Кадакес

За града

Оферти

Статии

Кадакес / Cadaques

Може би Кадакес е най-известен с това, че в него се е намирало първото студио на Салвадор Дали и е бил един от любимите градове на сюррелиста. Намиращ се в северната част на Коста Брава, Испания, Кадакес е достатъчно отдалечен от Барселона, за да има малко население, и с достатъчно запазена природа и романтични пейзажи, за да привлича чуждестранни туристи.

Кадакес е разположен в сърцето на нос Креус и разполага с отлични плажове и скалисти заливчета. Някога е бил малко рибарско селище, достъпно само по море. Път по суша до Кадакес е построен едва през 1910 г. Това е и причината в градчето да се развие собствен диалект, наричан парлат салат.

Важна информация

Телефонен код на Кадакес: 972

Спешни телефони: Местна полиция 972 159 343

Медицинска помощ 972 258 807

Туристическа информация: Cotxe 2A, тел. 972 258 315

Имейл: turisme@cadaques.cat

Работно време: Почти всички учреждания - църкви, банки, ресторанти, магазини, музеи - затварят за обедна сиеста. Тя варира по продължителност и точно начало, но обикновено е най-малко два часа. Общо работното време през лятото е между 9:30 и 13:30 часа и между 16:30 и 20:00 часа. Някои големи търговски вериги и определени магазини може и да са отворени, но са по-скоро изключения.

Аптеки

Farmacia Colomer

Ctra Portligat 28

Тел. 972 258 932

Farmacia Moradell

Pl.  Frederic Rahola 9

Тел. 972 258 751 

Транспорт

Автобус

Кадакес се намира на два часа и половина от Барселона. Ако сте кацнали в Барселона със самолет, можете да вземете директен автобус до Кадакес. Автобусите са на компанията "Sarfa" и се движат по различно разписание. Имайте предвид, че в почивните дни може да има много време между автобусите. Тръгват от Северната автогара в Барселона (близо до метростанция "Arc de Triomf").

Уебсайт: www.sarfa.com

Ферибот

Между Кадакес и съседното градче Росес има ежедневна фериботна връзка. Можете да си купите билети от будката на централната пешеходна улица в Кадакес. 

Лодка

На крайбрежието има няколко компании, които дават моторни лодки под наем - на час, за половин ден или за цял ден. Най-слабите като мощност можете да управлявате само с шофьорската си книжка. Цената за 4 часа е около 90 евро

Пеша

Между Кадакес и Росес има маркирана крайбрежна пътека с дължина около 15 км, а пейзажите по пътя са възхитителни. Пътеката е маркирана с бяла и червена лента.

Заведения

Рибните ресторанти в Кадакес са едни от най-добрите в региона. Пробвайте сепия с грах или ориз в гърне. Непременно опитайте и местното вино. Новото вино (novell), както и леките плодови червени вина са сред най-добрите в региона.

Забележителности

Нос Креус

Нос Креус се намира на около 7 км от Кадакес и е защитен парк. До него можете да стигнете пеша по маркирана пътека или с автомобил по крайбрежния път. Там ще видите камъните, които присъстват в много от картините на Салвадор Дали. В сградата на фара има ресторант, който работи до късно. 

Старият град

От залива започват стръмните калдъръмени улички на Стария град с белите къщи. Посетете църквата "Санта Мария" в бароков стил.

Къща-музей на Салвадор Дали

Намира се до залива Порт Лигат. В него можете да се запознаете с част от творчеството на художника.

Работно време: 10:30 - 18:00 часа. Почивен ден: понеделник, Затворен е от 7 януари до 11 февруари. Билет: 11 евро.

Събития

Музикален фестивал

Музикалният фестивал в Кадакес се провежда всяко лято в началото на август в църквата "Санта Мария". Начало на концертите обикновено е 22:30 часа, а цените на билетите са между 20 и 45 евро.

Уебсайт: www.festivalcadaques.cat

Забележителности около Кадакес

Избрани оферти