Забележителности - Дубровник

Градските стени

Целият град, включително и пристанището, е заобиколен от стени, които са служели за защита от нападение по море. Те се простират в продължение на 2 км и на места достигат до 25 м ширина. Разходка по стените ви дава идеална възможност да видите средновековните и бароковите богатства на Стария град, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Отворени са ежедневно от 10:00 до 15:00 ч. през зимата и от 09:00 до 19:30 ч. през лятото.

Старият град

Зашеметяващите сгради, облицованите с мрамор улици и невероятната атмосфера правят разходката в Стария град изключително приятна. Главната улица – Страдун, започва със стар манастир и завършва с красив площад.

Страдун

Страдун е прочутата пешеходна улица в стария град на Дубровник. Изградена е след голямото земетресение през 1667 г. Преди това там са се намирали сгради на благородници, а впоследствие сградите са с все така пищни фасади, но и са по-функционани.

Крепостта Минчета

От векове кулата на крепостта Минчета се извисява над града и днес се е превърнала в един от символите на Дубровник. Първоначално е била по-малка и квадратна, построена през 1319 г., но през 1464 г. е променена и придобива сегашната си кръгла форма благодарение на прочутия флорентински архитект Мичелоцо Мичелоци. 

Крепостта Бокарт

Също е дело на Мичелоци и е имала за цел да предпазва основните порти, падащия мост и рова на градските порти Пиле. Днес там се организират събития от Летния фестивал в Дубровник.

Крепостта Ревелин

Крепостта Ревелин е издигната извън градските стени през XVI век, когато Дубровник е застрашен от Венеция. Крепостта е издигната много бързо, като всички други обществени и частни дейности са били прекратени, за да може цялото население да се включи в строителството.

Крепостта Ловриенац

Крепостта Ловриенац също се намира извън градските стени, в западната част на града. Според легендата на същото място върху непристъпните скали венецианците искали да издигнат своя крепост, за да застрашат Дубровник. След като разбрали това, само за три месеца местните жители издигнали крепостта Ловриенац. Когато пристигнали с корабите си, натоварени със строителни материали, венецианците с почуда видели, че са били изпреварени.

Църквата на Спасителя

Църквата на Спасителя е построена между Францисканския манастир и градските порти Пиле през 1520 г. като благодарност за спасението на града от земетресението през същата година. Църквата не е засегната при разрушителното земтресение през 1667 г. и до днес е в оригиналния си вид. 

Доминиканския манастир и музей

Манастирът датира от 1301 г. и е построен от жителите на Дубровник, които са били заставени да работят по него от местните власти. В музея към обителта има впечатляваща селекция на изкуство от XVI в., създадено в Дубровник. Музеят е отворен ежедневно от 09:00 до 17:00 часа през зимата и от 09:00 до 18:00 часа през лятото.

Францисканският манастир 

Първоначално Францисканският манастир се е намирал извън градските стени, но заради заплахата от война през XIV век монасите са принудени да изоставят обителта си и да се преместят. Строителството на Францисканския манастир започва през 1317 г. и продължава дълги години. В църквата на манастира се организират концерти в рамките на Летния фестивал в Дубровник. В манастира е разположен и музей с инвентар от аптека Мале Браче на повече от 700 години, където можете да видите оригинални рецепти и инструменти на аптекарите отпреди столетия.

Фонтанът на Онуфри

Големият фонтан на Онуфри се намира срещу Църквата на спасението. Създаден е от Онуфри дела Кава в чест на завършената водоснабдителна система на града през 1438 г. 

Планината Сръд (Srd)

Планината точно северно от града осигурява великолепна гледка на крайбрежната ивица на Дубровник. Известно време въжената железница не се движеше, но вече можете да я използвате (разписание и цени на лифта тук: www.dubrovnikcablecar.com). Може да отидете до там с кола или пеша. Фантастичната гледка ще е вашата награда за трудното пътуване.

Дворецът Спонза

Дворецът Спонза е комбинация от готически и ренесансов стил. В началото е замислен като сграда на митницата, в която да бъдат облагани с мито стоките, пристигащи от всички краища на света. В едно от крилата са се секли монетите на Дубровнишката република. По-късно се превръща в културен център и място за срещи на асоциацията "Академия на образованите", където се обсъждат всички артистични, културни и научни постижения за времето си. В двореца Спонза се е помещавало и първото училище в Дубровник.  

Тръстено (Trsteno Arboretum )

Точно извън Дубровник, на хълм с изглед към морето, е разположена тази красива ренесансова градина. Тръстено е първата проектирана обществена градина в Далмация. Тук растат палми, евкалипти, камфорово дърво, мандарини и грейпфрути, а заедно с тях се извисяват и четиристотин годишни дървета, като някои достигат височина от 50 метра.

Музей на Марин Држич 

Марин Држич е една изключителна личност от Дубровник, чиято история си струва да научите. Роден е около 1506 г. и е бил известен с хумористичните си поеми, сказки, както и с музикалните си умения. Експозицията е аудио-визуална и ще ви потопи в миналото. Информация за цена на билети и работно време вижте на сайта.

Уебсайт: muzej-marindrzic.eu 

Елафитските острови

Недалеч от Дубровник има 13 красиви и неосквернени острова, на които автомобилното движение е забранено. Колоцеп е един от най-привлекателните, тъй като предлага на посетителите както свежи гори, така и плажове. Лопуд и Сипан са другите два населени острови от Елафитските. През лятото има ферибот четири пъти дневно.

Остров Локрум

Десет минути плаване с лодка от Стария град ви делят от остров Локрум, защитен от ЮНЕСКО. На самия остров можете да се разходите, да се плацикате в плиткото езеро, известно като Мъртво море (подходящо за деца), да се изкачите до най-високата точка на острова със звездовидната крепост, построена от французите там, и да се порадвате на свободно разхождащите се пауни.

По следите на Game of Thrones

Дубровник беше използван за снимачна площадка на сериала Game of Thrones, а вие можете да се включите в организирани турове, които ще ви разведат из локациите от снимките и ще ви разкрият тайни зад кадър.

Уебсайт: www.game-of-thrones-dubrovnik-tour.com

Забележителности около Дубровник
Свързани Пътеписи за Дубровник
Eкскурзия в Будва и Дубровник
от 330 лв.
Eкскурзия в Будва и Дубровник
3 нощувки
Автобус
Екскурзия до Черна Гора и Дубровник
от 330 лв.
Екскурзия до Черна Гора и Дубровник
3 нощувки
Автобус
Eкскурзия в Будва и Дубровник
от 330 лв.
Eкскурзия в Будва и Дубровник
3 нощувки
Автобус
Екскурзия до Черна Гора и Дубровник
от 330 лв.
Екскурзия до Черна Гора и Дубровник
3 нощувки
Автобус