удобни за пристигащите туристи, защото се движат денонощно. Ще ви закарат от летището директно до хотела. На сайта им има калкулатор за цени.

Уебсайт: www.airportshuttle.hu

Такси

Таксито ще ви вземе поне 30 евро.

Обществен транспорт

В Будапеща има метро, рейсове, тролейбуси, трамваи и градска железопътна мрежа (HÉV). В работни дни автобусите, трамваите и тролейбусите се движат от 04.30 до 23.00 часа.

Билетите за пътуване се купуват преди да се качите в превозното средство; не можете да си купите билет и от шофьора (малко по-скъп е). Билети можете да закупите от билетните автомати, будките за вестници и цигари. Един билет е валиден за едно пътуване без прекачване за всички средства на градския транспорт без тези части на HÉV, които са извън територията на столицата Будапеща.

Контролът по редовността на пътниците е много сериозен. Някои от кондукторите са с униформи, други не, но всеки кондуктор задължително носи червен отличителен бадж и значка с името и снимката си.

Всички унгарски граждани и гражданите на страни-членки на ЕС, които са над 65-годишна възраст пътуват безплатно в градския транспорт на Будапеща.

Уебсайт: bkk.hu/en/timetables

Таксита

По-добре е да ви поръчат такси от хотела или ресторанта, в който сте, отколкото да си спрете на улицата. Използвайте единствено лицензираните, които са с жълти табели.

Заведения

Хранене

Традиционната унгарска храна е силно повлияна от целия свят, но по такъв начин, че да не бъдат засегнати традициите й. Модерната унгарска кухня е сред най-добрите в Европа. Хората традиционно асоциират унгарската кухня с гулаш, което противно на общоприетото схващане не е яхния, а гъста супа, приготвена с много желание и любов. Задължително трябва да опитате рибената супа, пилешка супа с червен пипер, а също и домашно pörkölt (вид яхния). В никакъв случай не пропускайте десерта. Най-вкусни от всички възможни може би са щруделите, палачинките "Гундел" (Gundel) и смачканите до пюре варени кестени, гарнирани със сметана. По-добрата част на града за хапване навън е Пеща.

Барове и нощен живот

Будапеща предлага всякакъв тип нощен живот, от запушени бирарии до бохемски клубове и скъпи барове с шампанско. През последните години все по-популярни стават така наречените ruin bars - любопитен феномен, при който рушащи се сгради биват връщани към живота като барове, ресторанти и нощни клубове. Атмосферата им е лежерна, а декорите са наистина креативни. 

Шопинг

Будапеща е известна с антиките на скромни цени, които може да намерите на места като квартала Фалк Микса (Falk Miksa). Един от най-известните унгарски сувенири е херендската керамика, която се произвежда още от 1828 г.  Красивите ръчно нарисувани и оцветени вази, чинии и порцелан са спечелили много златни медали на различни изложби и конкурси. Магазинът на фабриката е на площад Надор (Nádor). Зад ъгъла е площад Vörösmarty, където може да си починете на по чашка кафе и сметанов сладкиш в най-известната сладкарница на града, Cafe Gerbeaud, или да продължите към Luxus – обществения магазин с интернационални модни къщи.

Пешеходната улица Vaci utca между площад Воросмарти (Vörösmarty) и Tърговския площад, е центърът за пазаруване в града. Тук може да намерите сувенири, маркови магазини, вино и няколко галерии. Не пропускайте малките пресечки с техните симпатични малки магазинчета и водещи производители на вино. Много от жителите на града смятат, че цените тук са много високи в сравнение с гигантския мол в Пеща – Westend, или с цените по Големия кръг – както наричат булеварда около центъра на града.

Новите магазини са разпръснати из центъра на Пеща. Улица Кирали (Kiraly) е трансформирана в дизайнерски център. Не пропускайте Nagycsarnok на улица Вамхаз (Vámház) - най-големите хали, построени през 1896 г. Що се отнася до храна, там има всичко, което Унгария може да ви предложи. Тук може да си купите унгарски специалитети като токайско вино - „Виното на кралете, виното на вината” – със специален вкус, добит от презряло и стафидизирано грозде. Това десертно вино перфектно допълва сладкиши. На първия етаж се продават висококачествени сувенири като фолклорни кърпи и носии, и др.

