Забележителности - Дупница

Историческият музей Дупница
Създаден е през 1992 година. Още от 1911 година е започнало музейното дело в град Дупница. Било е направено Археологическо дружество. През 1954 година е открита къщата-музй "Станке Димитров". В нея се съхраняват голяма част от експонатите на музея.  Архивите на историческия музей са повече от седем хиляди. Те включват както движими паметници, така и музейни експонати.
Адрес: ул. Средец 3
Телефон за връзка: 055/512 160

Художествената галерия
Помещава се в джамия от 16 век, която е била изградена върху останките на православна църква. Освен галерията, в сградата се помещава и Домът на изкуствата. Общинската художествена галерия е наричана още околийската къща. Тя е обявена за архитектурен паметник на културата през 1972 година. В нея се излагат най-различни произведения на изкуството на видни творци от областта и цяла България. Освен това се осъществяват много изложби, поетични вечери, представяния и  други.

Часовниковата кула
Часовниковата кула в град Дупница е построена през 1782 година. По това време целта й е била да обслужва пътници, както и товарни кервани. Тя е един от символите на Дупница.
Адрес: в центъра на града

Църкви:
- Църквата "Св. св. Константин и Елена". Тя е възстановена през 1902 година.
- Църквата "Света Богородица". Изградена е през 1789 година.
- Църквата "Свети Никола". Посторена е през 1884 година.
- Късносредновековната църква "Свети Спас". Намира се в село Червен брег, близо до град Дупница. Изградена е в периода XVI-XVII век. Обявена е за паметник на културата.Представлява еднокорабна и едноапсидна триконхална църква. Тя е вкопана в земята. Сводът й е изцяло от камък.

Парк "Рила"

Парк "Рила" е най-новият парк в страната. Той отвори врати тази година (2010). Намира се много близо до центъра на град Дупница. Паркът е дълъг около 2 километра. Има 8 километра алеи. Направен е благодарение на финансиране от програма ФАР и партньорство със сръбската Община Враня. Паркът е много модерен, има езеро, игрища за различни спортове, детски кът, театрални сцени и т. н.

Паметници:
- Паметникът - костница на участниците в Междусъюзническата, Балканската и Първата световна война от Седма Рилска Дивизия. Открит и обновен е през 2001 година от тогавашния президент Петър Стоянов.
- Паметник на загиналите воини през Балканската и Първата световна война
- Възпоменателни плочи 

Забележителности около Дупница
НЕПОЗНАТА БЪЛГАРИЯ
от 174 лв.
НЕПОЗНАТА БЪЛГАРИЯ
2 нощувки
Автобус