Фигерес

За града

Оферти

Статии

Фигерес / Figeres

Фигерес (Figueres – английски, Figueras – испански) е град в провинция Жирона, Испания. Фигерес се намира в североизточния край на Каталуния, на около 40 км от град Жирона и на 140 км от Барселона. Фигерес е и последният голям град преди границата с Франция. Плажове, впечатляващ Стар град и запазена каталунска култура - това ви очаква в градчето.

Фигерес някога е играл важна роля в испанската история - в църквата "Сан Педро" през 1701 г. крал Филип V се жени за Мария Луиза Савойска.

Но този факт като че ли вече е забравен. Днес градът е известен с това, че е родното място на Салвадор Дали. Там се намира театърът и музей "Дали". 

И още една причина да посетите Фигерес - невероятните ресторанти.

Важна информация

Население: 40 000 души

Уебсайтове за Фигерес: www.figueres.cat

Телефонен код: +34 972

Работно време: Почти всички учреждания - църкви, банки, ресторанти, магазини, музеи - затварят за обедна сиеста. Тя варира по продължителност и точно начало, но обикновено е най-малко два часа. Общо работното време през лятото е между 9:30 и 13:30 часа и между 16:30 и 20:00 часа. Някои големи търговски вериги и определени магазини може и да са отворени, но са по-скоро изключения.

 

Транспорт

Летище

Най-близките летища са в Жирона и Барселона. Оттам можете да вземете директен автобус (Barcelona Bus) за Фигерес.

Уебсайт: www.sagales.com 

www.barcelonabus.com

Влак

Ако идвате от Барселона, вземете влак от гарите "Barcelona Sants", "Passeig de Gracia", или "El Clot-Aragó". Двупосочен билет с бърз влак струва около 25 евро, а пътуването трае около 1:50 часа. Всички влакове от Барселона спират и в Жирона.

За разписание и цени: www.renfe.com

От Франция влакът TGV се движи между Фигерес и Перпинян.

За разписание и цени: www.tgv.com

Заведения

Местните специалитети, които трябва да опитате, са паеля и гаспачо, а ако сте по-авантюристично настроени - супа от волска опашка. Не пропускайте пататас де Олот (patatas de Olot) - резен картоф, обвит в кайма и изпържен. Непременно си поръчайте и си отнесете у дома бутилка от местните вина от местността Емпорда.

"Пласа дел Сол" (Plaça del Sol) е горещата точка за вечерни забавления с изобилие от барове. 

Забележителности

Музеят и театър на Салвадор Дали

В средата на музея има сграда, която в миналото е била градски театър, където Салвадор Дали е направил първата си изложба като дете. По време на испанската гражданска война старият театър е бил бомбардиран, а останките му десетки години стояли, докато Дали и кмета на Фигерес решили да го построят отново. В музея можете да видите не само творби на Салвадор Дали, а също на артисти като Ел Греко и Марсел Дюшам. В приземния етаж се намира и криптата, в която е погребан самият Салвадор Дали.

Адрес: Ъгълът на улица "Ma Aнgels Vayreda" и "Pujada del Castell". Тел. 972 677 500

Работно време: 10:30 - 18:00 часа; от 1 юли до 30 септември - 9:00 - 20:00 часа. Почивен ден - понеделник (през летния сезон без почивен ден). Вход: 7 евро.

Каталунски музей на играчките (Museu del Jouget de Catalunya)

Съдържа над 4000 играчки, кукли, топки, кукленски къщи, роботи, конструктори, пъзели и др. 

Адрес: Carrer de Sant Pere 1 (хотел "Paris")

Работно време: от 1 юни до 30 септември - 10:00 - 19:00 часа, в неделя и официални празници 11:00 - 18:00 часа; зимен сезон 10:00 - 18:00 часа, неделя и официални празници 11:00 - 14:00 часа.

Уебсайт: www.mjc.cat

Музей "Емпорда" (Museu Empordà)

Представя археологически находки, средновековно, класическо и съвременно изкуство.

Ардес: Rambla 2. Тел. 972 502 305

Уебсайт: www.museuemporda.org

Технологичен музей "Емпорда" (Museu de la Tècnica de l'Empordà)

Музеят представя различни технологични приспособления, колекцията е дело на усилията на семейство, започнали преди 30 години.

Адрес: Carrer dels Fossos

Уебсайт: www.mte.cat

Замъкът на Сан Феран (Castell de Sant Ferran)

Дълго време построеният през XVIII век замък е служел за затвор. Посещението е безплатно и свободно.

Уебсайт: www.castellsantferran.org

Събития

Фестивал "Acustica"

Провежда се ежегодно в края на август с редица предимно безплатни акустични концерти на площади и улици в центъра на Фигерес.

Уебсайт: www.festivalacustica.cat

Празник на патрона на града

Всеки испански град си има светец покровител, а Фигерес - двама. Денят на Санта Креу (3 май) и на Сант Пер (29 юни) са изпълнени с веселие, улични концерти и шоу програми из целия град.

Забележителности около Фигерес

Избрани оферти