Забележителности

Баните Сечени (The Scéchenyi Baths)

Будапеща е известна с баните и горещата вода, която извира от над сто извора. Това са най-известните открити бани за плуване в целия град. Изградени са в бароков стил и са отворени целогодишно. Къпещите се шахматисти, които сте виждали по снимките, прекарват времето си тук. Информация за работно време и цена на входните билети вижте на уебсайта на баните. 

Адрес: Állatkerti körút. 11

Уебсайт: szechenyispabaths.com

Главната Синагога/ Наги Синагога (The Main Synagogue / Nagy Zsinagóga)

Еврейският квартал на Пеща е един от най-големите в Европа. Първите евреи се заселват тук през 13-и век. Тук е и главната синагога, която е втората най-голяма в света след тази в Ню Йорк. До синагогата има и еврейски музей, който обаче е различен от Музея на Холокоста, който се намира в друга част на града.

Адрес: Dohány u. 2-8

Уебсайт: www.greatsynagogue.hu

Замъкът Буда (Castle Of Buda)

В двореца на хълмовете Буда има няколко музея, включително и Музея Лудвиг – за модерно изкуство, Националната Галерия и Дворцовият музей. Също така има и тесни алеи, и великолепни църкви. Оградената със стени част Вархеги (Várhegy) е защитена от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Замъкът Буда е исторически комплекс на унгарските крале в Будапеща. Замъкът е построен през 1265 г. на т.нар. "Хълмове на замъка", които са заобиколени от множество средновековни, барокови и сгради от ХІХ век. Винаги е отворен, като билети ще ви трябват за църквата Матиаш и наблюдателната площадка на Рибарския бастион.

Унгарската национална опера

Будапеща, заедно с Виена, е една от световните столици на операта. Ако обичате да слушате оперни изпълнения, си струва да си вземете билет отрано.

Адрес Andrássy út 22

Уебсайт: www.opera.hu

Хълмовете Буда, Будавар (Budavar)

В ден с хубаво време вземете трамвай или автобус до Хълмовете Буда, а оттам зъбчатата железница. Тук ще намерите мир и спокойствие високо над града и ще се насладите на великолепна гледка. В същото време не пропускайте да посетите и някои от пещерите, които са отворени за достъп. В пещерата Палволжи (Palvology), сред другите неща може да видите и уникалните каменни фигури „Слонът” и „Крокодилът”. Казват, че въздухът в пещерата е лечебен за белодробни болести.

Мементо парк (Szoborpark Muzeum)

Когато фигурите на комунистическия режим вече не били на политическа почит, били преместени от центъра на града в предградието на Буда. В този парк с комунистическа тематика може да видите гигантски статуи на Ленин, Маркс и Енгелс.

Адрес: Distrikt XXIII on the corner of Balatoni út and Szabadkai út

Уебсайт: www.szoborpark.hu

Остров Маргарет (Margitsziget)

Островът, известен и като остров Маргит, носи името на дъщерята на крал Бела ІV, която живяла в метох, разположен на него. Най-хубавият парк на Будапеща може да бъде открит тук, а докато се разхождате, обърнете внимание на сградите, които носят особена атмосфера: Водната кула, която е защитена от ЮНЕСКО, музикалния фонтан, сцената на открито, църквата Св. Михаил и множеството останки от църкви и метоха, в който Маргарет е живяла. На острова, дълъг 2,5 км и широк 500 м, има плаж, плувен басейн, два хотела и множество ресторанти.

Унгарският парламент

Унгарският парламент е една от най-старите законодателни сгради в Европа. Сградата е символ на Унгария и е известна туристическа забележителност. Парламентът е най-голямата сграда в Унгария и вторият по големина парламент в Европа. Можете да си купите билет и да разгледате фреските, мозайките и други любопитни експонати. Облечете се подходящо, тъй като дрескодът се следи. Прочетете повече за Унгарския парламент.

Цитадела (Citadel)

Цитаделата е построена след революцията от 1848-1849 г. като военна крепост и се намира на най-високата точка на града. Конструкцията е завършена през 1854 г. и основната й функция била да сплашва унгарските бунтовници. Прочетете повече за Цитаделата.

Площад на героите (Hosök Tere)

Площадът на героите  е един от основните площади в Будапеща, който е с огромно историческо и политическо значение. Намира се на края на Andrássy Avenue, непосредствено до градския парк. Площадът на героите е заобиколен от две важни сгради – Музеят за изящни изкуства отляво и Дворецът на изкуствата отдясно.

