Забележителности - Елена

Даскаловницата
Така се нарича Еленското класно училище за подготовка на учители. Създадено е през 1843 година. Даскаловницата е първото българско педагогическо училище. То е дело на Иван Момчилов.
Адрес: ул."Кършовска"8

Църквата "Успение Богородично"

Изградена е през 1837 година на мястото на стар параклис. В двора се намира  и друга църква "Св. Никола", която е най-старата в град Елена. През далечната 1800 година е нападната и опожарена от кърджалии. Обновена е 4 години по-късно.  Окончателно е завършена през 1986 година след реставрация на красивите стенописи, дело на зографите Давид  и Яков, както и Йоан Попович и Йордан Кметски.  

Камбуровият хан
Камбуровият хан е от XIX век. Той е пренесен след демонтиране от близкото село Йовковци. В него посетителите могат да видят етнографска експозиция.
 
Попниколовата къща
Попниколовата къща е построена през XIX век. Тя е една от най-красивите и характерни къщи в град Елена. Софийският Университет "Климент Охридски" я използва като научна и учебна база.

Часовниковата кула
Часовниковата кула, намираща се в град Елена, е изградена през 1812 година като е излята в град Габрово. Реставрирана е през 1987 година. Тя е паметник на културата.

Къщата музей "Иларион Макариополски"
Построена е в периода 1710-1715 година. Къщата музей "Иларион Макариополски" е с висока архитектурна атойност. Тя е направена от камък и дърво. В двора на къщата се намира паметник на Иларион Макариопски, който е бил равностен деец и водач на църковно-националната борба на българите.  

Петте Разсуканови (Хаджидимитрови) къщи
Построени за през XVIII-XIX век от хаджи Димитър Разсуканов специално за неговите синове.
Адрес: "Сава Катрафилов"

Други забелецителности в град Елена и околностите:
- Родната къща на писателя Петко Ю. Тодоров с художествена галерия, в която посетителите могат да видят красиви икони и съвременни творби
- Музей на Възраждането и националноосвободителните борби
- Църквата "Рождество Богородично"
- Капиновският манастир "Св. Никола"
- Язовирът "Йовковци"
- Плаковският манастир "Св. Илия"

 

Забележителности около Елена
Свързани Пътеписи за Елена