Рибарският бастион (Halászbástya)

Рибарският бастион представлява тераса със седем кули. Проектиран е и построен в периода от 1895 до 1902 г. от Фригис Шулек. През 1947-1948 г. синът му Янос Шулек възстановява разрушенията, направени през Втората световна война. Прочетете повече за историята на Рибарския бастион (+работно време и билети).

Църква Матияш (Mátyás-templom)

Църквата Матияш се намира в района на замъка Буда. Смята се, че е построена през 1015 г. Днешният вид на сградата се дължи на влиянието на късния готически стил – втората половина на XIV век, църквата е е реставрирана в края на XIX век. Това е втората по големина църква в средновековна Буда. Прочетете повече за църквата Матияш.

Верижният мост Сечени (Széchenyi)

Верижният мост Сечени е висящ мост над река Дунав, който свързва източната и западната част на града – Буда и Пеща. Той е първият мост в Будапеща, открит е през 1849 г. Всяко лято се провежда фестивалът Лято на Верижния мост, когато той се затваря за автомобили и се превръща в пешеходна зона с куп интересни събития през уикендите. Прочетете повече за историята на верижния мост Сечени.

Базилика Св. Стефан (Szent István-bazilika)

Базиликата Свети Стефан e посветена на първия крал на Унгария - Стефан I. Неговата мумифицирана дясна ръка се пази в мощехранителница. Това е най-голямата църква в Будапеща, която може да побере до 8500 души вътре. В църквата се организират турове с екскурзовод, както и по няколко наистина впечатляващи концерта годишно (следете програмата на сайта й). Прочетете повече за базиликата Св. Стефан.

Замък Вайдахуняд (Vajdahunyad Vara)

Замъкът Вайдахуняд се намира в градския парк на Будапеща. През 1896 г. по случай честването на хилядолетието от основаването на Унгария се организира грандиозно изложение, за което е изграден замък от картон и дърво с елементи от популярни исторически постройки. Замъкът става толкова популярен, че е издигнат от камък и тухли, за да остане и след изложението. Прочетете повече за замъка Вайдахуняд.

Музей на изящните изкуства

Музеят на изящните изкуства се намира на площада на героите. Колекцията на музея включва произведения от целия свят, а също и от всички периоди на европейското изкуство. Повече за музея на изящните изкуства.

Унгарски национален музей

За Унгарския национален музей се смята, че е открит още през 1802 г. с основаването на Националната библиотека Сечени от граф Ференц Сечени. Година по-късно съпругата на графа подарила на музея и своята колекция от минерали. Повече за Унгарския национален музей.

Музей на приложните изкуства (Iparmuvészeti Múzeum)

Музеят на приложните изкуства е създаден през 1872 г., като в него са изложени само частни колекции или дарени такива. Той притежава пет колекции. В колекцията „мебелировка“ има около 4000 експоната, обхващащи периода от XIV в. до XX в. Информация за билети и работно време вижте на сайта му.

Зоологическата и ботаническата градина

В зоологическата и ботаническата градина може да бъдат видени различни животински и растителни видове, които са застрашени от изчезване. Градината съществува от 1866 г. и е изключително добре поддържана. 

Събития

Ако планирате пътуването си, може да дойдете в Будапеща по време на някое от културните събития в града. Дори и да не уцелите такъв момент обаче, тук винаги се случват неща, на които си струва да присъствате – това е градът на фестивалите. Информация за актуални дати на събитията и относно билети за различните мероприятия може да намерите на  www.jegymester.hu. Също така полезни факти може да научите и от главния туристически офис в Будапеща – Tourinform.                 

Март                     

Пролетен фестивал Будапеща                          

Във всички по-големи зали и театри в града в продължение на две седмици има представления на всичко – от опера до балет, от класическа музика до драма и т.н. Едновременно с това в много от музеите има и временни изложби. Програма и инфорамция за билети ще откриете на сайта на фестивала: btf.hu. Хотелите по това време на годината се пълнят бързо, така че се организирайте отрано. Фестивалът се провежда от средата до края на март.

Великденски фестивал в град Холоко                        

На Великден, в този малък очарователен град в североизточна Унгария, местните носят традиционни носии и организират фолклорен фестивал. Той включва традиционни песни, танци и разбира се традиционни за региона ястия. За информация може да посетите интернет страницата му: www.husvetifesztival.com. Фестивалът е популярен колкото сред унгарците, толкова и сред туристите, така че очаквайте много хора.

 

Юни, юли и август                      

Представления в откритите театри на Будапеща                      

През лятото в Будапеща има широк избор на представления на открито. Едни от най-добрите са: опера и балет в Открития театър на остров Маргарет; фолклор и танци в театъра в Буда парк; мюзикъли в театър Városmajor и рецитали с класическа музика в Доминиканския двор на хотел Хилтън. Провеждат се от юни до август.          

Международен дворцов турнир, Вишеград                     

Всяко лято този древен град на река Дунав домакинства автентичен средновековен фестивал, изпълнен с дуелиращи се рицари на коне и пеша. Провежда се втората седмица на юли. За повече информация - www.palotajatekok.hu.

Летен оперен и балетен фестивал, Будапеща                       

Този летен фестивал е единственото време, когато може да видите лятно представление в чудесната Унгарска национална опера в Будапеща. Билети се продават в самата сграда. Средата на юли до началото на август.  (www.opera.hu)                               

Гран При на Унгария, Формула 1                 

Едно от най-важните европейски събития от календара на Формула 1 се провежда на пистата Хунгароринг в гр. Могьород. Нужно е да си резервирате хотел с месеци напред не само защото всичко ще е заето, но и защото цените постепенно се покачват. Провежда се през първия или втория уикенд на август. (www.hungaroring.hu)                                                   

Фестивал Sziget                

Започнал през 1994 г. и установил се като унгарския еквивалент на Уудсток, всяка година фестивалът Sziget (szigetfestival.com) привлича млади хора от цяла Европа. Сега е един от най-големите музикални фестивали на континента. Събитието включва различни групи, свирещи рок, джаз, фолк и др., които започват изпълненията си от ранния следобед и продължават чак до сутринта. Също така по това време има и къде да отидете на къмпинг. Обикновено започва втората седмица на август.

Традиционен занаятчийски панаир, Будапеща            

Панаирът се провежда в квартала около замъка Буда и продължава три дни. Стичат се търговци от цяла Унгария, както и от сдружения извън страната, особено от Румъния. Стоките са главно ръчна изработка и с много високо качество. Като цяло панаирът е част от празненствата по случай денят на Св. Стефан. Провежда се на 20 август.

Денят на Св. Стефан, Будапеща                

Това е национален празник за Унгария. Патронът на страната се почита с поредица от културни събития и невероятни фойерверки над река Дунав в 21.00 часа вечерта. На тази дата унгарците отбелязват и Деня на конституцията си, като церемониално приветстват първият хляб, направен с пшеницата от новата юлска реколта. Провежда се на 20 август

Национален еврейски фестивал, Будапеща                     

Този фестивал се появява на унгарската културна сцена през 1999 г. и включва поредица от събития, свързани с еврейската култура - музикални изпълнения, изложби на книги, кабарета и т.н. на различни места из града. Провежда се към края на август или началото на септември. За повече информация zsidomuveszetinapok.hu

 

Септември                    

Международен фестивал на виното в Будапеща                   

Този фестивал в квартала около замъка Буда, включва дегустации на вино, изложби, търгове, както и класически и фолклорни музикални изпълнения. Всяка година има по една страна – гост, която също излага своите вина. Провежда се в началото на септември. За повече информация aborfesztival.hu

Международен панаир Будапеща                  

В продължение на 10 дни залите на експо центъра в Будапеща – HungExpo, се изпълват с най-новите потребителски стоки от цяла Европа. Средата на септември. Повете информация можете да намерите тук - www.hungexpo.hu.

Художествени седмици в Будапеща                      

В чест на започването на сезона на изкуството из всички големи зали в града в продължение на три седмици се поставят специални танцови, класически и театрални представления. Традиционно фестивалът започва на 25 септември – денят на смъртта на Бела Батрок - унгарски композитор и пианист.    

Седмици на съвременната музика                      

Провеждан по едно и също време с Художествените седмици в Будапеща, този триседмичен фестивал включва изпълнения на съвременна музика отново във всички големи зали из града. Започва на 25 септември. 

Забележителности около Будапеща

Избрани оферти